Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamın ardından tüm taraflara teenni çağrısında bulunan Avrupa Birliği, ikinci bir açıklama yayımladı.
Mısır'da güvenlik güçlerinin sivil katliamı devam ederken, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsünün, "Mısır'da bütün taraflara azami teenni göstermeleri çağrısı yaptıklarını" söylemesi tepki çekmişti.
Bunun üzerine yazılı açıklama yapan Ashton, herkes yerine "güvenlik güçlerine azami teenni" çağrısında bulundu.
Ashton'ın yazılı açıklamasında, "Kahire'de ve Mısır'ın diğer yerlerinde can kayıplarından, yaralanmalardan ve tahribattan teessüf ediyorum. Güvenlik güçlerine azami teenni göstermeleri ve bütün Mısırlılara yeni provokasyonlardan ve gerginliği tırmandırmaktan kaçınmaları çağrısı yapıyorum" ifadesi yer aldı.
Mısır'ın demokratik geleceğinin tarafların farklılıkları giderme yolunda diyaloğa girmelerinden ve kapsayıcı siyasi uzlaşma sürecinden, tam yetkili sivil hükümetten ve işleyen demokratik kurumlardan geçtiğini belirten Ashton, ifade özgürlüğünün ve barışçıl gösteri özgürlüğünün muhafaza edilmesini istedi.
Ashton açıklamasında, "(Mısır'daki taraflar arasında) zaten tartışılmış olan çıkış yolu, ifade ve barışçıl protesto özgürlüğünün muhafazasını, tüm vatandaşların (can güvenliğinin) korunmasını ve tam siyasi katılımı içeriyor. Aynı zamanda tüm taraflar, gösterilerin düzgün yapılması ve tahrikin sona ermesi için sorumluluk almalı" ifadesini kullandı.
Bu arada AB Dönem Başkanı Litvanya'nın Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti: "Mısır'ın geleceği hakkında derin endişe içindeyim. Bu kritik dönemde şiddetin tırmanmasından kaçınmak, siyasi anlaşmazlıkları barışçıl şekilde çözmek ve siyasi güçler arasında diyaloğun mümkün olan en kısa sürede başlaması önemli."
Linkevicius, ihtilafın tüm taraflarına şiddetten kaçınmaları ve uzlaşma sürecini başlatmaları çağrısında bulundu.
Swoboda ve Bildt'den kınama
Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda, yaptığı açıklamada, "Belirsiz sayıda ölüme ve yaralanmaya neden olan şoke edici şiddeti kınıyorum. Ordu tarafından görevlendirilen geçici hükümet bu şiddetin sessiz yardımcısı pozisyonunda kalmamalı, saldırıların derhal sona ermesi emrini vermeli ve tüm Mısırlıların barışçıl protesto hakkını güvence altına almalıdır" dedi.
İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de Twitter mesajında "Mısır'da katliamı ve şiddeti kınıyorum. Ana sorumlu rejim güçleridir. Siyasi süreci restore etmek son derece zor" ifadesini kullandı.
ABD'den kınama
Beyaz Saray, Mısır'daki şiddeti güçlü biçimde kınadı.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamla ilgili, ABDBaşkanı Barack Obama'nın tatil yaptığı Martha's Vineyard'da açıklama yaptı.
Mısır'daki şiddetin ülke için demokrasi ve istikrarın sağlanmasını daha da zorlaştırmaktan başka birşey yapmadığını belirten Earnest, şiddetin Mısır'ın geçici hükümetinin verdiği taahhütlere ters düştüğünü vurguladı.
Earnest, Kahire'de olanları tüm dünyanın izlediğini ifade ederek, itidal çağrısında bulundu.
"ABD, Mısır'da protestoculara karşı şiddet kullanımını güçlü biçimde kınamaktadır" diyen Earnest, Obama'nın konuyla ilgili bu sabah bilgilendirildiğini kaydetti.
Almanya'dan tepki
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Mısır'da tüm taraflara diyalog çağrısında bulundu.
Westerwelle, bugün başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, Mısır'daki duruma dikkati çekerek, tüm siyasi güçlere diyaloğa ve müzakereye geri dönmeleri çağrısında bulunduklarını ifade etti.
Mısır'da şiddetin ve kan akıtılmasının engellenmesi gerektiğine vurgu yapan Westerwelle, ivedilikle tüm siyasi güçlerin dahil olduğu bir siyasi sürece geri dönülmesi gerektiğini kaydetti.
İngiltere
İngiltere'nin Ortadoğu'dan Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Alistair Burt, Mısır'da her zamankinden daha acil itidal ve diyaloğa ihtiyaç olduğunu bildirdi.
Burt, resmi twitter hesabında, Mısır'da güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına müdahalesiyle ilgili "Kahire'de bugün devam eden, ölümlere ve yaralanmalara neden olan olaylardan derin endişe duyuyorum. Her zamankinden daha acil itidal ve diyaloğa ihtiyaç var" diye yazdı.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı da bugün yaptığı açıklamada, Mısır'dan gelen haberlerden derin endişe duyduğunu kaydetmişti.
Alistair Burt geçen ay Mısır'da temaslarda bulunmuş, hem Müslüman Kardeşler'in hem de geçici hükümetin yetkilileriyle görüşmüştü. Burt, Müslüman Kardeşler'in siyasi sürecin içerisinde yer alması gerektiğini vurgulamış, taraflara itidal çağrısında bulunmuştu.
İran medyası:Katliam
İran medyası, ordunun darbe karşıtlarına yönelik, katliama dönüşen müdahalesine geniş yer verdi.
İran resmi haber ajansı IRNA, "Mısır güvenlik güçleri Mursi taraftarlarına müdahale etti" başlığı ile verdiği haberde, Müslüman Kardeşler'in internet sitesindeki açıklamalarına dayanarak, müdahale sonucu yaklaşık 500 kişinin öldüğünü ve binlerce Mısırlı'nın yaralandığını yazdı. Haberde, güvenlik güçlerinin Mursi taraftarlarına ateş açması ve gösteri meydanında bulunan çadırları yakması sonucunda çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere binlerce kişinin yaralandığı da ifade edildi.
Mısır'daki müdahaleye en fazla yer veren Fars haber ajansı ise "Taşa karşı kurşun yağmuru" başlını kullandı. Ajans, sağlık ekiplerinden aldıkları bilgiler doğrultusunda 120 kişinin öldüğünü, 2 bin kişinin ise yaralandığını yazdı. Mısır'daki gelişmeleri dakika dakika yayınlayan ajans, Mısırlıların müdahaleden sonra da direnişlerine devam ettiğini kaydetti.
Kanada
Kanada Dışişleri Bakanı John Baird yaptığı yazılı açıklamada, gece boyunca Mısır'dan gelen ölümcül şiddet haberlerinden ciddi endişe duyduklarını belirterek, tüm tarafları, Mısır halkının güzel yarınları için karşılıklı anlayış ve diyalog içerisinde sorunlara çözüm bulmaya çağırdı.
cnntürk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |