Rusya, 2015 yılında Suriye'deki krize hava operasyonlarıyla doğrudan müdahil olarak, 2014'te Kırım'ın ilhakı ve 2013'te Ukrayna meselesindeki gibi saldırgan bir dış politika izlerken, ekonomisini düzlüğe çıkartma ve Suriye'yi "DAEŞ'ten temizleme" gibi hedefler koyduğu bu yılı, daha da yıpranmış bir ekonomiyle ve hava operasyonlarıyla Suriye'de sivillerin ölümüne yol açarak geride bırakıyor.
Son yıllarda izlediği saldırgan dış politikayla dikkat çeken Rusya, müdahil olduğu krizlere 2015'te de çözüm getirmedi.
Rusya'nın 2013 yılında Ukrayna olaylarına müdahalesi 2014'de Kırım'ın ilhakıyla farklı bir noktaya taşınırken, Kremlin yönetimi 2015'te de aynı politikayı sürdürerek Suriye krizine doğrudan müdahil oldu.
Rusya, başından beri siyasi destek verdiği Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in "daveti" üzerine Suriye'de 30 Eylül 2015'de hava operasyonlarına başladı.
Suriye krizinin başından beri yüz binlerce sivilin ölmesine neden olan Esed'in "arkasında duran" Rusya'nın Suriye'de üç ayda vurduğu yaklaşık 4 bin noktanın çok azının DAEŞ'e ait olması ve Rus bombardımanının muhalif unsurları hedef alması ise Batı liderleri tarafından eleştirildi.
Ayrıca, Rusya'nın hava saldırılarında "sivillerin öldüğü" raporları endişeye yol açtı.
Daha önce de aynı nedenle uyarılmasına rağmen Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi de Ankara ve Moskova arasında ilişkilerin gerilmesine neden oldu.
Ukrayna meselesinde de ülkenin doğusundaki ayrılıkçılara açık destek veren Rusya, bu tutumu nedeniyle ABD ve AB'nin yaptırımlarına maruz kaldı. Rusya, 2015'te Minsk görüşmeleri başta olmak üzere Ukrayna krizinin çözülmesi için adımlar atsa da Ukrayna'da üzerinde anlaşmaya varılan maddelerde ilerleme sağlanamadı ve Minsk anlaşması 2016'ya kaldı.
Putin ekonomiyi fıkrayla özetlemişti
Bunun yanında, Rusya'nın ekonomi kurmaylarının 2015 için ekonomik krizin en dip noktasının geride kaldığı ve ülke ekonomisinin toparlanmaya başlayacağı tahminleri de tutmadı. Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yıl sonu toplantısında ekonominin durumunu bir fıkrayla anlatması da bu tabloyu özetledi.
Putin, 17 Aralık'taki yıllık basın toplantısında, "Geçen yıl ekonominin düzelmesi için 2 yıl süre vermiştiniz, görüşleriniz değişti mi?" sorusuna fıkrayla karşılık vererek, şöyle konuşmuştu:
"İki kişi karşılaşıyor. Birisi, diğerine soruyor, nasılsın? Diğeri cevap veriyor, çizgili siyah ve beyaz gibi. Peki şimdi hangisi? Cevap siyah. Aradan yarım sene geçiyor ikisi tekrar karşılaşıyor. Biri, diğerine soruyor, bu sefer nasılsın siyah mı beyaz mı? Cevap siyah. O zaman da siyahtı? Hayır şimdi anlıyorum ki o zaman beyazmış."
Rusya'da 2015'in son günlerine girilirken dolar 72 Ruble seviyesinde işlem görüyor. Bu da hükümetin yıl içerisinde revize ederek açıkladığı rakamların çok üzerinde.
Ekonomisi enerji ürünleri fiyatlarıyla büyük oranda bağlantılı olan Rusya'da petrol fiyatlarının düşmesi, hükümetin varil başına 50 dolara göre ayarladığı bütçe planlarını da zorladı.
Böylelikle, 2015'te ekonomisini düzlüğe çıkartma ve Suriye'yi "DAEŞ'ten temizleme" gibi hedefler koyan Kremlin yönetimi, yılı daha da yıpranmış bir ekonomi ve Suriye'de sivillerin ölümüne neden olduğu hava operasyonlarıyla geride bırakıyor.
Dış politikası nedeniyle maruz kaldığı yaptırımlar ve küresel piyasalardaki petrol fiyatlarının düşmesiyle ekonomik olarak oldukça zor süreç geçiren Rusya, 2015 yılında mevcut krizlere çözüm getirilememesiyle yeni yıla "ekonomik krizle" giriyor.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...