Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye ziyaret öncesi Kırım ve Sivastopol’e serbest ticaret bölgeleri kurulmasına ilişkin yasayı onayladı.
Putin’in onayladığı yasa ile Kırım ve Sivastopol’e kurulacak özel ekonomik avantajların olduğu bölgeler 25 yıl süre ile işletilecek. Sonrasında bu süre uzatılabilecek.
Kırım yarımadasına gümrüksüz mal ihracatını da öngören düzenleme ile işletmeler özel vergilendirmeye tabi tutulacak. Buradaki faaliyetler için kullanılacak mal ve ürünler de gümrüksüz getirilebilecek. Burada yatırım yapacak işletmeler ürünlerini Rusya ve Gümrük Birliği (Kazakistan ve Belarus) ülkelerine satabilecek.
Kırım’da 16 Mart’ta yapılan referandumda halkın yüzde 96’sı Ukrayna’dan ayrılma ve Rusya’ya bağlanma kararını destekledi. Kırım ve Sivastopol’ün özel statü ile Rusya Federasyonu’na bağlanması 21 Mart’ta kabul edildi. Rusya bölgenin gelişimi için uzun vadeli yatırım programını uygulamaya koydu. Rusya 2020’ye kadar federal bütçeden 620 milyar ruble (13 milyar dolar) harcama yapacak.
Kırım için en büyük yatırım Kerch Boğazı’na inşa edilecek köprüye yapılacak. Rusya ile karayolu bağlantısını sağlayacak 4,5 kilometre uzunluğundaki köprü 3 milyar dolara mal olacak. Konut, otoban, demiryolu, okul ve kreş gibi yüzlerce sosyal yatırım listeye alınıyor.
Ukrayna’dan ayrılan Kırım için en büyük sorun ise su ve enerjinin yetersiz olması. İçme ve sulama için su kaynaklarının oluşturulması, doğalgaz boru hattının inşası gibi projeler programa alınıyor.
Rusya, Kırım’ı Sovyetler Birliği döneminde olduğu gibi turizm merkezi olarak yapılandırmak istiyor. Bunun için alt yapı çalışmaları teşvik edilecek ve turizm yatırımlarına özel vergi muafiyetleri getirilecek.
cihan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |