Iraklı radikal Şii lider Mukteda El Sadr, ABD Başkanı George W. Bush'un Irak'taki işgali sürdürdüğü sürece ölümlerin ve kargaşanın devam edeceğini söyledi. İtalyan "La Repubblica" gazetesine konuşan El Sadr, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin ülkede hiçbir ağırlığı bulunmadığını, onun yerini almaya hazırlanan bir önceki başbakan, laik Şii lider İyad Allavi'nin özel bir ordu hazırladığını öne sürdü. El Sadr, "Gerçek düşman Allavi'dir. Gizli bir ordu oluşturmakla meşgul" dedi.
Mehdi Ordusu adlı milis gücünün lideri olan El Sadr, ABD tarafından Irak'taki şiddet ve mezhep çatışmasının baş sorumlularından biri olarak değerlendiriliyor. Bush'un son Irak planı çerçevesinde El Sadr'ın hedef tahtasına konacağına kesin gözüyle bakılıyor. Nitekim Başbakan El Maliki, hem Sünni hem de Şii silahlı gruplara karşı operasyon yapılacağını ve hiçbir grubun bundan muaf tutulmayacağını bildirmişti. El Sadr'ın Mehdi Ordusu'na karşı bundan önce 2 kez operasyon düzenlenmiş, ancak çok etkili olunmamıştı.
İnfazda yoktum
El Sadr, Saddam'ın idamı sırasında kendisinin ve adamlarının, infaz mekânında oldukları yönündeki iddiaları, "saçmalık" diyerek yalanladı. El Sadr, "Saddam'ın idamında ne ben oradaydım ne de adamlarım. Orada olsaydım beni de öldürürlerdi" diye konuştu.
Üzülmedim
El Sadr, "Ailemi ve on binlerce insanımı öldürmüş Saddam için tabii ki üzülmedim. Bana kalsaydı, Saddam'ı herkesin görebileceği biçimde bir meydanda asardım" dedi.
Vasiyetimi yazdım
Mukteda El Sadr, ABD'nin ve Irak hükümetinin kendisini ortadan kaldırmak istediğini ileri sürdü. "Ailemi güvenli bir yere gönderdim. Vasiyetimi bile yazdım. Sürekli yer değiştiriyorum. Nerede olduğumu çok az kişi biliyor. Ama, ölsem bile Mehdi Ordusu direnişi sürdürecek" diyen El Sadr, kendisine ve adamlarına karşı özellikle son günlerdeki baskıların arttığını belirtti. El Sadr, "Adamlarımdan 400 kişiyi tutukladılar" dedi.
Laiklik istemiyoruz
Şii direnişinin engellenemeyeceğini savunan El Sadr, "Bizim de sayımız çok. Bizler, Allavi'nin arzusunun aksine Irak'ın Batılı güçlerin kölesi, laik bir devlet haline gelmesini istemeyen çoğunluğu temsil ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Başyardımcısı tutuklandı
Radikal Şii lider Mukteda el Sadr'ın başyardımcılarından, basın müdürü Şeyh Abdülhadi Darraci dün Bağdat'ta tutuklandı. Şeyh Abdülhadi Darraci'nin Bağdat'ın doğusundaki Belediyat'ta Amerikan ordusunca düzenlenen baskında tutuklandığı, baskın sırasında bir korumanın öldürüldüğü belirtildi. El Sadr'ın Necef'teki yardımcılarından Abdülrezzak Nidavi, Darraci ve gözaltına alınan 4 kişinin serbest bırakılmasını talep ederek, "Amerika ateşle oynuyor ve sabrımız tükeniyor" dedi. Nidavi, "bu barbarca davranışın sükûnetle karşılanmayacağını" belirtti.
Milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...