Uluslararası hukukçular, yaptıkları değerlendirmede, Trump'ın Filistinlileri Gazze'den çıkarma ve bölgeyi ABD kontrolüne alma planının, 1948'den bu yana süren sistematik yerinden etme politikasının devamı niteliğinde olduğunu ve Cenevre Sözleşmeleri ile Roma Statüsü kapsamında savaş suçu oluşturduğunu belirtti.
"ASIL DÖNÜŞ HAKKI FİLİSTİNLİLERİN"
Ohio Devlet Üniversitesi Uluslararası Hukuk Profesörü John Quigley, Gazze'deki durumun tarihsel bağlamıyla birlikte ele alınması gerektiğini kaydederek, "Gazzeliler hukuken oldukça tuhaf bir konumda tutuluyorlar. Nüfusun büyük çoğunluğu 1948'de Filistin'in diğer bölgelerinden zorla çıkarılanlardan oluşuyor. Bu bölgeler 1948'den beri İsrail işgali altında ve bu insanların evlerine dönme hakları var. Yani aslında bir yere gitme hakları var ama bu Mısır ya da Ürdün değil, İsrail'in işgali altındaki topraklar." diye konuştu.
Trump'ın planının hukuka açıkça aykırı olduğunu vurgulayan Quigley, "ABD'nin Filistin halkının rızası olmadan Gazze'ye yerleşmesi açıkça yasa dışıdır. Hiçbir Avrupa devletinin toprakları rıza olmadan dışarıdan bir güç tarafından ele geçirilemeyeceği gibi Gazze'de de bu yapılamaz." dedi.
Quigley, Trump'ın kullandığı söylemin benzerinin daha önce İsrailli bakanlar tarafından da dile getirildiğine işaret ederek, "Bir halka karşı soykırım işlendikten sonra ortaya çıkan durumla başa çıkmanın yolunun, tüm insanları oradan çıkarmak olduğunu söylemek oldukça garip. Trump soykırımın işlendiğini kabul etmese de ancak bu fiilen gerçekleşmiş bir durumdur." ifadelerini kullandı.
Soykırım işlendiğinde asıl yapılması gerekenin, mağdurların zararlarının mümkün olduğunca giderilmesi olduğunu söyleyen Quigley, "İnsanları topraklarından çıkarmak ise kesinlikle bunun yolu değil, bu hakların daha da fazla ihlalidir." şeklinde konuştu.
"SOYKIRIM SUÇU"
Boston Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası İnsan Hakları Kliniği Direktörü Profesör Susan M. Akram ise Trump'ın planının birden fazla suça karşılık geldiğini belirterek, "Zorla yerinden etme tek başına hem Dördüncü Cenevre Sözleşmesi hem de Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Roma Statüsü kapsamında bir savaş suçudur." dedi.
Akram, konunun hukuki çerçevesine ilişkin, "Cenevre Sözleşmesi'nin 45. ve 49. maddeleri, bireylerin veya grupların zorla naklini ve işgal altındaki topraklardan sınır dışı edilmelerini yasaklar. 147. madde ise korunan kişilerin - yani tüm siviller, aktif çatışmada olmayanlar ve işgal altındaki halkların - yasa dışı sınır dışı edilmesini veya naklini 'ağır ihlal' olarak tanımlar. Bu ağır ihlaller sadece savaş suçu değil, aynı zamanda insanlığa karşı suçların ve soykırımın unsurlarını oluşturur." ifadelerini kullandı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...