E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

MHP'nin Küresel Kriz Raporu 

MHP, dünyada yaşanan finansal krizin etkilerini araştırmak üzere oluşturulan komisyonun hazırladığı raporu açıkladı. Raporda, Hükümete kurumsal, mali piyasalar ve reel sektörle ilgili önerilerde bulunuldu.

22.10.2008 - 16:02
MHP nin Küresel Kriz Raporu

Raporu hazırlayan milletvekilleri ile TBMM'de basın toplantısı düzenleyen MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay, partisinin, ABD'de başlayıp tüm dünyayı etkileyen küresel mali krizin Türkiye'ye olan yansımaları ve krizi önleme çabalarının yakından izlenmesi amacıyla, ekim ayının başında ''Küresel Finans Krizi İzleme ve Değerlendirme Komisyonu'' oluşturduğunu hatırlattı.

Toskay, komisyonda kendisiyle birlikte Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu, İstanbul Milletvekili Mithat Melen ve Sakarya Milletvekili Münir Kutluata'nın yer aldığını bildirdi.

Raporlarının ana sonucunun, MHP'nin hükümeti biran önce sorumlu, ciddi ve tutarlı adımlar atması yönünde göreve çağırması olduğunu dile getiren Toskay, raporda önce 2001 yılında yaşanan ekonomik kriz öncesi ve sonrasında alınan önlemlerin ve yapılan reformların bugün yaşanmakta olan mali kriz karşısında ekonomiye nasıl bir katkı sağladığının araştırıldığını kaydetti.

Toskay, ABD ve Avrupa'da yoğun olarak devam eden mali krizin aynı şiddette Türk ekonomisinde henüz hissedilmemesinde, finans sisteminin güçlü hale getirilmesi amacıyla BBDK ve Merkez Bankasının özerkliğe kavuşturulmasının büyük rol oynadığını söyledi.

Türk ekonomisinde, krizin etkileri şimdilik daha az hissedilmesinde 57. Hükümetin yaptığı yapısal reformların etkili olduğunu belirten Toskay, 57. Hükümet döneminde çıkartılan yasalar ve alınan kararlardan örnekler verdi.

-''HÜKÜMET SORUMLULUĞU KABUL ETMELİ''-

Tunca Toskay, MHP'nin, iktidarın sorumsuz yönetim anlayışı sebebiyle vatandaşların gelecekte daha da ağırlaşacak olan krizin doğuracağı kötü sonuçların bedelini ödememesi için, gerekli önlemlerin ivedi bir şekilde alınmasını istediğini belirtti. Toskay, hazırladıkları raporda bu önerilerin kurumsal, mali piyasalar ve reel sektör olarak 3 ana başlıkta sıralandığını bildirdi.

Toskay, bu önerilerin bazıları için yasal düzenleme gerektiğini, bunlar için partisinin gerekli desteği vereceğini belirterek, şöyle devam etti:

''Ekonomimizi son derece kırılgan hale getiren, cari açığı hızla büyüten, ekonomik politikalara yöneltilen eleştirilere duyarsız kalan Hükümet bu konudaki sorumluluğunu kabul etmelidir. Büyük bir hızla artan dış borçlar içindeki özel sektör payının büyüklüğü ve taşıdığı risk konusunda yöneltilen eleştirileri, bu konuda sorumluluğun özel sektörde olduğunu ifade ederek geçiştiren Hükümet, gelinen noktada bu tutumunu sürdüremeyeceğini en yetkili ağızdan itiraf etmiştir. Dünyada gıda ürünleri ve tarım krizi olduğunu söyleyen iktidar, altı yıldır kendi haline terk ettiği, büyümeyen küçülen tarım kesiminin ve tarlasını ekemez hale getirdiği çiftçimizin sorumluluğunu kabul etmek zorundadır.''

Toskay, komisyonun izleme çalışmalarının bundan sonra da devam edeceğini ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

-KURUMSAL ÖNERİLER-

MHP'li milletvekilleri tarafından hazırlanan raporda, kurumsal öneriler şöyle:

''Türkiye'de Hükümet, TBMM'nin desteğini almak için konuyu Meclise taşımamış, bilgi vermemiş ve katkı talebinde bulunmamıştır. Önümüzdeki zor dönemin aşılmasında TBMM'nin katkısı büyük olacaktır. Hükümet biran önce bu büyük ihmali telafi etmelidir. Bu bağlamda; TBMM'de temsil edilen tüm siyasi partilerin katıldığı, sürekli çalışan bir kriz komisyonu kurulmalıdır. Gerektiğinde küresel kriz ve Türkiye ekonomisi üzerinde genel görüşme yapılmalıdır. Ekonomik birimler tarafından Türkiye ekonomisi ve kriz ile ilgili güncel bilgilerin TBMM'de bulunan siyasî partilere verilmesi faydalı olacaktır.

ABD ve AB son mali kriz ile tarihlerinin en önemli tedbirlerini almışlar ve bazen piyasa ekonomisinden de sapma anlamına gelen radikal kararları ve başta bankalar olmak üzere şirketleri kurtarma operasyonlarına girişmişlerdir. ABD Kongresi'nde kabul edilen 850 milyar dolarlık resmi kurtarma rakamlarının dışında, AB, AB bütçelerinden, Avrupa Merkez Bankası ve diğer fonlardan, başta bankalar olmak üzere, sisteme yaklaşık 3,5 trilyon dolar nakit para girişi yapmıştır. Bu gelişmeler ile AB yeni bir döneme ve yapısal değişime girmiştir. Son gelişmeler çerçevesinde Türkiye yine AB ile sessiz müzakerelere devam edip, ana konuya hiç girmeyecekse, o zaman dış ekonomik politikalarında yeni ve radikal değişimlere gitmek zorundadır.''

-MALİ PİYASALARA YÖNELİK ÖNERİLER-

Raporda mali piyasalara yönelik önlemlere de yer verildi. Mali piyasalara yönelik, Hükümetin mali disipline kesinlikle uyması gerektiği bildirildi.

''29 Mart 2009'da yapılacak Yerel Yönetim Seçimleri sebebiyle bütçe disiplininin 2007'de olduğu gibi gevşetilmesi çok olumsuz etkiler doğuracaktır'' denilen raporda, kısa ve orta vadede kamuya ek kaynak yaratılması için etkin önlemler alınması istendi.

Kamu finansman yapısının sağlamlığı krize dayanıklılığı mutlaka artıracağına dikkat çekilen raporda, şunlar kaydedildi:

''Bankacılık kesimimiz ile ilgili en ufak bir güven bunalımına dahi izin vermemek için uygulanabilir ve derhal yürürlüğe konabilecek bir önlem paketi hazırlanmalıdır. Bu kapsamda Türk bankacılık sisteminin diğer ülkelerden daha dezavantajlı bir konuma düşmesinin de önüne geçilmesini sağlamak amacıyla Hükümetin mevduata verilen güvencenin artırılması hususunda karar vermeye her an hazırlıklı olmasında yarar vardır.

Mali sektörün ve reel sektörün muhtemel likidite talebinin karşılanması için gerekli güvencenin gerektiğinde Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası tarafından verilmesi, mali sektör ile özel sektör arasındaki likidite akışını güvence altına alacak gerekli pratik tedbirlerin alınması ve Merkez Bankasının her türlü likiditeyi (lira ve döviz cinsinden) sağlamaya yönelik tedbirleri aldığını bir kez daha duyurmasının yararlı olacağı düşünülmektedir.

MHP olarak Hükümetin geçmişte şu veya bu şekilde yurt dışına kaçırılmış veya yurt dışında tutulmakta olan, çok önemli miktarlarda olduğu iddia edilen Türk vatandaşlarına ait döviz birikimlerinin, meşruiyeti ve etkinliği, tartışmalı bazı yöntemlerle Türkiye'ye çekilmesine ilişkin girişimlerini de ihtiyatla karşılamaktayız. Bu kriz bizlere önemli bir gerçeği hatırlatmış olmalıdır. Ne kadar liberal olursa olsun bir ülkede bankacılık sektörünün bütünüyle özelleştirilmesi ve önemli ölçüde yabancı sermayenin kontrolüne verilmesi son derece yanlıştır. Onun için en azından Ziraat Bankasının özelleştirilmesinden derhal ve kesinlikle vazgeçilmelidir.''

-REEL SEKTÖR-

Raporda, reel sektöre yönelik öneriler ise şöyle sıralandı:

''Bankalardan mevduat kaçışı kadar önemli bir diğer tehlike de bankaların kredileri yenilememe veya geri çekme cihetine gitmeleridir. Krizin reel sektörü çok olumsuz etkilememesi için bankacılık sektörünün fonlanmasında kesinlikle daralma ve aksama olmamasının sağlanması Hükümet ve ilgili kurumların en çok dikkat etmeleri gereken hususlardan birisi olarak tespit edilmiştir. Çünkü Türkiye'deki reel sektörün, özellikle KOBİ'lerimizin mevcut şartlarda, böyle bir baskıya dayanması imkansızdır.

Bu sebeple, bankaların bu açıdan da sürekli izlenmesi ve böyle bir eğilim oluştuğunda makro ekonomik ihtiyaçlar çerçevesinde yönlendirilmesi gerekir. Bankacılık sektörünün reel sektörün içinde bulunduğu zor şartları göz önünde bulundurarak daha esnek davranabilmesinin şartları ekonomi yönetimlerince hazırlanmalıdır. KOBİ'lerin üretime devamı için, kaynak ihtiyaçlarının karşılanabilmesi bakımından özel çözümler getirilmelidir. KOBİ'lere, esnaf ve sanayicimize yönelik kredilerin devamlılığının sağlanması için, küresel krizle birlikte meydana gelen nakit sıkışıklığı ve kredi kullanımında yaşanan problemlerin aşılması için gerekirse devlet bankalarının devreye girmesi sağlanmalıdır. İç ticareti canlandıracak faaliyetler desteklenerek, yerli malı tüketimi teşvik edilmeli ve tüketicilerimiz bilinçlendirilmelidir.

YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
saffet sancak 15 Ekim 2008 Çarşamba 21:12

Bugün taraf olma günü değil tarafsız olmak günüdür...Ama tarafını belli edenler haklılıklarını kanıtlama da zorlanırlar...Kimin yanında iseniz onun gibi muamele görürsünüz !!!

Yorumu oyla      18      10  
ALİ 15 Ekim 2008 Çarşamba 20:09

AKP HÜKÜMETİ ÇANAKYALAYICILARI OLAN GAZETELERİNİN PİSLİĞİNİ ORTAYA ÇIKARMAMAK İÇİN DEVLETİN VE MİLLETİN VERDİĞİ YETKİYİ KÖTÜYE KULLANIYOR OYSA BU HIRSIZLIĞA YOLSUZLUĞA BAŞKA BİR MEDYA GURUBU KARIŞSAYDI KIYAMETİ KOPARIRLARDI HIRSIZLIĞI YOLSUZLUĞU DİN SÖMÜRÜSÜNÜ YANDAŞLARI YAPINCA SÜT DÖKMÜŞ KEDİYE DÖNÜYORLAR ŞİMDİ NEDEN KANAL 7 NİN YENİŞAFAKIN VAKİTİN TARAFIN ZAMANIN HABER 7 NİN NEDEN AKPLİLERE TOZ KONDURMAKDIKLARINI YALAKALIK YAPTIKLARINI ANLADINIZMI ÇIKARLARI VAR HALKIN DEĞİL AKPNİN GAZETELERİ

Yorumu oyla      18      10  
senol 15 Ekim 2008 Çarşamba 19:18

Birini savunuyorsunuz madem telefonda neler konusulmus onu da arastirin!(icerigini yazin)Ayirim yapmadan herkes gerceklerin ortaya cikmasina calismalidir.

Yorumu oyla      18      10  
ömer 15 Ekim 2008 Çarşamba 18:30

Kanal7,vakit,zaman,yeni şafak,taraf ne idüğü belli odakların yayın organları.kuyruk acısı zordur.Saldıracaklar.Adamların işi bu değilmi.Ortalığı ne kadar bulandırırlarsa toplumun kafası o kadar karışır.Yalan dolandan beslenenler için doğru taktik.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DP Genel Başkanı Süleyman Soylu Turktime Genel Merkezi’nde Konuştu: İsmim Emanetçiliğe Sığacak Kadar Küçük Değil!
Turktime Genel Merkezi ziyaret eden Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman ...
TURKTIME'ı Ziyaret Eden Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok İmalı Konuştu!
14 yıldır Keçiören Belediye Başkanlığı görevini yürüten Turgut Altınok ...
MHP'li Ekici : DTP’lilerin Elini Sıktık da Elimize PKK’mı Bulaştı?
MHP kimsenin kurşun askeri değildir… Kimse üzerimizden evcilik oynamasın… ...
 
Turktime'a Konuşan Kutan Bombaladı: Bahçeli'ye Başbakanlık Teklif Ettik ama Kabul Etmedi
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan, DP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve DSP ...
Ağar Turktime'a Konuştu: Ne Geçmişimi İnkar Ettim, Ne de Değiştim... Düz Ovada Siyaset Söylemi En Milliyetçi Söylemdir
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan’dan sonra DP Genel Başkanı Mehmet Ağar’da ...
Şirin Turktime'a Konuştu: Halk İsterse İdam Gelir
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) Genç Parti idamı geri getirecek ...
 
Baykal'dan Din Dersi
CHP lideri Baykal, Isparta'da Süleyman Demirel Üniversitesi'nde Cumhuriyetin ...
Fırat’ın Bekir Coşkun’dan Tazminat Talebine Ret
AK Parti’li Dengir Mir Mehmet Fırat’ın, “Sayın Dingil” başlıklı köşe yazısı ...
Şahin'den İstifa Çağrılarına Cevap:
Adalet Bakanı M. Ali Şahin, CHP sözcülerinin istifasını istemesiyle ilgili ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Club Brugge
fatih terim
Ukrayna
Kızılyıldız
Southampton
İlker İnanoğlu
Fatih Erbakan
Gürcistan
Carlos Arroyo