Memorial Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Murat Apaydın, sigara bağımlılığı hakkında bilgi vererek, psikolojik bağımlılıktan kurtulmak için tavsiyede bulundu.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, sigaraya bağlı hastalıklar her yıl 4,9 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor. Bu rakamın 2025 yılında 10 milyona çıkabileceği öngörülürken, uzmanlar Ramazan ayının sigarayı bırakmak için güzel bir fırsat olabileceği belirtiliyor.
Memorial Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Murat Apaydın, Ramazan ayının sigarayı bırakmak için bir fırsat olduğunu belirterek, “Sigara konusunda psikolojik bağımlılık söz konusu olduğunda ortaya konacak mücadelede kişinin iradesi önemlidir. Ramazan ayı insanların özgür iradelerinin güçlü olduğu bir dönemdir. Sigaranın psikolojik bağımlılığı ile mücadelesinde Ramazan ayı çok önemli bir süreçtir. Yapılan araştırmalarda bağımlıların büyük bir bölümünün sigarayı Ramazan ayında bıraktığı ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla Ramazan ayı, sigarayı bırakmak için bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmalarda, sigara içenlerin yüzde 70-80’inin sigarayı bırakmak istediği belirlenmiştir. Sigarayı bırakmak isteyenlerin yüzde 20-30’unun ise her yıl sigarayı bırakmayı denediği, bunlardan yüzde 3-5’nin ise sigarayı yardımsız bırakabildiği belirlenmiştir. Sigara aslında bir alışkanlık ya da tiryakilik değil madde bağımlılığıdır.
Sigarayı yardım almadan bırakmaya çalışanlar bağımlılığın psikolojik, davranışsal ve fiziksel etkileri ile başa çıkmak zorunda kalmaktadır. Psikolojik açıdan sigara içenlerin büyük bir bölümü, duygudurum düzenleyicisi olarak nikotin bağımlısıdır. Konu davranışsal açıdan değerlendirildiğinde ise başkalarını sigara içerken görmek, çay, kahve içmek, araba kullanmak veya mola vermek gibi çok güçlü tetikleyiciler sigara içme eyleminde etkilidir.
Sigaranın fiziksel etkisi de nikotin bağımlığıyla doğrudan alakalıdır. Sigara dumanının ağız yoluyla hızlı bir şekilde akciğerlerden kan dolaşımına geçtiği ve 8 saniye gibi kısa bir sürede beyne ulaştığı tespit edilmiştir. Nikotin, beyinde ve sinir sisteminde nikotin reseptörlerine bağlanarak çeşitli maddelerin salınmasına yol açar. Bunların arasında bulunan dopamin gibi kısa süreli mutluluk veren maddeler nedeniyle sigarayı bırakmak daha da zorlaşmaktadır” şeklinde konuştu.
Nikotin bağımlılığının tedavi edilebildiğine dikkat çeken Apaydın, “Nikotin bağımlılığıyla mücadele eden insanların fiziksel açıdan tedavisinde alabildikleri çeşitli destekler bulunmaktadır. Nikotin bağımlıları nikotin replasmanı (yerine koyma tedavisi) ürünler ve çeşitli tabletler sayesinde sigara bağımlılığından kurtulmaya çalışmaktadır. Nikotin replasman tedavisi (NRT) sigarayı bıraktıktan sonraki dönemde ortaya çıkan nikotin yoksunluğunun ortadan kaldırılması için önemlidir. NRT, nikotin bağımlılığı olduğu belirlenen kişilere doktor önerisi sonucunda uygulanmalıdır. Bu tedavi yöntemi hafif derecede bağımlılığı olan kullanıcılar için kullanılmamaktadır” dedi.
sabah
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...