Her yıl yayımlanan İnsan Hakları Raporu'nun Türkiye ile ilgili kısmında olumlu gelişmelere yer veriliyor. Türkiye'de insan hakları alanında iyileşmelerin olduğuna dikkat çekilen raporda, "2005 yılından bu yana ilk kez Türkiye'de insan hakları ihlalinde düşüş gözlendi." denildi.
Türkiye'de azınlık haklarıyla ilgili somut bir gelişmenin olmadığı öne sürülen raporda, demokratik açılımların Kürtler ve Romanların da aralarında olduğu grupların problemlerine yönelik reformları kapsadığı belirtildi. İnsan Hakları Raporu'nda "Hükümet geçtiğimiz Ağustos ayında Türkiye'deki Kürt ve Roman halkı başta olmak üzere azınlıklara bazı haklar tanımak için harekete geçti. TRT de zaten Kürtçe yayına başlamıştı. Bunun dışında bazı yeni haklar getirilmesi söz konusu." ifadelerine yer verildi.
Türkiye'de dini özgürlüklere saygı duyulmaya devam ettiği ifade edilen raporda, "2008 yılında çıkarılan Vakıflar Kanunu konusunda olumlu gelişmeler görüldü. Farklı dine mensup kişilerin devlet dairelerine atanmalarında da olumlu adımlar atılmıştır. Buna örnek olarak yakın zaman önce bir Ermeni vatandaşı hükümet tarafından bir pozisyona atandı. Ruhban okulunun kapalı kalması hala sorun ancak bu okulun yeniden açılması gündemde."
Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Konvansiyonu Engelli Vatandaşlar Hakkı Protokolü'nü tanımasının memnuniyet verici olduğu belirtilen raporda, 'ordunun ve kolluk kuvvetlerinin dokunulmazlığı' sorunun devam ettiği, işkencenin ve keyfi tutuklamalara karşı ivedi, bağımsız ve tarafsız soruşturma imkanının olmadığı öne sürüldü.
İnsan Hakları Raporu'nda ayrıca ifade özgürlüğü konusunda gözaltına almalarda 'büyük' düşüşler yaşandığı ancak Doğan Medya Grubu'na kesilen vergi cezası ile ilgili bazı kaygıların olduğu da hatırlatıldı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |