Ruhsal bozuklukların nedenleri arasında genetik özellikler, travmatik olaylar, fiziksel hastalıklar ve sosyal çevre gibi bilinen etkenlerin yanı sıra artık iklim olayları da yer alıyor.
İklim olaylarının ruh sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin soruları yanıtlayan Yuvam Dünya Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Pınar Kocabıyık, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) iklim krizini "sağlık krizi" olarak ilan ettiğini ve bu krizin en belirgin etkilerinin de sağlık alanında görüldüğünü belirtti.
Geçen yaz mevsiminin en sıcak yaz olarak kayıtlara geçtiğini ve bu durumun özellikle yaşlılar, hamileler, çocuklar ve kronik hastalığı bulunan bireyler için risk oluşturduğunu vurgulayan Kocabıyık, iklim krizinin neden olduğu sosyal ve ekonomik baskıların toplumsal dayanışmayı da zayıflatarak psikolojik sorunlara yol açtığını kaydetti.
İklim krizinin ruh sağlığına etkisinin endişe verici bir sorun olarak nitelendirildiğini, son yıllarda eko-anksiyete, ekolojik yas gibi kavramların daha çok kullanılmaya başladığını anlatan Kocabıyık, hızlı fiziksel ve beyin gelişimleri, olgunlaşmamış bağışıklık sistemleri ve vücut sıcaklığını düzenleme yeteneklerinin sınırlı olması nedeniyle çocukların iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı daha savunmasız bulunduklarının altını çizdi.
İKLİMİN BEYİN ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Clinical Psychological Science bilim dergisinde 2021'de yayımlanan bir çalışmada, sıcak hava dalgalarının çocukların ve ergenlerin zihinsel sağlığını olumsuz etkilediğini ve acil servislere yapılan zihinsel sağlıkla ilgili ziyaretlerde artışa neden olduğunun ortaya çıktığını aktaran Kocabıyık, şöyle devam etti:
"Geçtiğimiz yıl Nature Climate Change'de yayımlanan bir başka rapor da iklim krizinin beyin gelişimi ve işlevi üzerinde daha önce düşünülenden daha büyük bir etkiye sahip olabileceğini ortaya koydu. Değişen iklimin insan beyni üzerindeki olumsuz etkilerini yeni yeni anlamaya başlıyoruz. Benzer şekilde, 2023'ün Ekim ayında Amerikan Psikoloji Derneği tarafından yayımlanan Ruh Sağlığı ve Değişen İklim Çocuklar ve Gençler Raporu, aşırı hava olayları ve hava kirliliğine maruz kalmanın ceninin gelişimine zarar verebileceğini ve anksiyete, depresyon, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, eğitim eksiklikleri ve daha sonraki hayatta psikiyatrik bozuklukların olasılığını artırabileceğini vurguluyor. Aşırı hava olaylarının ardından sağlık hizmetlerinde yaşanan yoğunluk sağlık çalışanlarının psikolojik dayanıklılığını zorladığı için bu kişilere yönelik destek mekanizmalarının geliştirilmesi ve onların ruh sağlığını koruyacak önlemlerin alınması önem taşıyor."
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...