Rusya'nın 144 milyonluk nüfusunun yaklaşık 20 milyonu Müslümanlardan oluşuyor. İslam geleneksel olarak ülkenin güney kesimlerinde, özellikle Kafkasya'da yaygın bir din. Savaşın yoğun yıllarında Rus medyası da Çeçenlerle, dolayısıyla Müslümanlarla terörizmi neredeyse eşanlamlı kullandı. Ancak İslamiyetle ilgili bu olumsuz havaya karşın, Rusya'da Müslümanların sayısı son dönemde artmaya başladı.
Propaganda geri tepti
Sürecin en dikkat çeken yönü, Ruslar arasında da din değiştirenlerin görülmesi. Müslümanlığı seçenlerin yüksek sayılara ulaştığını iddia etmek güç olsa da bu yönde bir ilginin ortaya çıktığını, konuya yakın herkes kabul ediyor. Müslüman ailelerden gelenler arasında da son dönemde ibadete yönelenlerin sayısında artış var. Bunların bir bölümü İslam karşıtı propagandaya duydukları tepkinin kendilerini ibadete yönelttiğini gizlemiyor.
5 bin kişilik cami
10 milyonu aşkın nüfusunun yaklaşık iki milyonu Müslümanlardan oluştuğu sanılan Moskova'da, toplam dört cami var. Bunlardan en çok tanınanı ve daha çok Tatarların rağbet ettiği merkez caminin bulunduğu alanda beş bin kişilik yeni bir cami yapılıyor. "Tarihi Cami" olarak bilinen 200 yıllık camiye ise daha çok Orta Asya ve Kafkas kökenlilerle sayıları az da olsa Türkler gidiyor.
Burası, diğerleri gibi özellikle cuma namazı sırasında doluyor ve yer bulamayanlar soğuk havada avluda seccade ya da gazete üzerinde namaz kılıyor.
Hazret: İnternet etkiledi
Kuran ve Arapça kurslarını yöneten cami görevlisi Ramil Hazret bazı Ortodoksların İslamiyete yönelmesini, "Bence bu kişiler kafalarındaki sorulara yanıt bulmaya çalışıyorlar. Günümüzde internet yardımıyla pek çok bilgiye ulaşmak mümkün. Böylece İslamiyetle tanışıyorlar" diyor.
Hazret, İslamda Hıristiyanlıktaki gibi aracı bulunmamasının bu kişileri etkilediğini, ayrıca alkol gibi alışkanlıklardan kurtulmak isteyenlerin Müslümanlığı seçtiğini düşünüyor. Moskova'da yerel halkın Müslümanlara nasıl davrandığı sorusuna ise, "Moskovalılar genel olarak yabancıları sevmez. Ama bunun nedeni daha çok sosyo-ekonomik sorunlar" yanıtını veriyor.
Anna'ydı, Münire oldu
Moskova'da Müslümanlığı seçen Ortodokslar genellikle evli çiftlerden oluşuyor ve çoğu zaman, önce kocalar din değiştiriyor. Eşinin Müslüman olmasından sonra İslamiyeti kabul edenlerden Münire, Kuran kursuna giderek yeni dinini tanımaya çalışıyor. Soyadını vermeyen ve kesinlikle resim çektirmeyen Münire, "Çevremizde tanıdığımız Müslümanlar vardı. Eşim onlardan etkilendi. Sonra ben Müslüman oldum. Artık yeni hayatımıza uygun yaşıyoruz" diyor.
"Yeni hayat", günde beş vakit namaz kılınması, kadınların başlarını kapatması, eve artık domuz eti girmemesi ve misafirlerin bile sigara içmesine izin verilmemesi anlamına geliyor.
Münire'nin kurs arkadaşı Çeçen genç, "İlk geldiğinde hâlâ Rus adı Anna'yı kullanıyordu. Hep birlikte oylama yaparak Münire adını taktık" diyor. Aynı Çeçen, kendisinin Kuran kursuna devam etmesinin nedenini ise, "Dinimin ayrıntılarını öğrenmek" diye açıklıyor. Kuran ve Arapça kurslarına genellikle gençler ve yaşlı kadınlar devam ediyor.
Müslümanlığı seçen keşiş
Müslüman olan Ruslardan biri de daha geçen yıla kadar manastırda yaşayan keşiş Mihail Kiselyov.
Babası da rahip olan Kiselyov, din eğitimi aldıktan sonra Tanrı'ya en iyi hizmet yolunun keşişlikten geçtiğine karar vermiş. Kiselyov, internetteki "islam.ru" sitesine yaptığı açıklamada, "Ama kitaplarla gerçek hayatın uymadığını gördüm. Keşiş, ideal Hıristiyan demek. Fakat çevremde böyle insanlar göremeyince hayal kırıklığına uğradım. Üstelik, kendimi aile kurmaktan mahrum etmenin Tanrı'nın benden istediği bir şey olmadığını anladım" diyor. Eski keşiş bu yıl Müslüman olarak Mikael adını almış.
Kurslar düzenleniyor
Moskova'nın Müslümanlar için kıyafet satan tek mağazası "Cemile" ile "helal et ürünleri"nin satıldığı küçük bir dükkânın da bulunduğu camide hafta sonları Kuran ve Arapça kursları veriliyor. Kurslara Tatarlar, Çeçenler, Abhazlar ve yeni Müslüman olan Ruslar katılıyor. Söz konusu cami, bayramda toplanan fitrelerle 100 yoksul Müslümana 500 ruble (yaklaşık 26 YTL) yardım yapıyor.
Milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...