E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Normalleşme Durursa ABD de Sorumlu Olur 

Yaklaşan 24 Nisan öncesi her sene olduğu gibi Türk-Amerikan ilişkileri yine 'soykırım' testinden geçiyor. ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi 1915 olaylarının 'soykırım' olarak kabul edilmesini öngören karar tasarısını perşembe günü görüşecek.

2.03.2010 - 12:26
Normalleşme Durursa ABD de Sorumlu Olur

Ankara, gelişmenin önüne geçmek için artık geleneksel hale gelen diplomatik girişimlerine hemen başladı. İki ayrı milletvekili grubu Washington'da temaslarda bulunurken Dışişleri Bakanlığı da dün Amerikan yönetimine seslenen bir "uyarı mesajı" yayınladı. Bakanlık, karar tasarısının Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi yönündeki çabaları sekteye uğratacağı ikazında bulundu. Asıl önemli uyarının ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun önümüzdeki günlerde planlanan ABD ziyaretinde yapılması bekleniyor. Davutoğlu'na göre başta ABD olmak üzere tüm dünya Türkiye'nin baskı altında hareket etmeyeceğini biliyor. Ankara mevcut görüntünün tersine normalleşme için kararlılığını koruyor. Normalleşme sürecinin tam ortasındayken ABD'den gelecek olumsuz bir girişimle bunun sekteye uğraması durumunda Amerikan yönetimi de bundan sorumlu olacak.

Davutoğlu'nun ziyaretini belirleyecek

Ankara bir yandan normalleşme sürecinin sağlıklı devam etmesi için çaba gösterirken diğer taraftan Amerikan komitesinin karar tasarısına karşı diplomatik girişim başlattı. TBMM'den iki ayrı heyet tasarı öncesinde Washington'da çeşitli temaslarda bulunuyor. Heyetlere TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan'ın ile Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Suat Kınıklıoğlu başkanlık ediyor. Heyetler tasarının iki ülke ilişkilerine ne kadar büyük zarar vereceğini Amerikalı muhataplarına anlatacak. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin de dün yaptığı açıklamada "Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere zarar verecek ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi yönündeki çabaları sekteye uğratacak söz konusu tasarıyı reddetmesini bekliyoruz." dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu da her fırsatta ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a aynı endişelerini anlatıyor. Ankara tüm görüşmelerde "İncirlik'teki ABD üssü kapanır" gibi tehditkâr ifadelerden kaçınıyor. Bunun yerine aynı kararlılık daha diplomatik bir dille anlatılıyor. Ancak tasarının geçmesi durumunda bunun gözle görünür neticelerinin olacağı da Amerikalılara izah edilmiyor değil. Türk yetkililer görüşmelerde Afganistan başta olmak üzere iki ülkenin dış politikada ortak çalıştığı meseleleri hatırlatarak ilişkilerin oldukça geniş bir alanı kapsadığı mesajı veriyor. 4 Mart'ta komiteden çıkacak sonuca göre Davutoğlu'nun ay sonunda ya da nisan başında Washington'a gitmesi bekleniyor.

Bakan Davutoğlu, "Türkiye, protokolleri onaylamamak için bahane üretiyor" yönündeki iddia ve yorumlara şiddetle karşı çıkıyor. Buna göre, Türkiye, Zürih'teki imza töreninin ardından böyle bir süreci öngöremeyecek kadar dar bir vizyona sahip değil. Niyeti gerçekten ilişkilerin normalleşmesi olmasa protokolleri imzalamazdı. Ancak protokollerin tam manasıyla hayata geçebilmesi sürecin sağlıklı adımlarla yürümesi, Türkiye için vazgeçilmez unsur. Yavaş da olsa iki tarafı tatmin eden şekilde ilerlemeli. Azerbaycan-Ermenistan normalleşmesini de içeren bölgesel uzlaşma temin edilmeden tam bir normalleşme sağlanamaz. Bu politikadan da ne pahasına olursa olsun vazgeçilmeyecek. Ahmet Davutoğlu'na göre Türkiye hiçbir zaman baskı altında hareket etmez. 1 Mart tezkeresi bunun en güncel örneklerinden biri. 24 Nisan öncesi bu sene durum biraz daha farklı. Şu anda yavaşlamış gibi görünse de Ankara ile Erivan normalleşme yönünde önemli bir adım attı. Karar tasarısıyla ABD'nin sürece zarar vermesi normalleşmeyi sekteye uğratabilir. Bu durumda yaşanan başarısızlıkta Amerikan yönetiminin de sorumluluğu olur.

GÖZLER İSVİÇRE'DE

Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin protokolleri onaylarken gerekçeli kararında dolaylı yollardan 'soykırım'a atıfta bulunmasına Ankara itiraz etmişti. ABD ve İsviçre'nin de iştirakiyle hukuki mütalaalar başladı. Türkiye yazılı bir güvencede ısrarlı. Bu dönemde İsviçre'nin önerisiyle Türkiye'nin endişelerini gidermek için yazılı bir deklarasyonun gündeme gelmesi Ankara'yı zor durumda bırakabilir. Bu durumda uluslararası kamuoyuna göre Türkiye'nin protokolleri onaylamamak için bahanesi kalmayacak.

L.A. Times: ABD daha temkinli davranacak

ABD'de yayımlanan Los Angeles Times gazetesi, Ermeni tasarısının Temsilciler Meclisi'nin gündemine getirilmesi konusunda bu yıl "daha temkinli" davranılacağını yazdı. Haberde "ABD'nin bir müttefiki olan Türkiye'yi kızdırma riski taşıyan tasarının onaylanmaya çok yakın olduğu 2007 yılındaki deneyimden sonra, bu kez çok daha temkinli bir şekilde ele alınmakta olduğu" belirtildi. Ancak tasarının destekçilerinin Başkan Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın geçmişte kendilerinden yana olan tutumunu göz önünde bulundurarak bu yıl umutlu oldukları ifade ediliyor.

YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
mert tankut 26 Şubat 2010 Cuma 21:35

bülente; hitlerin de profesörleri vardı... gerçekleri göremedikten sonra papağan gibi ezberle dur neye yarar... faili meçhulleri, dersim katliamını, danıştay cinayetini yapıp dindarla iftira atmayı savunduktan sonra istersen 200 yıl daha oku... postal kuyruğunda yalakalık yapan, faşizme gönüllü er olan profesörler de gördük senin mantığına göre en eğitimliler faşizm taraftarıdır çünk en iyi rejim faşizmdir!!!

Yorumu oyla      18      10  
Murat Sel 26 Şubat 2010 Cuma 21:32

Eksik olmuş. Chp cahil zenginlerin partisi. Sol falan hikaye tamamen zenginlerin ve şehir merkezlerinin partisi

Yorumu oyla      18      10  
agizina saglik 26 Şubat 2010 Cuma 21:31

Tam isabet,kitabin tam ortasindan konustun.Ama beyhude bunlarin gözü var görmez,kulagi var duymaz.Kafalar dört mevsim kumda.Fazla kendinizi yormayin insanlar kendini degisdiremezse ne sen degistirebiliersin nede ben.Onlar inandiklarini din yapmislar.

Yorumu oyla      18      10  
alos 26 Şubat 2010 Cuma 19:16

şimdi o cahiller diyarı senin karnını doyuruyor be kardeş.bu gün akıllı dediklerin var, ya yarın ; o günde dik duracak mısın ?

Yorumu oyla      18      10  
Şart Değil 26 Şubat 2010 Cuma 17:02

İngiltere o dönemde bütün Osmanlı Arşivlerini ve işgal altındaki İstanbul'da Hükümetin her türlü yazışmalarını ve haberleşme tutanaklarını elinde tutuyorken oldu Malta Duruşmaları. Savaşın galibi bir Devletin yani İngilterenin elindeki esirleri değişmek gibi bir sıkıntısı olmayacağına göre neden elindeki Osmanlı Milletvekillerini yargılamaktan kaçınsın? İstedikleri herhangi bir insanı ele geçirebilecekken neden milletvekillerini esirlerle değişmek uğruna onları yargılamaktan kaçınsın.devamıvar

Yorumu oyla      18      10  
Toprak 26 Şubat 2010 Cuma 17:01

Hangi partinin nerden oy aldığına bakın gidin o şehirleri gezin bakın bakalım kim cahil.

Yorumu oyla      18      10  
hulya 26 Şubat 2010 Cuma 16:42

CHP nin cahili KENDİNE zarar veriyor.AK partinin cahili HEM KENDİNE HEM TOPLUMA zarar veriyor.

Yorumu oyla      18      10  
gerçek 26 Şubat 2010 Cuma 16:21

chp seçmeni cahil değil yarı cahil. en tehkikeliside bu, "cahilden değil yarı cahilden korkacaksın".sosyal demokrat bir kişi olarak bu gerçeği ; chp'nin demokrasi ve şeffaflık karşısında takındığı faşizan tavırlarından tesbit ettim. chp seçmeninin geneline yakını çağdaşlığı; giyim kuşam dine mesafeli olmak ve içki içmek ten ibaret zannediyor. acı ama gerçek bu.sol bir parti nasıl darbecilerin avukatı olur.yıllarca chp ye nasıl oy verdim buna yanıyorum.

Yorumu oyla      18      10  
Sivil Darbe Şarttır!(Cumhuriyet Mitigleri yapılsa da biraz eğlensek) 26 Şubat 2010 Cuma 16:16

Her toplumda % 20 her-şeye karşıdır. TEST: 10 kişi bir araya gelin, balık yiyelim ya da maça gidelim falan deyin. Mutlaka 2 kişi karşı çıkacaktır.

Yorumu oyla      18      10  
Alpteoman 26 Şubat 2010 Cuma 16:08

Demokratsin sen, degil mi Etyen?!

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AB'DE FIRTINA KABUSU
Avrupa'nın Atlantik kıyılarını vuran "Sintia Kasırgası" 51'i Fransa'da olmak üzere 63 can aldı.
DÜNYA SALLANIYOR...
Kırgızistan'ın Narın eyaletinde 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Berlusconi Bildiğinden Şaşmıyor
İtalya’nın çapkınlıklarıyla ünlü Başbakanı Silvio Berlusconi tüm eleştirilere ...
 
O İDDİA DOĞRULANMADI:
Terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın Şubat 1999’da Kenya’dan ...
Karadziç Haçlı Ruhuna Sığındı
Bosna'da onbinlerce sivilin katledilmesinden sorumlu olan Sırp lider Radovan ...
Filistin'den Tarihi İsrail Kararı
Daha önce böylesi olmamıştı. İki ülke arasındaki husumet bir anlığına ...
 
Hakim Mahkemede İntihar Etti
Almanya'nın Nürnberg Eyalet Mahkemesi'nde 47 yaşındaki bir hakim intihar etti.
İran Yeni Bir Akıllı Bomba Deneyecek
İran'ın, yaklaşık bir ton ağırlığında yeni akıllı bir bomba test edeceği bildirildi.
Ahmedinejad'tan Sert Çıkış:
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İsrail'in var olma nedenini kaybettiğini ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
NBA
Serdar Ortaç
Tayyip Erdoğan
Demba ba
DEAŞ
konuk oyuncu
Yeni Zelanda
Tarsus
Danimarka