Yaşanan küresel ekonomik kriz nedeniyle devletçiliğin geri dönemeyeceğini belirten Devlet Bakanı ve Avrupa Birliği Başmüzakerecisi Egemen Bağış ise ilginç bir değerlendirme yaptı: "Sosyalizmin ne iPhone'u ne de plazma televizyonu var." Rekabet Kurumu tarafından düzenlenen 'Kriz ve Rekabet Politikası' sempozyumunun açılışında konuşan Bağış, ekonomik kriz nedeniyle ABD ve bazı AB ülkelerinde, bankaların devletleştirilmesi ve fona devredilmeleri gibi müdahaleler görüldüğünü hatırlatarak, "Bu adımların geçici olduğu unutulmamalı." dedi. Artık piyasa modelinin işlemediği, devletçiliğin geri döneceği, hatta Karl Marx'ın ruhunun geri döndüğü şeklindeki düşüncelerin aldatıcı olduğunu kaydeden Bağış, "Devletçilik dünyada refah oluşturamadı. Bundan sonra da oluşturamaz. Sosyalizmin ne iPhone'u ne de plazma televizyonu oldu; bundan sonra da olmayacak." diye konuştu.
Clinton'ın 'krizi iyi yönettiniz' itirafı
Piyasa ekonomisinden vazgeçilmeyeceğini, sadece aşırılıklardan arındırılması gerektiğini dile getiren Devlet Bakanı, Türkiye'de de bunun yapılmaya çalışıldığını savundu. "Rekabet kalıcı, kriz geçicidir." ifadesini kullanan Bağış, Türkiye'nin ekonomik olarak daha da güçlenmesini sağlayacağına inandıkları AB reformlarını sürdürme kararlılıklarını yineledi. Türkiye'nin finans sektöründe sağlamış olduğu istikrarın, ekonomik kriz sonrası uyguladığı politikaların başarısının göstergesi olduğunu, dışarıdan gelen söylemlerin de bunu desteklediğini kaydeden Bağış, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Türkiye ziyaretindeki itirafını şöyle anlattı: "Son ekonomik krizi Türk yetkililerin kendi ülkesinin ekonomistlerinden çok daha iyi yönettiğini dile getirdi."
Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı ise ekonomik krizin geçici olduğuna dikkat çekerek, "Kriz ortamında rekabetçi yaklaşımın gereksiz olduğu gibi bir anlayışa karşı çıkmalıyız." şeklinde konuştu. Asıl kriz dönemlerinde rekabetin savunulması gerektiğine inandıklarını ifade eden Kaldırımcı, gelecek için en büyük tehlikenin, ekonomik milliyetçiliğin yeniden canlanması ve ulusal düzeyde korumacı politikalara geri dönülmesi olduğunu dile getirdi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...