Ülkemizde düzenli sağlık kontrolleri arasında en çok ihmal edilenlerin başında dişler geliyor. Mutlaka düzenli olarak muayene edilmesi gereken ve aynı zamanda bakımının da asla ihmal edilmemesi gereken dişlerle ilgili bu denli sağlık sorunu yaşanmasının altına da kontrollerin ihmal edilmesi yatıyor. Peki, ne sıklıkla diş kontrolüne gidilmesi gerekir?
Bu sorunun yanıtı yine uzmanlardan geliyor. Uzmanlar 6 ayda bir herkesin mutlaka diş kontrolüne gitmesi gerektiğini belirtiyor. Diş ve diş eti hastalıkları sadece ağrıya, kanamaya ya a benzeri şikayetlere yol açtığında ciddiye alınıyor. Oysa bu hastalıkların tedavi edilmemesi, mide sorunlarına, kalp ve damar hastalıklarına, böbreklerle ilgili sağlık sorunlarına ve karaciğer hastalıklarına neden oluyor. Hatta uzmanlar diş ve diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesinin kansere bile neden olabileceğini belirtiyor.
Çeşitli araştırmalara baktığınızda ülkemizde diş bakımının ve diş kontrollerinin ne kadar ihmal edildiği gerçeğini görebiliyorsunuz. Örneğin Avrupa ülkelerinde vatandaşlar bir yıl içerisinde en az 5 defa diş kontrolüne gidiyor. Ülkemizde ise bu oran 2 yılda bir şeklinde!
Ayrıca ülkemizde düzenli olarak diş kontrolüne gidenlerin sayısı son derece az. Bir sağlık sorunu olmadığı sürece vatandaşlar diş hekimine gitme gereği duymuyorlar. Bu da çok ciddi diş ve dişeti hastalıkları yaşamalarına, sıkıntılı tedavi süreçlerine katlanmalarına neden oluyor. Çoğu zaman hastalık çok ilerlediği için dişin çekilmesi bile gerekebiliyor.
Oysa koruyucu ve önleyici tedavilerle her türlü diş ve dişeti hastalığının önüne geçilmesi mümkün! Ancak bunun için 6 ayda bir yapılması gereken diş kontrollerinin aksatılmaması gerekiyor. Diş hekimleri bazı hastaların bir ay ya da 2 ay sonra yeniden muayeneye gelmelerini isteyebiliyor.
Bu sayede oluşması ihtimali olan bir hastalığın da önleyici tedavilerle ortadan kaldırılması mümkün hale geliyor. Bir kontrollerinin ihmal edilmesi ekonomik açıdan da büyük bir külfete neden olabiliyor. Örneğin zamanında müdahale edilmesi durumunda basit bir dolgu ile kurtarılabilecek bir dişin geç kalınması nedeniyle çekilmesi gerekiyor. Bu durumda devreye implant tedavisi giriyor. İmplant tedavisi dolgu işleminden çok daha pahalı bir işlemdir!
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |