Rüzgar enerjisine yatırımların artmasını teşvik eden Hükümet, bu süreci hızlandırmak için kamu ve özel sektör eliyle türbin üretimine geçme kararı aldı.Petrol fiyatlarında yaşanan önlenemez artış, küresel ısınmadan kaynaklanan tereddütler, temiz enerji olarak bilinen rüzgar enerjisine talebin patlama yapmasına yol açtı. Dünyadaki genel eğilim Türkiye'de de aynı şekilde oluştu. Türkiye'nin enerji alanındaki toplam kurulu gücü 41 bin MW iken, bu alanda lisans almak için 78 bin MW düzeyinde başvuru yapılmıştı.
2 YIL SONRA TESLİMAT
Lisans alan firmaların bir bölümü hemen harekete geçti ve hızla yatırıma yöneldi. Ancak aynı anda bütün dünyada rüzgar santrallerine olan talep artınca, kısıtlı sayıda bulunan türbin üreticisi firmalar siparişleri karşılayamaz hale geldiler. Türbin üreticileri 2 yıl sonraya gün veriyor. Bu durum, yatırıma geçmek isteyen firmaları etkilerken, türbin fiyatlarında da yükselme eğilimi ortaya çıkardı.
GÜLER DEVREDE
Bu nedenle, Enerji Bakanlığı da, yurtiçinde rüzgar türbini üretimine başlanması için harekete geçti. Küçük çaplı enerji santrallerinin parçalarını üreten Temsan'ın türbin üretimi için yeniden yapılandırılması üzerinde duruluyor.
Enerji Bakanı Hilmi Güler, "Eğer türbin üretimine geçersek, hem firmalarımız 2 yıl beklemekten kurtulur, hem bizden sonra bu sisteme geçmek isteyen ülkelere satış yaparak stratejik üstünlük sağlarız" diyerek yeni dönemde mutlaka bu işi gerçekleştireceklerini söyledi. Hilmi Güler, rüzgar santrallerinin parçalarının bir bölümünün halihazırda Türkiye'de üretilebildiğini, türbin üretiminin de yapılabilmesi durumunda, bu alanda dışa bağımlılıktan ülkenin kurtarılacağını ifade etti.
SON HALKA SAYALAR
Türkiye'de 2002'de sadece 17 MW olan kurulu güç, artan ilgiyle bugün 500 MW'ye yaklaştı. Son olarak Manisa'da Sayalar köyü mevkiinde Demirer Enerji ile Polat Enerji'nin 34 MW'lik ikinci santrali açıldı. Ortak projelere devam eden Demirer ile Polat'ın yakın zamanda 140 MW'lik Soma santralini de açacağı bildirildi. Yapılan çalışmalar, Türkiye'nin rüzgarda ekonomik potansiyelinin 10 bin MW düzeyinde olduğunu gösteriyor.
Fırat GAZEL ANKARA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...