E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Sadece 1 damla kan yetiyor! Uzmanlar bebeklerin kaderini ortaya çıkardı... 

Yeni doğan bebekler 200'den fazla genetik rahatsızlık için test edilmeye başlandı. Bu çığır açan gelişme artık bireyin, rahatsızlıklarının çok daha erken tespit edilip tedavi edilebileceğini, hastalığın ilerlemesinin önlenebileceğini ve bazı durumlarda hayat kurtarılabileceğini gösteriyor.

4.10.2024 - 13:02
Sadece 1 damla kan yetiyor! Uzmanlar bebeklerin kaderini ortaya çıkardı...

Yeni doğan bebekler için uygulamalar ve araştırmalar hızla devam ederken İngiltere'den çok önemli bir adım geldi. Artık bebekler sadece tek bir testle 200'den fazla genetik hastalığa karşı taranacak. Bu da olası bir hastalığın erken teşhis ve tedavisi anlamına geliyor.

İngiltere dünyada ilk kez yenidoğanlara tam kapsamlı genetik test imkanı sunuyor. The Telegraph'tan sağlık editörü Laura Donnelly'nin haberine göre halk sağlığı hamlesi olarak tanımlanan uygulama ‘Hayat kurtarıcı ve hayat değiştirici’ olarak tanımlanıyor.

Yeni doğan bebekler 200'den fazla genetik rahatsızlık için test edilmeye başlandı. Bu çığır açan gelişme artık bireyin, rahatsızlıklarının çok daha erken tespit edilip tedavi edilebileceğini, hastalığın ilerlemesinin önlenebileceğini ve bazı durumlarda hayat kurtarılabileceğini gösteriyor. 

BİR DAMLA KAN, SAĞLIKLI GELECEK
İngiltere'deki Halk Sağlığı Hizmetleri, önümüzdeki yıllarda 100 binden fazla yenidoğan bebek için tüm genom (DNA'sındaki tüm genlerin) dizilimi imkanı sunacak. Bu şu anlama geliyor; bebeğiniz doğar doğmaz alınacak sadece bir damla kandan izole edilen DNA ile sadece bugün tespit edilen genetik hastalıklar değil, gelecekte genlerle bağlantısı tespit edilecek hastalıklara karşı da koruyucu önlemler alınabilir. Bu konuda başlatılan denemeler başarılı olursa program tüm bebeklere genişletilecek.

Şu anda yüzlerce bebeğe, genellikle doğumdan kısa bir süre sonra göbek kordonundan alınan kan örneklerinin kullanıldığı testler uygulanıyor. Araştırma, fiziksel ve zihinsel becerilerin ilerleyici kaybına neden olan metakromatik lökodistrofi (MLD) gibi 200'den fazla nadir görülen rahatsızlığın belirlenmesine yardımcı olacak. Uzmanlar, erken bilgilerin aileler için "gerçekten hayat değiştirici" olabileceğini vurguluyor.

Sağlık Bakanı Wes Streeting, ilerlemelerin ebeveynler için uzun bekleyişlere son vermeye yardımcı olacağını ve kişiselleştirilmiş önleyici tıbbın bozuk Halk Sağlığı sistemini düzeltmenin anahtarı olduğunu söyledi.

SADECE BİR TESTLE...
Bebeklerin genom analizi, tedavi edilebilir rahatsızlıkları erken belirleyebilir ya da çocuklarda yaşamın ilerleyen dönemlerinde gelişebilecek semptomlar için yardımcı olabilir.

Ülke çapındaki 13 devlet hastanesinde yapılan çalışmanın bir parçası olarak 500'den fazla yenidoğan bebekten kan örneği alındı ??ve bu planın 40 hastaneye yayılması planlanıyor.

Çalışma, herhangi bir hastalığın çocukluk, ergenlik ya da erişkin yaşta gözlenmesi yerine, size bebeğiniz doğduktan kısa bir süre sonra tespit edilmesine olanak sağlıyor. Bu da daha erken tedavi ve daha erken korunma anlamına geliyor.

Bu, tedaviye erken başlanacağı için (en kötü senaryoda) hastalığın ilerlemesinin yıkıcı yönlerinden bazılarının önlenebileceği anlamına geliyor.

Her ebeveyn hamilelik sırasında çalışma hakkında bilgilendirilecek ve eğer bu teste olumlu bakarlarsa, araştırmaya katılmak isteyip istemedikleri konusunda karar vermek için bir sağlık çalışanı görevlendirilecek.

HASTANEDEN AİLEYE SÜREKLİ DESTEK
Doğumdan kısa bir süre sonra, doktor, hemşire ve ebe ebeveynlere bebeklerinden kan alınmasını istedikleri konusunda teyit aldıktan sonra bebekten kan örneği alınarak tüm genom dizilimi için bir laboratuvara gönderilecek.

Sonuçlar daha sonra bilim insanları tarafından incelenecek ve herhangi bir rahatsızlıktan şüpheleniliyorsa 28 gün veya birkaç ay içinde ebeveynlere bilgi verilmesi amaçlanıyor.

Yeni doğan bir bebeğin genom dizilimi yoluyla tedavi edilebilir bir çocukluk rahatsızlığı olduğu belirlenirse, ailelere ve bakıcılara tanıyı doğrulamak için daha fazla test yapılacak ve bağlı oldukları devlet hastanesinden sürekli destek ve tedavi sağlanacaktır.

Halk Sağlığı Başkanı Amanda Pritchard şunları söyledi:

"Yeni doğan bebeklerde nadir görülen rahatsızlıkların genomik test yoluyla en erken fırsatta teşhis edilmesi aileler için gerçekten hayat değiştirici olabilir; binlerce çocuğa doğru zamanda doğru tedaviye erişme şansı verme, onlara hayata mümkün olan en iyi başlangıcı sağlama ve ailelerin bakımlarını daha iyi planlamalarını sağlama potansiyeline sahiptir. Bu çalışmada Genomics England ile ortaklığımız sayesinde son teknolojiyi kullanıyoruz. Çocuklarda nadir görülen genetik rahatsızlıklar yılları önce teşhis edip tedavi edebilirsek, zayıflatıcı rahatsızlıkları durdurmaya ve çocuğun daha fazla büyümesini, okula başlamasını ve bağımsız yaşamasını sağlama gücüne sahip oluruz. Bu, hastalar ve tıbbın geleceği için dönüştürücü olacak."

'ÇOCUKLAR YILLARCA TANI ALMADAN YAŞIYOR'
Sağlık Bakanı Wes Streeting ise şunları söyledi:

- Sağlık hizmetlerinin geleceğinin daha öngörücü, daha önleyici ve daha kişiselleştirilmiş olmasını sağlamamız gerekiyor. Genom bilimindeki bu tür bir ilerleme, tam da bunu başarmamıza yardımcı olacak. Çok fazla ebeveyn tanı konusunda kritik cevaplar için çok uzun süre bekliyor ve ben bunu tersine çevirmek için inovasyonu kullanmaya kararlıyım.

Genomics England'ın başkanı Dr. Rich Scott şunları söyledi: 

- Bu rahatsızlıklara sahip çocuklar genellikle yıllarca tanı almadan yaşıyor. Bu süreyi kısaltmak, hayat değiştirici olabilecek tedaviye daha erken erişim anlamına gelecek.

TOPUK KANI 9 HASTALIĞI TEST EDİYOR
Tüm yenidoğanlara, bebeklerde görülebilecek dokuz nadir hastalığı tespit etmek için topuk kanı testi uygulanmaya devam edilecek. Bir bebeğin genomunun -tüm DNA'sının- taranması, yaşamının ilk yıllarında yüzlerce nadir ama tedavi edilebilir hastalığın erken teşhisini sağlıyor. Bu sadece bebek için değil, tüm aileler için de umuda yelken açmak anlamına geliyor.

ETİKETLER:
Sağlık , Haber
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzman doktor uyardı; Grip ilaçları masum değil!
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim ...
Uzmanı uyardı: Domates yerken bir kez daha düşünün!
Çok sevilen domates meyvesi, tüm yararlı özelliklerine rağmen bazıları ...
Emine Erdoğan'dan anne adaylarına 'normal doğum' çağrısı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye'deki ...
 
Neşter yerine İsviçre çakısıyla ameliyat yaptı
İngiltere'de bir cerrah, ameliyat esnasında steril neşter bulamadığını ...
Uzman isim uyardı: Her 8 kadından biri risk taşıyor
Medicana Sivas Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Gömeç, ...
Uzmanlar uzun yaşamanın sırrını buldu! Bu diyet ömrü uzatıyor...
Uzmanlar uzun yaşamanın sırrını buldu! Bu diyet ömrü uzatıyor...
 
Sahte bal üreten firmalar ifşa edildi
Tarım ve Orman Bakanlığı sahte gıdalarla halkın sağlığını tehdit eden ...
Sağlıkta altyapı güçleniyor, hizmet kalitesi artıyor
Türkiye'de birinci basamak sağlık hizmetlerine yönelik altyapı 2023 yılında ...
Sağlığı tehlikeye düşüren taklit içerikli gıdalar listesi yayınlandı
Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
twitter
trabzonspor
ÖSYM
DEAŞ
ütopya
pkk
Okan Buruk
çözüm süreci
Grip aşısı