Ancak Şerif'in yardımcısı, muhalefet liderinin ev hapsine karşı çıkarak evinden ayrıldığını açıkladı.
Pakistan'da yüzlerce polis, bugün erken saatlerde ülkenin eski başbakanlarından Navaz Şerif'in Lahor'daki evini kuşatmış ve binlerce destekçisinin evi kuşatmasına rağmen kendisini tutuklamıştı. Polisin, Navaz Şerif ve siyasi kardeşi Şahbaz hakkında 3 günlük ev hapsinde tutulmasına yönelik bir kararı uyguladığı açıklanmıştı. Ancak Şahbaz ve diğer bazı muhalif liderlerin, ev hapsinden kaçmak için gizlendikleri belirtiliyor. Hükümet, hakkında ev hapsi kararı verilenler arasında ülkenin en büyük "İslamcı" partisinin başkanı ve eylemci avukatların liderlerinin de olduğunu açıkladı.
Öte yandan avukatlar ve muhalefet taraftarları, bugün Lahor'un en büyük mahkemesinin önünde toplanarak, Parlamento binasının önünde düzenlenecek büyük protesto gösterisi için başkent İslamabad'a doğru yola çıkacaklar.
Göstericilerin başkente ulaşmasını istemeyen polisin ise birçok ana yola ve kent çıkışlarına bariyerler kurdukları, polislerin otobüs ve tren istasyonlarında mevzilendikleri ayrıca hükümet binalarının kuşatmaya alındığı kaydediliyor. Kuşatma altındaki bir mahkemeye ulaşmaya çalışan göstericilerle polis arasında çatışma yaşandığı da gelen bilgiler arasında.
Pakistan'ın Geo televizyonuna konuşan Şahbaz, Pakistan Devlet Başkanı Ali Asıf Zardari'nin "sözlerinde durmayarak ülkeyi derin bir krize soktuğunu" söyledi. Şahbaz, "Bu faşist taktikler adalet isteyen kalabalıkları durduramaz." diye ekledi.
Öte yandan ülkede istikrar isteyen Washington yönetimi, bir uzlaşma sağlamaları için Zerdari ve Şerif'e baskı yapıyor. Amerikan yönetimi, bir yıl önce gerçekleştirilen seçimlerin ardından Pervez Müşerref'in yerine kurulan hükümetin yıkılmasından endişe ediyor.
Pakistan'daki gerilim, Yüksek Mahkeme'nin, geçtiğimiz ay Navaz Şerif ve Şerif kardeşlerin, seçilme yetkisini ellerinden almasıyla başlamıştı. Gerilim, Zerdari'nin, ülkenin en büyük eyaleti olan Punjap'ta bulunan Şerif'e ait ofisleri kapatmasıyla daha da yükselmişti. Ardından Şerif kardeşler öncülüğünde çoğunluğunu avukatların oluşturduğu gösteriler başlatılmıştı.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, dün hem Zerdari hem de Navaz Şerif ile bir telefon görüşmesi yapmıştı. Hükümet de Yüksek Mahkeme'nin kararı için önümüzdeki günlerde bir temyiz başvurusu yapacağını duyurmuştu.
Şerif bu karardan memnun olduğunu açıklamış; ancak bunun yargıda değişim yapmaya yönelik taleplerinden vazgeçmeleri anlamına gelmeyeceğini dile getirmişti.
Zerdari ise Müşerref döneminde kovulan bazı yargı mensuplarının yeniden göreve başlamalarını istemiyor. Zerdari'nin, bu yargışların eşi Benazir Butto ve kendisi hakkında Müşerref döneminde açılan yolsuzluk davasını yeniden gündeme getirmesinden çekindiği belirtiliyor.
Şerif'in ise bir erken seçim isteyebileceği dile getiriliyor.
CİHAN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...