Sayıştay, Tasarruf Mevzuatı sigorta Fonu (TMSF) denetim raporunda, fon tarafından TİB oluşturulmak suretiyle yapılan satışlarda tahsil edilmesi gereken KDV alacaklarının bulunduğunu, fon alacak hesaplarını doğru göstermediğini belirledi.
Sayıştay raporunda, “sıra cetveli kesinleşen ihalelerde KDV matrahına dahil edilmemiş olan kalemler için hesaplanan 10.3 milyon TL ve 4.8 milyon ABD doları tutarında KDV’nin, TİB Satış Şartnameleri gereği ihaleyi kazananlardan tahsil edilerek vergi dairesine ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca sıra cetveli oluşturulmamış veya kesinleşmemiş olanlar da dahil edildiğinde toplam 143 milyon TL ve 28.9 milyon ABD doları tutarında KDV’nin tahsil edilerek ödenmesi” ifadelerine yer verdi.
TMSF ise Sayıştay’a yaptığı savunmada, yapılan tespitin net bir durum olmadığını, haklarında açılan davaların devam etmekte olduğunu ve Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan alınan görüşün de bu yönde olduğunu belirtti. TMSF, “kurumlarınca TİB ihalelerine ilişkin KDV tutarları ve istisna tutarları uygun olarak hesaplandığını” savunarak, Sayıştay’ın görüşüne iştirak etmediğini, işlemlerin mevzuata uygun gerçekleştirildiğini öne sürdü. Sayıştay ise, “devam eden hukuki bir ihtilaf bulunur ise de ihalenin kesinleştiği tarih itibarıyla mevcut hukuki durumu gösteren tapu kayıtlarına göre işlem yapılması gerekmektedir” dedi.
‘Kamunun değil’
Sayıştay ayrıca, TMSF’nin, TİB satışında ipotek bedelini de KDV matrahına dahil etmediğini bu nedenle 6 milyon 490 bin 628 TL KDV’nin ihale alıcılarından tahsil edilmesi gerektiğini tespit etti.
Sayıştay raporunda TMSF’ye ilişkin bir başka tespit ise TİB ihale bedelinden mevzuata aykırı 39 milyon ABD doları ödeme yapılması konusu oldu. Raporda, “Grubu’un borçlarının ödenmesi için mevzuattaki yetki kullanılmak suretiyle alacak-borç ilişkisi kurularak kredi kullandırmak mümkün iken TİB ihale bedelinden toplam 39 milyon ABD doları aktarım yapılarak yasaya aykırı işlem tesis edilmiştir” ifadeleri yer aldı. TMSF ise söz konusu tutarın kamunun veya fonun değil, grubun kendi parası niteliğinde olduğunu savundu.
Sayıştay, TMSF’nin 10 yıl içinde aranmadığı için zaman aşımına uğrayarak Fon’a intikal eden kiralık kasalardaki “altın, gümüş gibi kıymetli madenler, hisse senedi, tahvil ve bono gibi menkul kıymetler, TL ve dövizler, mücevherler” gibi varlıkların muhasebeleştirilmediğini de belirledi.
Raporda ayrıca SGK tarafından ödenmesi gereken TMSF çalışanlarının sağlık ödemelerinin fon bütçesinden ödendiği bu kapsamda 2014’te 1 milyon 157 bin 339 TL harcama yapıldığı tespitine yer verildi.
,
milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...