Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Valilikler başta olmak üzere ilgili kurumlara ve Türk Eczacılar Birliğine (TEB) gönderilen, Müsteşar Prof. Dr. Necdet Ünüvar imzasını taşıyan 15 Kasım tarihli genelgede, SSPE hastalığının tanı ve tedavi protokollerinin belirlenmesi amacıyla 13 Temmuz tarihinde ''SSPE Tanı ve Tedavi Komisyonu'' adı altında bilimsel bir komisyon kurulduğu hatırlatıldı.
Komisyonun, tedavide kullanılması gereken, ancak halihazırda kişisel tedarik yoluyla kişi bazında reçete edilen, bakanlık onayı sonrasında TEB kanalıyla güçlükle temin edilebilen ''Inosine Pranobex'' etken maddeli ilacın prosedürdeki gecikmelere bağlı olarak hastalığın tedavi sürecinde aksamalara ve tıbbi olumsuzlara neden olduğunu belirlediğine işaret edildi. Genelgede, ''Bu nedenle adı geçen ilacın, ruhsatlandırma işlemi tamamlanıp yurt içinden temin edilmesi sağlanıncaya kadar, bakanlığımız tarafından satın alınarak ihtiyaç sahibi hastalara verilmesi yönünde karar alınmıştır'' denildi. Bakanlık tarafından onaylanan karar doğrultusunda, ilacın SSPE hastalarının yoğun olarak takip edildiği il sağlık müdürlükleri ve bakanlık hastanelerince genel bütçe ve döner sermaye kaynakları kullanılarak, tespit edilecek ihtiyaçlar dahilinde ihaleyle yeteri kadar satın alınmak suretiyle stoklarda bulundurulması talimatı verildi. Temin edilen ilaçların SSPE tanısı konulmuş takipli, ayakta veya yatırılarak tedavileri sağlanan ihtiyaç sahibi hastalara, ''İlaç Kullanımı ve Hasta Katılım Payından Muaf İlaç Raporu'' genelgesinde belirtilen sağlık raporları çerçevesinde, reçete edilerek hastane eczaneleri yoluyla verilmesi istenen genelgede, ilaç bedellerinin ilgili sosyal güvenlik kuruluşuna fatura edilmesi gerektiği belirtildi.
SSPE HASTALIĞI
Kızamık geçirildikten yıllar sonra ortaya çıkabilen SSPE, kızamığa karşı aşılanmamış, aşılandığı halde yeterli bağışıklık düzeyine ulaşmamış veya aşılanmadan önce kızamık geçirmiş çocuklarda ortaya çıkıyor. Kızamık geçirildikten sonra beyne yerleşebilen virüsün neden olduğu bir merkezi sinir sistemi hastalığı olan SSPE'nin kesin tedavisi bulunmuyor. Hastalık, ancak virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla kontrol altına alınabiliyor. Etkileri beyinde ortaya çıkan hastalığın belirtileri arasında hafıza kaybı, uyarılara yanıt vermede bozukluk, nöbet, istemsiz kas hareketleri veya davranış değişiklikleri bulunuyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...