Türkiye'nin ekim ayı mücevher ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 70 arttı.
Mücevher İhracatçıları Birliği açıklamasına göre, 2014 Ekim ayı külçe altın hariç mücevher ihracatı, değer bazında 2013 Ekim ayına göre yüzde 70,39 artarak 330 milyon 231 bin 499 dolar oldu.
Miktar bazında ise ekim ayında 187 bin 815 kiloluk mücevher dış pazarlara satıldı. Ekim ayında altından mamul mücevherci eşyası satışı 309 milyon 194 bin dolar, gümüşten mamul kuyumcu eşyası satışı 9 milyon 669 bin dolar, pırlantalı altından mamul satışı ise 7 milyon 671 bin 709 dolar olarak gerçekleşti.
Ocak-Ekim 2014 döneminde toplam mücevher ve takı ihracatı ise ortalama yüzde 20,61 artış göstererek 2 milyar 200 milyon 517 bin doları geçti. Mücevher sektörünün ocak-ekim performansı ürün gruplarına göre değerlendirildiğinde ise altından mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası satışının 1 milyar 994 bin 200 doları aştığı görülüyor. Gümüşten mamul mücevherci eşyası 91 milyon 862 bin dolar ile ikinci sırada yer alıyor. Pırlantalı altın ve gümüşten mücevherci eşyası ihracatı ise 61 milyon 419 bin dolar düzeyini yakaladı.
Türk mücevher sektörünün gözde pazarı ekim ayında da körfez ülkeleri oldu. Türkiye'nin en çok altından mamul takı ihracatı yaptığı ülke Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu. 58 milyon 865 bin dolarlık mücevher alımı yapan BAE'yi Irak, Amerika Birleşik Devletleri, Kazakistan ve Almanya izledi.
İhracat yapılan ülkeler listesinde 8. sırada yer bulan Belçika ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 786'lık artışla Türkiye'den 7 milyon 305 bin dolarlık mücevher aldı.
Bölgeler bazında değerlendirildiğinde ekimde Avrupa Birliği ülkelerine mücevher ihracatı 41 milyon 650 bin dolar düzeyinde gerçekleşti. Aralarında BAE, Irak ve İsrail'in yer aldığı Yakın ve Ortadoğu ülkelerine takı ihracatı yaklaşık 85 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
Altın fiyatlarına rağmen ihracat arttı
Ayhan Güner, döviz kurlarındaki dalgalanma ve altın fiyatlarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Mücevher ihracatında tek belirleyici biz ya da mal sattığımız ülkeler olmuyor. Dünya çapında döviz kurları çok hareketli... Altın fiyatları geçen seneye göre yüzde 50 geriledi. Miktar olarak mücevher ihracatı artsa bile altın fiyatlarındaki gerilemeden dolayı değer olarak aynı oranda artmadı. Şu anda aylık bazda yüzde 70,39, 10 aylık dönemde de yüzde 20'nin üzerinde artış gerçekleştirdik. Oysa miktar olarak artışımız yüzde 35'in üzerinde... Altın eğer geçen seneki seviyelerinde olsaydı yıllık ihracat değer artışımız yüzde 50'lerde olacaktı. Altının değer kaybına rağmen ihracatta artış kaydedebilmemiz sektörümüzün dünya pazarlarındaki payını arttırması anlamında değerli bir göstergedir."
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...