Gelişmekte olan piyasa hisse senetleri ve para birimleri, Orta Doğu'daki gerilimin tırmanmasıyla zayıfladı.
Gerilimin artması yatırımcıların güvenli liman arayışını hızlandırırken bu durum altın ve petrol fiyatlarındaki yükselişi de tetikledi. Altın ve petrol fiyatlarının artması ise gelişmekte olan ülke borsalarında ve para birimlerinde kayıplara sebep oldu
MSCI gelişmekte olan ülkeler hisse senetleri göstergesi yüzde 2,3'e kadar geriledi ve hafifçe toparlanmadan önce haftalık kaybını yüzde 4,5'e kadar çıkardı.
Endeks 2022'den bu yana en kötü haftasını geçirirken gelişmekte olan ülke para birimleri de değer kaybetti. Meksika, Filipinler ve Güney Kore para birimleri düşüşlere öncülük etti.
PETROL YÜKSELİRSE FAİZLER DE YÜKSEK KALABİLİR
Uzmanlara göre, Tahran'ın roket ve insansız hava aracı saldırısının üzerinden bir hafta geçmeden İsrail'in İran'a misilleme saldırısı başlattığı haberi risk iştahını azalttı.
GAMA Asset Management'ın küresel portföy yöneticisi Rajeev De Mello, "Fed'in şahin bir mesaj göndermesi ve İran ile İsrail arasındaki misillemeler nedeniyle petrolün yükselme riski birbirini besliyor" dedi.
De Mello, "Tırmanan gerilim, petrolün psikolojik seviye olan 100 doları aşmasıyla sonuçlanırsa, merkez bankalarının faiz oranlarını düşürme eğiliminden geri adım atması gerekecek" dedi.
IMF BEKLENTİLERİ
Uluslararası Para Fonu (IMF) ise jeopolitik risklerin arttığı ortama rağmen Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın büyük bölümünde fiyat baskılarının hafiflediğini düşünüyor.
Perşembe günü yayınlanan güncellenmiş projeksiyonlara göre bölgedeki enflasyonun 2023'teki yüzde 16 seviyesinin bu yıl yüzde 15,4'e düşmesi bekleniyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...