ABD’yi ziyaret eden Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benedictus, dün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, küresel sorunlarla başa çıkabilmek için uluslararası camianın toplu olarak hareket etmesi gerektiğini belirterek bazı ülkelerin kendi başlarına karar almalarını eleştirdi. Papa, tek taraflı hareket etmekle eleştirdiği ülkelerin adını vermezken, Reuters ajansı, Papa’nın bu sözlerle 2003’te BM Güvenlik Konseyi’nin onayı olmadan Irak’ı işgal eden ABD’yi hedef aldığının anlaşıldığını yazdı.
BM’ye hitap eden 3. papa olan 16. Benedictus, BM Ana Sözleşmesi’nin de belirttiği üzere ülkelerin “barış ve kalkınma ortak hedefine” ulaşmasında BM’nin merkez rol oynadığını bildirdi. BM’nin ilkelerini “barış, adalet arayışı, insan onurunun korunması, insani işbirliği ve yardımlaşma” olarak sıralayan Papa, bu ilkelerin uluslararası ilişkilerin temelini oluşturması gerektiğini vurguladı.
Papa, bu kapsamda günümüz dünyasında “çoktaraflı görüş birliği” olarak tarif ettiği uluslararası işbirliğinin halen bir krizde olduğunu, çünkü bazı ülkelerin tek taraflı olarak aldıkları kararlara tabi kılındığını belirtti. 16. Benedictus, dünya sorunlarının ancak uluslararası toplum tarafından “toplu hareket” çerçevesinde çözülebileceğinin altını çizdi.
Papa, “güvenlik, bölgesel ve küresel eşitsizliklerin azaltılması, çevrenin, iklimin ve doğal kaynakların korunması” için tüm dünya liderlerinin “iyi niyet, hukuk kurallarına saygı ve dünyanın güçsüz bölgeleriyle dayanışma” çerçevesinde hareket etmesi gerektiğini dile getirdi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...