Şimdi Mısır’ı Eylül ayında yapılacak seçimlere kadar dört kişiden oluşan Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi yönetecek. Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Reda Mahmud Hafız Muhammed, Genelkurmay Başkanı Tuğgeneral Sami Hafız, Savunma Bakanı Mareşal Hüseyin Tantavi ve Hava Savunma Komutanı Tuğgeneral Abd El Aziz Seif Eldeen’den oluşan konsey anayasa mahkemesiyle birlikte çalışacak. Başkan Yardımcısı Süleyman’ın yeni yönetimde hiçbir yetkisi olmayacak. Askeri Konsey dün ilk olarak Mısır Parlamentosu’nu ve kabineyi feshetti. Üç maddelik eylem planı hazırladı. Buna göre sıkı yönetim en kısa zamanda kaldırılacak, Eylül’deki seçimlere kadar demokratik seçim ortamı yaratılacak ve insanların güvenliği sağlanarak yolsuzluğa karşı mücadele edilecek. Muhalif liderler El Baradey, Amr Musa ve Müslüman Kardeşler örgütü bu süreçte ordunun izin verdiği kadar yer alacak.
İran da korktu, gösterileri engelledi
Mısır’daki halk ayaklanmasından endişe eden Iran yönetiminin muhalif göstericileri tutukladığı ortaya çıktı. İran muhalif yayın kuruluşu Rahezabz’e göre, Tunus ve Mısır’daki ayaklanmalara destek olmak için 14 Şubat’ta muhalif liderler Mehdi Karubi ve Mir Hüseyin Musavi’nin katılımıyla bir gösteri düzenlenmesi kararlaştırıldı. Ancak gösteriye izin vermeyen İran yönetimi 10 muhalif lider tutuklandı. Karubi’nin telefonları kesildi. BBC’nin yaptığı Farsça yanıyınları engellendi. BBC, İran’ın iki gündür haberlerini engellediğini açıkladı.
El Cezire devrimi!
Mısır’daki isyan hareketinin ilk anından itibaren Arap dünyasının yükselişteki haber kanalı El Cezire rejim üzerindeki baskısını hissettirdi. TV kanalı, bazı günler 24 saati bulan Mısır özel yayınında Mübarek rejimini yerden yere vurdu. Mübarek’e destek veren Mısır Devlet Televizyonu’nun en ünlü spikeri dahi, “Yaptığımız yayından utanıyorum. Reklam arasında El Cezire seyrediyoruz” diyerek görevinden istifa etti. Mübarek önce Katar merkezli kanalın sinyalini bloke etti, El Cezire’nin uydu frekansını değiştirmesinin ardından bu kez Kahire bürosunu bastı ve yayına yasak getirdi. Ancak yine de El Cezire’nin devrimi tetiklemesine engel olamadı. Dün Tahrir meydanındaki coşku görüntüsü Mısır Devlet TV’sine de yansıdı. Ancak geç kalmışlardı. Meydanda, “El Cezire’ye evet, Nil TV’ye hayır” pankartı açıldı. El Cezire kadar sosyal paylaşım siteleri Facebook ve twitter da isyancıların en önemli silahıydı. İnternetin kesik olmadığı günlerde eylemler, sloganlar, haberler bu sitelerden yayıldı. Arap dünyasındaki tüm anketlerde en çok beğenilen lider olan Erdoğan da Mübarek’in gitmesi gerektiğini en açık ve en yüksek sesle dile getiren lider oldu. (vatan)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...