Nobel Barış ödüllü sivil toplum örgütü Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması İçin Kampanya (ICAN), ülkelerin nükleer silahlanma bütçelerini incelediği senelik raporunu yayımladı.
ICAN'in araştırmasına göre, 2023 yılında nükleer silaha sahip dokuz ülke, nükleer cephaneliklerine bir önceki yıla kıyasla yüzde 13,4 daha fazla bütçe ayırdı. Bu harcamalar, 10,8 milyar dolarlık bir artışla toplamda 91,4 milyar dolara ulaştı. Bu da, nükleer silahlar için saniyede 2.898 dolar harcandığını gösteriyor.
ABD LİDER KONUMUNDA
ICAN, her ülkenin nükleer silah harcamalarını artırdığını belirterek, en büyük artışın yüzde 18 ile Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) gerçekleştiğini vurguladı. ABD, 51,5 milyar dolarlık harcamasıyla diğer tüm nükleer silah sahibi ülkelerin toplam harcamasından daha fazla para harcadı. Çin, 11,9 milyar dolarlık harcamasıyla Rusya'yı geçerek ikinci sırada yer alırken, Rusya 8,3 milyar dolarla üçüncü sırada bulunuyor.
CAN, nükleer silahların geliştirilmesi ve bakımı konusunda çalışan şirketlerin kazançlarını da inceledi. 2023 yılında, bu alanda faaliyet gösteren yirmi şirketin en az 31 milyar dolar kazandığı belirtildi. Bu şirketlerin, on yılı aşkın süredir devam eden toplamda en az 335 milyar dolarlık nükleer silah sözleşmesi bulunuyor ve 2023 yılında en az 7,9 milyar dolarlık yeni nükleer silah sözleşmesi imzalandı.
NÜKLEER SİLAH GELİŞTİREN ŞİRKETLERİN HÜKÜMETLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Nükleer silah üreten şirketler, hükümetler, düşünce kuruluşları ve finans kurumları üzerinde önemli bir etkiye sahip olmaya devam ediyor. Bu şirketler, ABD ve Fransa'da hükümet nezdinde lobi faaliyetleri için 118 milyon dolar harcadı ve bu rakam 2022 yılına göre 11 milyon dolar artış gösterdi.
Birkaç şirket, 2023 yılında Birleşik Krallık yetkilileriyle bir düzineden fazla toplantı gerçekleştirdi. İki şirket, 40'tan fazla kez Birleşik Krallık yetkilileriyle ve beş şirket ise Birleşik Krallık Başbakanı ile görüştü. Ayrıca, bu şirketler nükleer silahlar hakkında araştırma yapan ve yazı yazan düşünce kuruluşlarına 6 milyon dolardan fazla bağışta bulundu. Bu kuruluşların yönetim kurullarında ve danışma konseylerinde, nükleer şirketlerin mevcut ve eski çalışanları yer alıyor. Aynı zamanda, bu kişiler, nükleer şirketlerde önemli yatırımları olan finans kuruluşlarının yönetim kurullarında da bulunuyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...