Tasarruf Mevduatı Sİgorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, krizden çıkışın ciddi bir kamu maliyeti gerektirdiğini belirterek, "Ekonominin boşluklarının, arızalarının yükünün bunda hiçbir günahı olmayan kamuoyuna mal edilmemesi için bir takım tedbirlerin alınması gerekiyor" dedi.
Ertürk, Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Yüksek Okulu tarafından düzenlenen Küresel Dalgalanmalar ve Finans Sektörüne Yansımaları" konulu uluslararası finans sempozyumunda yaptığı konuşmada, ABD'de de kriz öncesi izlenen faiz politikalarıyla kriz sonrası izlenen faiz politikalarının çok geniş bir etki olanına sahip olduğunu daha iyi gördüklerini ifade etti.
Krizin önce yok sayıldığı bir dönem yaşandığını belirten Ertürk, "Yok sayılamayacak bir noktaya gelindiğinde krizin küçümsendiğini gördük. Etkilenme ve sonuçları yeterince algılanamadı. Daha sonraki süreçte ise maalesef bir panik dönemi başladı" diye konuştu.
HIZLI YAYILDI
Kurtarma paketlerinin bu panik nedeniyle gündeme geldiğini anlatan Ertürk, "Kriz yönetiminin herhalde en büyük hastalığı, krizin ciddiyetini algılamada gecikmedir. Krizin yaygınlık hızı o kadar yüksek ki bulaşıcılık etkisi ve hızı o kadar yüksek ki orada bir algılama gecikmesi daha sonraki toparlanma hem maliyeti çok fazla yükseltti hem de daha sonraki toparlanma çalışmalarında iyileştirme açısından zamanı oldukça geciktirdi" dedi.
"Yeni finansal mimari arayışının" herkesin kullandığı bir terim haline geldiğini, bu finansal mimari arayışının geçmişteki düzenleme, yönetim ve denetim sorunlarının nasıl düzeltileceği ve daha sistemik bir sorgulama alanına dayandığını, yeni finansal mimari arayışının bu iki alanda yürüyeceğini anlattı.
TEMEL UNSUR KAMU MALİYETİ
Ahmet Ertürk, kurtarma paketlerinin hemen hemen hepsinde temel unsurun kamu maliyeti olduğunu vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu krizden çıkış ciddi bir kamu maliyeti gerektiriyor, kamu desteği, kamu harcaması gerektiriyor. Ekonominin boşluklarının, arızalarının, yükünün bunda hiçbir günahı olmayan genel kitleye, kamuoyuna mal edilmemesi için bir takım tedbirlerin alınması gerekiyor. Bütün kurtarma paketlerinin amacı bu kamu maliyetinin, desteğinin yeniden geri kazanılması umuduna dayanıyor. Geri kazanım süreci olmazsa sanıyorum sistem bugünkünden çok daha büyük bir yara alacaktır. Kamu maliyetinin geri kazanım yöntemlerinin ve süreçlerinin dizayn edilmesi, nasıl dizayn edileceği çok önemlidir. Biz bunu bankacılık krizinde yaşadık. O kriz çok ciddi bir kamu maliyetine neden oldu. Son 5 yılda TMSF olarak yaptığımız çalışmalar bu maliyeti geri kazanma amaçlıdır. Türkiye'de 1997-2003 yılları arası maliyetin oluşumu maalesef geri kazanmayı çok zorlaştıran bir model içinde olduğu için bizim bütün başarılı çalışmalarımıza rağmen geri kazanmayı sağlayabildiğimizi söyleyemiyoruz."
Son 40-50 yıldır devam eden küreselleşme sürecinin ilk büyük aksamasının yaşanan şiddetli kriz olduğunu belirten Ahmet Ertürk, "Küreselleşme sürecinin bütün finansal ekonomik sınırları ortadan kaldırılarak aynı zamanda bir virüsün bulaşıcılığının çok hızla yayılacağı öngörülemedi'' dedi.
Krize karşı mücadelede en büyük zaafın küresel bir mücadele metodolojisinin, küresel bir otoritenin ortada görünmemesi olduğunu ifade eden Ertürk, bir uluslar arası konsensüse ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi.
Ahmet Ertürk, krizin Çin'e etkilerine ilişkin de "Çin'de işler iyi giderken dünya çok etkileniyor. Kötü giderken de dünya çok daha kötü etkilenecek. Aslında Çin ile beraber tarih şimdi başlıyor" diye konuştu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...