Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sevim Turhan, servikal kanser ve tedavisini anlattı.
İLK İLİŞKİ YAŞININ KÜÇÜK OLMASI RİSK FAKTÖRÜ!
Servikal kanser için birçok risk faktörü vardır. İlk ilişki yaşının küçük olması önemli bir risk faktörüdür. Günümüzde, human papillama virüsünün (HPV) servikal kanserin gelişiminde en önemli etiyolojik ajan olduğu üzerinde durulmaktadır. Yapılan çalışmalarda servikal kanseri olgularının neredeyse tümünün (%99) HPV’nin belirli tiplerinden kaynaklandığı gösterilmiştir.
KANSERİN ERKEN TANISI İÇİN NELER YAPILMALI?
Pelvik muayene, smear ve kolposkopi erken dönemde tanı koymaya yardımcı olmaktadır.
Hastalarda en sık görülen şikayet kanamadır. Çoğu kez ilişki sonrası kanama görülür. Ama düzensiz ya da menapoz sonrası kanama şeklinde de olabilir.
Düzenli olarak pap smear testi yapılması hastalığın erken dönemde tespit edilmesini sağlayabilmektedir. İlk cinsel ilişkiden üç yıl sonra ya da 21 yaşından itibaren yıllık pap smear testi yapılması ve arka arkaya üç smear normalse daha sonra 2 – 3 yılda bir smear testi yapılması önerilmektedir.
RAHİM AĞZI KANSERİ AŞISI ( HPV AŞISI )
Rahim ağzı kanseri ve HPV (Human papilloma virüsü) nin yakın ilişkisinden dolayı HPV’ye karşı aşı geliştirilmiştir. Ülkemizde iki tür HPV aşısı bulunmaktadır. HPV aşısı virüs ile karşılaşmadan önce yapılırsa koruyuculuk %100’e yakındır.
HPV aşısı 9-26 yaş arası bayanlara önerilmektedir. Buna karşın aşıyı 55 yaşına kadar uygulayan ülkeler de vardır. Fakat yaş ilerledikçe ve cinsel partner sayısı arttıkça aşının etkinliği azalmaktadır.
Aşı yaptırılsa bile smear takiplerine devam edilmelidir.
hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...