Fisk’e göre, Batılı ülkeler ile Rusya Suriye için pazarlık yapıyor. Avrupa Suriye’den geçecek petrol hattı, Rusya ülkedeki üssünün kalıcılığını istiyor. Esad’a bunlara karşılık birkaç yıl verilecek.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad iki sene daha koltuğunda oturmaya devam edecek. İddiayı İngiltere’nin Independent Gazetesi’nin deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Baas Partisi’nde güç değişimine yakın bir kaynağa dayandırdığı özel haberinde ortaya attı. Milliyet'in haberindeki iddiaya göre, ABD, Rusya ve Avrupa ülkeleri Esad’ın iki yıl daha iktidarda kalmasını öngören bir anlaşmayı görüşüyor. Batı’nın esas amacı ise Rusya’ya bağlı kalmadan petrol akışını garanti altına almak.
Fisk’in ortaya çıkardığı gizli plana göre, bahsi geçen anlaşmanın üç ana maddesi bulunuyor. İlk olarak ayaklanmanın ilk gününden beri Esad rejimine yakınlığı ile bilinen ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde gündeme gelen Suriye yaptırımlarını veto eden Rusya’ya ileride gerçekleşecek bir rejim değişikliği karşılığında Suriye’nin Tartus kentindeki askeri üssünün devamlılığı garanti edilecek. Fisk’e göre Rusya kendisi için Suriye’de Esad’ın devamlılığından ziyade istikrarın önemli olduğunu kabul ediyor. Bu anlaşma sayesinde de Suriye’de istikrar sağlanırken aynı zamanda da Suriye’de bir yeri olmuş olacak. Anlaşmada ABD ve Batı’nın payına düşen ise: Petrol. Fisk’in adını açıklamadığı kaynağa göre, “Batı’ya petrol taşıyacak iki petrol hattı rotası gündemde... Bunlardan ilki Katar ve Suudi Arabistan’dan Ürdün ve Suriye üzerinden, diğeri ise İran’dan Irak, Suriye ve Akdeniz üzerinden Avrupa’ya petrol taşıyacak. Petrol konusunda Rusya’ya bel bağlamak istemeyen Batılı ülkeler, Esad’ın iki sene daha iktidarda kalması ile bu rotaları garanti altına alacaklarına inanıyor.”
"CEZAYİR MODELİ" UMUDU
Üçüncü olarak da ABD ve Rusya, anlaşmaya ikna etmek için Suudi Arabistan ve Katar’ın, Lübnan ve Irak’taki Sünnilerin haklarının garanti altına alınması çabalarını destekleyecek. İran’ın da Irak’taki etkisi ve Lübnan’daki Hizbullah müttefikleriyle ilişkisinin tanınması konuşuluyor.
Fisk’e göre Esad’ın tek umudu ise “Cezayir Planı”. 1990larda çıkan isyan sırasında Cezayir sahip olduğu petrol ve gaz rezervleri sayesinde, isyanı kanlı şekilde bastırırken Batı Cezayir rejimine silah yardımı yapmaya devam etmişti.
HT
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...