Merkez Bankası, tarafından yapılan açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Temmuz Cuma günü açıklanan haziran ayına ilişkin enflasyon verileri değerlendirildi.
Merkez Bankası, nitekim, söz konusu etkiler arındırıldığında enflasyondaki düşüşün sürdüğünün gözlendiği ifade edilerek, bunun yanında, hizmet kaleminin yıllık fiyat artış oranı ve temel enflasyon göstergelerinin seyrinin de enflasyonun ana eğiliminin tarihsel olarak düşük seviyelerde olduğu işaret edildi.
Açıklamaya göre, Haziran ayında, ulaştırma hizmetleri fiyatlarının şehir içi toplu taşıma ücretlerindeki artışa bağlı olarak yükselmesine rağmen, baz etkisi nedeniyle bu alt grubun yıllık enflasyonundaki düşüş sürdü. Haberleşme hizmetleri fiyatlarında ise cep telefonu görüşme ücretleri kaynaklı yükseliş gözlendi. Lokanta-oteller ile kira gruplarında yıllık enflasyon istikrarlı düşüş eğilimini korudu
Haziran ayında enerji fiyatları yüzde 1,63 oranında artarken, grup yıllık enflasyonu yüzde 6,09'a geriledi. Bu dönemde petrol fiyatlarında gözlenen yükselişle birlikte akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarında artışlar gözlendi. Geçen yıl elektrik ve doğalgaz tarifelerinde yapılan yüksek oranlı artışların oluşturduğu yüksek bazın ortadan kalkmasıyla kısa vadede enerji grubu yıllık enflasyonundaki azalışın sürmesi bekleniyor
Enerji ve gıda dışı mal grubu yıllık enflasyonu Haziran ayında sınırlı bir oranda artış göstererek yüzde 1,63 seviyesine geldi. Giyim grubu fiyatlarında yıllık bazdaki gerileme eğilimi devam ederken, dayanıklı tüketim malları fiyatlarında aylık bazda artış gözlendi. Altın fiyatları ise haziran ayında yüzde 2,76 oranında arttı.
Dayanıklı mal (altın hariç) grubu fiyatları haziran ayında yüzde 2,04 oranında artarken, grup yıllık enflasyonu yüzde eksi 5,81 oldu. Söz konusu artışta, özel tüketim vergisi (ÖTV) oranlarının bazı sektörlerde eski seviyesine çekilmesi, bazı sektörlerde ise kademeli olarak yükseltilmesinin etkisi gözlendi.
Bu çerçevede, özellikle otomobil grubu fiyatlarındaki yüzde 3,97 oranındaki yükseliş, dayanıklı tüketim malları grubundaki aylık fiyat artışının yaklaşık 1,7 puanını oluşturdu. Vergi oranlarındaki değişimlerin dayanıklı mal grubu enflasyonunu temmuz ayında da artırıcı yönde etkileyecek.
Haziran ayında işlenmemiş gıda fiyatları yüzde 3,05 oranında gerilerken grup yıllık enflasyonu yüzde 22,35’e yükseldi. Grup fiyatlarındaki yükselişin temel belirleyicisi, taze sebze ve meyve fiyatlarında geçtiğimiz yılın aynı ayındaki düşük baz oldu.
Bunun yanında, söz konusu mallara olan dış talepte gözlenen canlanmanın da etkisi hissedildi. Böylece, taze sebze ve meyve alt grubunda yıllık enflasyon yükselişini bu ay da sürdürerek yüzde 41,34 seviyesine ulaştı. Grup fiyatlarının önümüzdeki dönemde dalgalı bir seyir izleyeceği tahmin edildi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...