Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, “New York’u kazanırsak, Türk oto markasıyla Londra’dan Meksiko City’ye birçok metropolü garantileriz. Yılda 100 bin taksi gönderip, 3 milyar dolarlık ihracat yaparız. Otomotiv süper lige girer” dedi. Nahum, büyük final öncesinde hükümetten destek beklediklerini söyledi ve ekledi: “İhale Türkiye’nin olursa, Başbakan’a gidip, ‘Dün yerli oto markası istediniz, bugün yaptık’ deriz.”
New York ihalesinde ‘Türk oto markası’ Geleceği Taksisi’yle finale kalan Karsan, gözünü şimdiden dünyanın 40 büyük metropolüne dikti. Duayen otomotivci İnan Kıraç’ın sahip olduğu Kıraça Holding’in iştiraki Karsan, Mart’ta açıklanması beklenen final öncesinde geçen hafta ABD’de ilk kez taksisini sergilerken, sadece New York’la yetinmemeye kararlı. Aracın seri üretimi için 200 milyon dolar yatırım yapacak olan Karsan, Türk markasıyla adeta 1 koyup 15 alacak.
Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, “Eğer New York’ta ihaleyi kazanırsak diğer büyük dünya şehirlerinin de taksileri Türkiye’den gider. 40 büyük metropolde 15 bin araçtan toplam 600 bin taksi var. Taksiler 4 yılda bir yenileniyor. New York ihalesi yılda 100 bin taksinin önünü açar. Sadece New York ihalesi 150 milyon dolarlık bir iş ancak diğer metropollerle iş hacmi 3 milyar dolara kadar çıkar” açıklamasını yaptı.
OSD arayıp sormadı bile
Geleceğin Taksisi için düğmeye ilk olarak 2009’da bastıklarını ve projenin Türk otomotiv sanayi için bir ilk olduğunu ifade eden Nahum, “40 yıldır böyle bir süreç yaşanmadı” dedi.
Nahum, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Finale kalmak Karsan için çok önemliydi. Ancak bununla yetinmiyoruz. Araç konusunda New York Belediyesi ve Taksi ve Limuzin Komisyonu’nun (TLC) bir tereddütü yok. Sadece bu aracı ya yapamazsanız diye bir korku var. İşte burada hükümetin desteği lazım. Taksi ihalesi sonuçlanmadan, Ankara’ya giderek Sayın Başbakan’dan destek isteyeceğim. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’den New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg’e mektup yazması için girişimde bulunacağım. Bu bizim için çok önemli. Türkiye ve hükümetin bizim arkasında olduğunu hissettirmesi avantaj sağlayacaktır.”
Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) projede kendilerine destek olmadığı için serzenişte bulunan Jan Nahum, “Bizi ‘Proje nasıl gidiyor?’ diye aramadılar. Oysa Türk oto markası için rapor hazırlayacaklar. OSD rapor hazırlama yeri değil ki... İşte burada Türk markası zaten var, gelin bize destek verin. Karsan’ın Geleceğin Taksisi girişiminin milli bir mesele olduğunu anlamak gerek. Yan sanayiciler aksine bize çok destek oldular. Taşıt Araçları Yan Sanayi Derneği (TAYSAD), prototipi bedava yapma sözü verdi” dedi.
New York’ta mevcut 14 farklı taksi modelinin ömrünün 2013’ten itibaren sona ereceğini belirten Nahum, ihalenin Türk otomotiv sektörü için dönüm noktası olacağını söyledi.
Segment yaratan ülke oluruz
Nahum, şöyle devam etti:
“İhalede ipi göğüslersek, Türk otomotiv sanayi super lige çıkar. Dünyada gümbür gümbür gelir. Başbakan’a gider, ‘Dün emrettiniz, bugün Türk oto markası yarattık’ deriz. New York’u yakaladığımız an diğer büyük metropolleri de garantileriz. Geleceğin Taksisi’ni Londra’dan Dubai’ye kadar satarız. Dünyada trend oluruz, segment yaratan bir ülke konumuna geliriz.”
Bursa’dan parça olarak gidecek montajı Brooklyn’de yapılacak
Karsan, New York ihalesini kazanması halinde aracın montajını ABD’de yapmayı planlıyor. Geleceğin Taksisi için şimdiden Brooklyn’de yer bulduklarını belirten Jan Nahum, “Motoru zaten Chrysler’den alıyoruz. Aracın parçalarını Bursa’dan CKD olarak gönderip, New York’ta monte etmek daha mantıklı görünüyor. Yılda 2 bin 650 araç teslim edeceğimiz için New York’ta üretim bizi zorlamaz. Montajı gerçekleştireceğimiz yeri bulduk. Tabii bir de burada ABD’lilere istihdam sağlamış oluyoruz. Ayrıca taksilere yedek parça göndereceğimiz için Brooklyn Limanı’nda bir bölge ayarladık” dedi.
2012’de Cenevre’de sergilenecek
KARSAN, V1 kod isimli taksiyi 1 yıl sonra tüm dünyaya tanıtacak. Jan Nahum, Geleceğin Taksisi’nin son halini 2012’deki Cenevre Otomobil Fuarı’nda tüketicilere göstereceklerini açıkladı.
Engelli dostu özel taksi Suna Kıraç sayesinde doğdu
Karsan’ın 26 bin 500 araçlık New York ihalesi için tasarladığı taksinin hiç kuşkusuz en önemli özelliği engellileri düşünmüş olması. Karsan’ın dünyada bir ilk olan bu projesinin arkasında ise Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç’ın yaşadığı tecrübenin yattığı ortaya çıktı. İnan Kıraç, ALS hastalığına yakalanan eşi Suna Kıraç için dünyanın birçok yerinde tekerlekli sandalyesiyle binip inebileceği araç bulamadığından yakındı. Kıraç, şunları anlattı:
“10 senedir Suna’yı ben böyle gezdiriyorum. Kızımız İpek’in mezuniyetinde New York’a geldim. 1 ay Suna’ya araç bulamadım. İşte Geleceğin Taksisi’ni tasarlayan bu takım Suna Hanım faktörünü biliyor, biraz da bu eksikliği düşünerek otomobili tasarladılar.”
OSD ne yapabilir ki? Yabancı ortaklar yerli otomobil istemez
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Türk oto markası yaratın’ çağrısı sonrasında OSD’nin yerli otomobil konusunda rapor hazırlamasını değerlendiren Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, “OSD ne diyebilir ki. Oradaki 10 tane patron diğer markaları temsil ediyor. Yani rakipler. Sizin de orada bir sandalyeniz var. Adam diyecek ki gönlümden destekliyorum ama Renault olarak, Toyota olarak bunu nasıl söylerim. Fiat’ı, Ford’u, Hyundai’yi temsil eden arkadaşlar ne diyecek? Rahmi Bey (Koç) topu niye oraya attı, onu da bilmiyorum” dedi. Kıraç, Türk oto markasını yabancı ortağı olmayan Karsan’ın yaratabileceğini savundu.
ABD bize karşı İran kartını açtı
Karsan’ın yarattığı projenin TLC’nin şartlarını sağlayabilen tek araç olduğunu belirten İnan Kıraç, “Bu ihaleyi ya biz kazanırız ya da iptal olur. Çünkü bizim dışımızda bir markaya verirlerse, bunu halka anlatamazlar” dedi. ABD’de Karsan’ın ihaleyi almaması için lobi yapıldığını söyleyen Kıraç, zamanında İran’a gönderdikleri Peugeot markalı ticari araçların gündeme getirilerek kamuoyu oluşturulduğunu kaydetti. Kıraç, “Herkes İran’la çalışıyor ama dile getirilmiyor” şeklinde konuştu.
Biz baba değiliz küçüğüz ama hevesliyiz
İnan Kıraç, Geleceğin Taksisi projesiyle bir Türk markası yaratmayı başardıklarını, New York ihalesi olmadığı takdirde de yine bu işe devam edeceklerini söyledi. Kıraç, Başbakan’ın TÜSİAD toplantısında sarfettiği ‘İşte babalar burada. Artık Türk oto markası yaratalım’ lafına atfen ise “Ben baba değilim. Babalar öbür tarafta, biz küçüğüz. Ama hevesliyiz” dedi.
Bruce Willis son filmi için istedi Karsan vermedi
Jan Nahum, Bruce Willis’in Geleceğin Taksisi’ni oynayacağı son filmi için istediğini ancak Taksi ve Limuzin Komisyonu’nun tepkisinden çekindikleri için reddettiklerini söyledi. Nahum, “Çekimler Mart 2011’de başlıyor. Hikaye 2040 yılında geçiyormuş. Bruce Willis çok ısrar etti, bizim taksinin filmin konseptine çok uygun olduğunu söyledi ancak ihale süreci içinde taksinin Holywood’da görünmesini istemedik” dedi.
Rahmi Koç taksinin maketini gördü çok beğendi
New York taksi ihalesinde merhum Vehbi Koç’un damadı olan ve uzun yıllar Koç Grubu’nda üst düzey yöneticilik yapan İnan Kıraç ile Koç Holding dolaylı da olsa birbirlerine rakipler. Karsan’ın Geleceğin Taksisi’nin New York ihalesindeki rakibi olan Ford’un Transit Connect modeli, Ford Otosan’ın Gölcük fabrikasında üretiliyor. Peki Koç Ailesi’nin Karsan’ın yarattığı taksi projesiyle ilgili düşünceleri ne? İnan Kıraç, Geleceğin Taksisi’nin büyük bir maketinin evinde bulunduğunu ve Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç’a aracı gösterdiğini söyledi. Kıraç, “Rahmi Bey, aracı çok beğendi” dedi. Kıraç, taksinin maketini kendisini kızdıranlara gösterip, ‘İşte bizim, Karsan’ın yarattığı Türk markası’ dediğini sözlerine ekledi.
VATAN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |