Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ve Risk Analiz Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar çerçevesinde, Bakan Mehmet Şimşek’in talimatları doğrultusunda, vergi denetim ekipleri kuyumculuk sektöründe kapsamlı bir inceleme gerçekleştirdi. İlk olarak Temmuz ayında 9 büyükşehirde başlatılan denetimler, şimdi 36 ilde 500'ü aşkın işletmeye yayıldı.
KUYUMCULUK SEKTÖRÜNE YAKIN TAKİP
Denetimlerin odak noktası, kuyumcu işletmelerinin beyan ettiği düşük gelirler oldu. Bakan Şimşek’in "Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira. Bunlar çok düşük rakamlar." şeklindeki açıklaması, bu sektöre yönelik sıkı denetimlerin başlatılmasının gerekçesi olarak öne çıktı. Bakanlık ekipleri, kuyumcu işletmelerde fiili envanter denetimi yaparak, işletmelerin stoklarında yer alan altın ve değerli taşların faturasız alınıp satılma durumunu inceledi. Aynı zamanda, işletmelerin ödemelerini ve tahsilatlarını kendi banka hesapları üzerinden mi, yoksa firmaya ait olmayan hesaplar üzerinden mi yaptıkları da denetimlerin kapsamına alındı.
FATURASIZ ALTIN VE SAHTE POS CİHAZLARI MERCEK ALTINDA
Denetim ekipleri, kuyumcu işletmelerinde yer alan ürünlerin faturalara işlenip işlenmediğini, faturaların altın ve diğer değerli taşların gerçek gramaj bilgilerini içerip içermediğini dikkatle inceledi. Bunun yanında, mükelleflerin yetkisiz şekilde döviz alım-satımı yapıp yapmadıkları ve başkalarına ait POS cihazlarının kullanılıp kullanılmadığı gibi konular da detaylıca araştırıldı. Denetimlerin, sektördeki kayıt dışı faaliyetleri minimize etmeyi hedeflediği belirtildi.
"VERGİDE ADALET SAĞLANACAK"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetimlere ilişkin yaptığı açıklamada, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede kararlı olduklarını vurguladı. Şimşek, “Vergide adalet ilkemiz çerçevesinde, çok kazandığı halde düşük gelir beyan eden büyük ve riskli mükellefleri incelemeye devam ediyoruz. Kayıt dışılığın önüne geçerek vergide adaleti sağlamakta kararlıyız. Dürüst mükelleflerin her zaman yanındayız” dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...