Özel Kayseri Tekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Polikliniği’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Duygu Deniz, Ramazan’da uzun bir süre aç kalındıktan sonra, iftara başlarken mideye yüklenilmesinin yanlış olduğuru anlatarak şöyle dedi:
"Özellikle sıcakların etkisiyle orucumuzu fazla miktarda soğuk suyla açma gereği duyuyoruz. Bu midede fazlasıyla şişlik yaratıp almamız gereken besinleri engelliyor ve daha sonra geç saatlerde acıkmamıza sebep oluyor. Çok soğuk su veya içecek tüketmekten kaçınmalıyız. İftarı çorbayla başlatıp aralıklarla günlük yememiz gereken et, sebze ürünlerini tüketmeliyiz. Ekmekte de aşırıya kaçmamalıyız. Pilav, makarna ve patates gibi yiyecekler varsa hiç ekmek tüketmemeliyiz. Salata mutlaka olmalıdır. İftar geç bir saate denk geldiği için de, hazırladığımız yiyeceklerde fazla yağdan kaçınmalıyız. Kızartma, yağlı etler veya yağlı sebze yemekler yerine ızgara, fırınlanmış veya haşlanmış etler, az yağlı pişirilmiş sebze yemekleri tercih etmeliyiz. İftarı bir süreye yaymalı ve yatmadan 2 saat öncesinde yemek yemeyi bırakmalıyız. Günlük alacağımız meyveleri, iftardan 1.5 saat sonra tatlı niyetine yiyebiliriz. Dondurma ve sütlü tatlılar da daha hafif ve sağlıklı tatlı tercihleridir."
Diyetisyen Deniz, Ramazan ayında da, günlük en az 1.5 litre su tüketilmesini, mide sorunları ile karşılaşmamak için gazlı, asitli ve şekerli içecekler yerine ayran ve bitki çaylarının tercih edilmesini, gün içinde tamamen hareketsiz olma yerine metabolizmayı canlı tutmak için kısa yürüyüşler yapılabileceğini ekledi.
HÜRRİYET
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...