Otellerin her pazara farklı fiyat uygulamaları kriz döneminde Rus, Kazak ve Doğu Bloku ülkelerinden Türkiye'ye gelecek olan turistleri yeni bir yönteme yöneltti. Avrupalı turistlere göre yüzde 30-40 arası daha fazla fiyatlarla tatil yapan Rus turistler Avrupalı seyahat acenteleri aracılığıyla rezervasyon yaparak Avrupalı turistlerle aynı fiyata Türkiye'ye gelmenin yollarını aramaya başladı.
Otellerden kaçmadı
Bu uygulama kriz döneminde müşteri ayrımı yapmayan bazı Avrupalı acentelerin da işine geldi. Ancak bu rezervasyonlar Türkiye'deki otellerin gözünden kaçmadı. Oteldeki check-in işlemleri sırasında turistlerin kimlik ve pasaport bilgilerine bakan otelciler bu turistlerin, belirtildiği gibi Avrupa'dan değil de kendi ülkelerinden giriş yapmadığını anlayınca, Avrupalı büyük acentelere uyarı yazısı çekti. Sezonunun başında birkaç olayla karşılaştıklarını belirten Amara Hotels Satış Sorumlusu Gül Kırbaş, "Turistler arasında haksızlığa neden olmamak için otelimize giriş yaparken pasaport ve kimlik bilgilerine bakıyoruz. İlk başta acenteleri sadece uyarıyorduk. Ancak birkaç olayla karşılaşınca acentelere ihtar çektik" dedi. Rixos Otelleri Pazarlama Müdürü Eyüp Kaplan ise zaman zaman BDT ülkelerinden bu tür rezervasyonların yapıldığı bilgisi tur operatörleri aracılığıyla bizlere ulaşıyor. Bu durumlarda, fiyat farkı olması durumunda bu farkı operatörden talep ediyorz" diye konuştu.
Arap turist %20 artacak
Dubai'de düzenlenen Arabian Travel Market -ATM 2009 turizm fuarındaki göstergeler bu yıl Arap turist sayısında bir artış yaşanacağını gösteriyor. Arap tur operatörleri Türk operatörlere bu yıl bölgeden gelecek turist sayısının yüzde 20 artacağını bilgisini verdi.
Maç izlediler İstanbul'a para bırakmadılar
Turizmciler geçtiğimiz hafta UEFA Kupası final maçı için Shatkhar Donetsk- Werder Bremen maçına umut bağlamıştı. Yapılan açılmada 15 bin kişinin İstanbul'a geldiği açıklanmıştı. Ancak TUROB'un İstanbul'daki oteller arasında yaptığı araştırmada 1000 kişinin Anadolu, bir o kadar kişinin de Avrupa yakasında rezervasyon yaptırdığı ortaya çıktı. TUROB Başkanı Timur Bayındır, maç için gelenlerin günübirlik gelip maç izledikten sonra ülkelerine döndüklerini, dolayısıyla oteller ve İstanbul turizmine bir katkılarının olmadığını ifade etti.
900 TL'ye bir hafta Çeşme'ye geleni Dubai'de tatile gönderecek
Bazı insanlar seyahat tutkularını kendileri yaşarlar. Bazıları ise bu tutkuyu çevresindekilere de aşılar. Sheraton Çeşme Oteli Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İskender Dilek, seyahat tutkusunu sadece çevresindekilere değil müşterilerine de aşılıyor hem de kendi kazanıyor. Geçen yıl otelde 5 gece konaklayanlara 2 gece 3 günlük Prag, Viyana ve Milano turu hediye eden otelin bu kampanyası ik yılda sınırlı sayıda ilgi gördü. Ancak tura katılanlar çevresindekilere aktarınca geçen sene 115 kişinin rezervasyon yaptığı otel bu sene aynı dönemde 1100 kişilik rezervasyon aldı. Bu sene kampanyanın sınırlarını genişleten şirket 2011 yılına kadar bir plan yapıldı. Bu kış için otelde 6 gece konaklayanlara Emirates Havayolları ile 3 gece 4 günlük Dubai turu hediye edilecek. Yaz mevsiminde ortalama oda fiyatları 300 TL iken kış aylarında 150 TL civarında oluyor. Dilek, "Ortalama 900 TL ile insanları bir hafta otelimizde konaklatıp üstüne 4 günlük Dubai turu vereceğiz. Bu dünyanın hiçbir yerinde yok" diye konuştu. Otel 2010 yazında 7 gece konaklayanlara ise New York turu hediye edecek. Dilek, kampanyanın sebebini "Bizim hedef kitlemiz olan işadamları 4 ay sonraına tatil için erken rezervasyon yapamıyor. Buradaki indirimi istemiyor. Bu indirim onlar için bir anlam ifade etmiyor. Bunun yerine o indirim miktarında kendileri bir tatil hediye ettiğimizde ise ilgilerini çekiyor" diye konuştu
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |