E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Paranızı Bankaya Yatırın 

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye'nin bugün 2006'nın Haziran ayındaki kriz durumuyla kıyaslandığında çok daha iyi durumda olduğunu söyledi.

5.12.2008 - 22:42
Paranızı Bankaya Yatırın

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye'nin bugün 2006'nın Haziran ayındaki kriz durumuyla kıyaslandığında çok daha iyi durumda olduğunu söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) düzenlenen "Para Politikaları" konulu konferansa katıldı.

EBSO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ufuk Akgün ve çok sayıda sanayici katıldı.

Yılmaz, Türkiye'nin risk primi göstergesinin diğer gelişmekte olan ülkelerin risk primine paralel şekilde artış gösterdiğini belirterek "Fakat Türkiye'nin risk primindeki bu artış, diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha düşük seviyede gerçekleşmekte" diye konuştu.

GEREKEN ADIMLAR ATILDI
Durmuş Yılmaz, ülkelerin global ortamda yaşanan kriz sonrası yapabileceklerinin belli olduğunu ve atılması gereken adımların atıldığını söyledi.

Yılmaz, konuşmasında "İlk savunma hattı merkez bankaları ya krediyi ucuzlatmak için faiz oranlarını düşürüyor, piyasayın likidite ihtiyacını karşılıyor ya da faiz oranlarını değiştirmeden likidite sunuyor" dedi.

Bunun birinci savunma hattı olduğunu anlatan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Bunu ABD ve AB merkez bankaları yaptı. Eğer bu yeterli olmazsa ikinci savunma hattı olarak gözetim ve denetimle ilgili yapılacak şeylere bakılır, bu da yapıldı. Avrupa ve ABD'de açıkça satışlar yasaklandı. Bu da yetmedi sonuçta bizim aynen 2001'de yaptığımız gibi kamunun üzerine bir yük geldi.

Vergi mükellefi bu zararları üstleniyor ve sistem yeniden realize ediliyor. ABD ve Avrupa'daki hükümetlerin bugün itibarıyla yaptıkları budur. Biz bunu niye yapmıyoruz sorusunun cevabıysa bizim ihtiyacımız yok. Biz bunu 2001'de yaptık, bize milli gelirin yüzde 25'i kadar yük getirdi.

Onun dışında ne yapılabilir? Eğer ülkelerin bütçeleri imkan veriyorsa, mali alan varsa belki toplam talebi canlandırmak üzere gevşetici mali politika uygulanabilir. IMF de bunu tavsiye ediyor. Özellikle bu konuda imkanı olan ülkelere. Ama bizim gibi ülkelerin mali alanı yok. Biz bu tür genişletici politikaları yapamayız, yapmamalıyız diye düşünüyorum. Çünkü bizim böyle bir alanımız yok."

KASADAKİ PARA BİZE BİR ŞEY KAZANDIRMAZ
MB rezervinin toplam 70 milyar dolar olduğunu, bunun içinde farklı para birimlerinin de bulunduğunu belirten Yılmaz, bu rezervleri kanunun verdiği yetkiler çerçevesinde değerlendirdiklerini söyledi.

MB'nin 70 milyar dolarlık rezervinin çok az bir kısmının kasalarında efektif olarak durduğunu belirten Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geriye kalan kısmı muhabir hesaplarımızda. Cebinizdeki para size bir şey kazandırıyor mu? Kazandırmıyor. Paranızdan bir şey kazanabilmeniz için bankaya yatırmanız lazım.

Dolayısıyla biz bunu kasamıza koyarsak bir şey kazanamayız. Bundan bir şey kazanabilmemiz için bunu bir yerlerde değerlendirmemiz gerekiyor. Bunlar dış muhabirlerimizde. Amerikan doları, Amerikan muhabirlerimizde gibi. Aynı şekilde altını da değerlendiriyoruz. T

ürkiye'nin 116 ton altını var. Altının bir miktarı Ankara'da Merkez Bankası'nın altındaki kasalarda duruyor. Geriye kalan yurt dışı muhabirlerimizde. Kasadaki altın size bir şey kazandırmıyor. Yurt dışında altınınız olursa zaman zaman buna talep geliyor. Bunu verdiğinizde 3 ton altınınızı eylül ayında verdiğiniz de yılbaşında 3 ton 250 kilo dönüyor. Muhabirler ise merkez bankaları"

BANKALAR VE REEL SEKTÖR
Yılmaz, "Kriz ortamında bankalarla hükümet arasındaki ilişkilerin önemi" hakkında bir soruya şöyle karşılık verdi: ''Biz şunu söylüyoruz ekonomi bir bütün. Bankalar tasarrufçularla yatırımcılar arasında bir köprü.

Dolayısıyla reel kesimle bankaların ilişkisi kısa vadeli çıkarlar üzerine kurulmamalı. Orta ve uzun vadeli ortak çıkarlarda birleşilmeli. Reel kesim, bankacılık kesimi ayrımını doğru bulmuyoruz. Biz bir bütünüz, aynı gemideyiz. Dolayısıyla bankalar aldıkları paraları sanayiciler kullandırmasalar zarar ederler. Kullandırırlarken de onların bir takım riskleri var. Bir yerlerden fon alıyorlar bu para bunların parası değil. Her ikisinin menfaatini birden gözetmek durumunda."

Merkez Bankası'nın ekonominin ihtiyaç duyduğu likitideyi sisteme vermeye devam edeceğini anlatan Yılmaz, mali kesime şöyle seslendi: "Biz sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacağız, likidite sıkıntısı çektirmeyeceğiz. Siz de reel sektöre gereken ihtimamı gösterin, onlara yapılabilecekleri mevcut konjonktür içinde yapmaya devam edin."

İHTİYATLI OLALIM
Yılmaz, "Hükümet ile MB arasında krizin ne zaman biteceği konusundaki görüşlere yönelik bir uyuşmazlığın söz konusu olup olmadığıyla" ilgili bir soruya ise şöyle cevap verdi: "Finansal piyasada başlayan bu krizin birinci perdesinde sona doğru yaklaşıldı. Buradan reel sektör üzerine nasıl bir hasar verdiği çok önemli. Önümüzdeki dönem bunu göreceğiz. Buradan da tekrar dönüp finans kesimini vurabilir. İhtiyatlı olalım diyoruz. Söylediğimiz sadece bu." (İHA)

YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Gülay 28 Kasım 2008 Cuma 16:52

İddanamenin tamamına yakının okudum.Basında servis edilenin dışında çok şey gördüm.Bu davayı küçümseme nedenim bu.Dava ömrümüz yeterde biterse bir gün, bunun böyle olduğunu göreceğiz.Canımı sıkan çok tazminat ödeneceği.Bunu vergilerimizle ödeyecekler.Keşke bu yalnışları yapanlardan ödense bu tazminatlar.

Yorumu oyla      18      10  
Gülay 28 Kasım 2008 Cuma 16:49

Aysbergin asıl kısmının ortaya çıkmayacağına olan inancım beni bu davada heyecanlandıramıyor işte.Bataklık sistemin kendisi ve biz o bataklığın yarattığı ve daima yaratacağı sivri sineklerden habire rahatsız olacağız.Arada bir ikisini yok edecekler ve buda umut(!) ve sevinç(!) verecek.Dava ile asıl kendilerini rahatsız eden muhalifleride susturmak istediklerini düşünüyorum.Bize ne görmemiz isteniyorsa o gösteriliyor.Yargısız infazlar yapıldı.Bu adilmi yani?

Yorumu oyla      18      10  
Gülay3) 28 Kasım 2008 Cuma 16:31

öğrenebilmeliyiz.Bende oluşmuş bir refleksde gösterilmek istenene şüphe ile yaklaşmaktır.İnanmamak konusunda iman etmek değil.Sadece sorgulamak ve olay sonuçlanana kadar bir yargı oluşturmamaya çalışmak.Ancak birilerinin suçlu olduğunada inanıyorum.Bu çelişkimi?Değil.O isimler dava öncesindede bildiğim isimlerdi.Ancak savunma haklarına tabii ki saygı duyuyorum.Yine aynı şeyi yapmışsın yorumunda.Ne bu yorumumda ne konuyla ilgili diğer yorumlarımla gladyo yok demedim.Lütfen yorumumu tekrar okurmus

Yorumu oyla      18      10  
TOTEM 28 Kasım 2008 Cuma 16:28

evet söylemek istediğin anafikri anladım gülay.bu konuda sana sonuna kadar katılıyorum.benim açımdan devlet güçlerinin dışındak hertürlü gayrimeşru oluşum birdir.sağcısı solcusu,laiki dincisi olmaz.ama malesefki ikimizde biliyoruz ki aysbergin su altındaki kısmı asla ortaya çıkmayacak.ama yinede küçük hareketlerden bile ümit ve heyecan duymaya başladık.ama bu gerçeği bilmek küçükte olsalar,önemsiz kısmıda olsalar gayrimeşru oluşum içinde olan insanları savunmamızı haklı çıkartmaz.

Yorumu oyla      18      10  
Gülay2) 28 Kasım 2008 Cuma 16:25

küçük oyun kurucular filan.Ancak bu dava Zekeriya öz sayesinde sulandırıldı,ciddiyeti sorgulanır oldu.Davada öyle bir bilgi kirliliği yaratıldı ve davayla ilgili ve daha çok ilgisiz o kadar çok şey(bilgi diyemedim.ne olduğu belli değil)servis edildiki.Savunmalar veriliyor şimdi.İddiaları ve iddialarla ilgisi olmayan özel ve mahrem konuları yazan basın şimdi savunmaları doğru dürüst vermiyor.Bu bile adil değil.Madem suçlamalarla ilgili o kadar bilgilendirildik şimdi savunmalarıda tüm detaylarıyla

Yorumu oyla      18      10  
Gülay1) 28 Kasım 2008 Cuma 16:20

totem bu dava konusunda daha öncede bir çok kez yazdım.Gladyo diyelim.Kesinlikle var.Bu kadar faili meçhulü,saldırıları,toplu katlamları nasıl açıklarız yoksa.Ben mümkün olduğunca geçmişe giderek dava açılmalı diyorum.Ki örgüt daha iyi ortaya çıkartılabilsin.12 Eylül sürecine gelişimiz mutlaka incelenmeli.O kadar çok şeyde, süreç içinde ortaya çıktı ki zor olmasa gerek pek çok şeyin örtüsünü kaldırmak.Ergenekon denilen davayı evet biraz hafife alıyorum.Çünkü seninde bildiğin gibi tetikçiler var

Yorumu oyla      18      10  
TOTEM 28 Kasım 2008 Cuma 15:59

yapma gülay yaa,yapma bu davayı hafife almak sana hiç yakışmadı.bu davayı hafife almak yerine bu davanın yeterince derinleştirilemediğini ve yüzeysel birkaç kişi ile sınırlı kalmasını eleştirebilirsin ancak.neden hep kafamızı kuma gömmek ve gayrimeşru oluşumları savunma gereği duyuyoruz.eğer türkiyede butür siyasi,karanlık oluşumlar yok diyorsa birisi asıl o kişi ya saftır yada uzayda yaşıyordur.her on yılda bir darbe yaşamış birsürü karmaşık olay vefaili meçhuller olan bir ülke tertemizdir deme

Yorumu oyla      18      10  
Gülay 28 Kasım 2008 Cuma 15:46

Bu dava buram buram siyaset kokuyor.Derin devleti ortaya çıkartacak olan Zekeriya Öz"mü?Gladyonun varlığına kesinlikle inanıyorum.İnanmamak için uzaylı yada zeka özürlü olmak lazım.Ancak bu dava çete artığı bir kaç kişiye eklenen muhalifleri pataklama davası diye düşünüyorum.Derin devlet bu insanlarla olmaz.Eksiği çok.MİT,ORDU,SİYASİ ayağı olmadan derin devletten bahsedemeyiz.Yargılanması gereken bir çok isim biliyoruz ve bu davada yoklar.

Yorumu oyla      18      10  
Çobanoğlu 28 Kasım 2008 Cuma 15:02

Savcı beyi aldı bir telaş.İnşa ettikleri buzdan kuleler erimeye başladı.Haydi hayırlısı.Gün ola devran döne.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Boğaz Tüp Tünel 2013'te Bitecek
Türk-Kore Ortak Girişiminin ihalesini kazandığı İstanbul'da gerçekleştirilecek ...
TÜSİAD Başkanı, Sarkozy İle Görüştü
Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu (BUSINESSEUROPE) temsilcileri, AB dönem ...
Petrol Fiyatları 44 Doların da Altında
ABD ham petrolünün varil fiyatı, küresel ekonomideki görünümün iyi olmaması ...
 
IMF’DEN KAFA KARIŞTIRAN AÇIKLAMA: TÜRK YETKİLİLERDEN RESMEN BAŞVURU GELMEDİ!
Uluslararası Para Fonu (IMF), Türk yetkililerinin IMF kredi programı için ...
Motorinde 8 İla 9 YKr İndirim
Motorinin litre fiyatı Ankara'da OPET ve BP bayilerinde 2,72'den 2,63'e, ...
Borsa Günü Artışla Kapattı
İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri ...
 
Merkez Bankası Haftalık Verilerini Açıkladı
Merkez Bankası verilerine göre döviz mevduat hesapları düşerken dış borç ...
Krizin Birinci Perdesi Bitmek Üzere
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, toplumdan gelen "Küresel krizin ...
Erdoğan'dan Kötü Haber:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şu anda gündemlerinde KDV indiriminin olmadığını bildirdi.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Güney Kore
İsrail
hollanda
nato
CEV Şampiyonlar Ligi
işte benim stilim
Brezilya
Mehmet Şimşek
Okan Buruk