Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkan Vekili ve Keçiören Tepebaşı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Diş Eti Hastalıkları Uzmanı Dr. Dt. Serdar Sütçü, Ramazan ayı ile birlikte, ağız kokusu şikâyetlerinde artış yaşanmaya başladı. Ramazan ayında ağız kokusu şikayetlerinin azalması için yemeklerden sonra ağız temizliğinin iyi yapılması gerektiğini Sütçü, ağız kokusunu önleme ile ilgili şu önerilerde bulundu:
“Ağız kokusu iki türlüdür, geçici ve kalıcı. Geçici ağız kokuları yenilen yiyeceklerden dolayı oluşan ve 24-72 saat sonra geçen bir rahatsızlıktır. Kalıcı ağız kokusu ise profesyonel bir tedavi süreci ile atlatılabilir. Ağız kokusunun pek çok nedeni vardır, ağız kuruluğu, diş çürükleri, asitli yiyecekler, alkol ve sigara ağız kokusunu en çok tetikleyen faktörlerdir. Ağız kokusunun pek çok nedeni olmasına rağmen yüzde 85-90 oranında ağız ortamından kaynaklanıyor.
DİL YÜZEYİ TEMİZLENMELİ
Türkiye’de ağız bakımı ve diş temizliği maalesef istenilen düzeyde değil. Dişlerin her gün en az iki kere ve 5 dakika süre ile fırçalanması gerekmektedir. Ağız kokusuna neden olan bakteriler çoğunlukla dişler üzerinde ve dişlerin aralarında, dildeki kıvrımlar ile dil yarık ve çukurlarında bulunduğundan dolayı dil temizleyicileri ile dil yüzeyinin temizlenmesi de gerekmektedir.
HASTALIKLAR NEDEN OLABİLİYOR
Ağız kokusunun nedeni sadece ağızdan kaynaklı olmayıp, akciğer iltihabı, şeker hastalığı, mide bağırsak hastalıkları ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklarında kokuya neden olmaktadır. Ana hastalığın tedavisinin ardından ağız kokusunun önlenmesi mümkün olabilmektedir.”
HÜRRİYET
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |