Türk yönetmen Veysel Atasever, Bosna'daki savaşın son yılında yaşanan, 8 binden fazla Boşnak erkeğin katledildiğiSrebrenitsa soykırımını beyaz perdeye taşıyacak.
Srebrenitsa'da 1995 yılında yaşanan soykırıma dair ilk uzun metrajlı film olacak "Son Devir (The Last Epoch)" filminin çekimlerine ağustos ayında başlanacağı açıklandı.
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da düzenlenen basın toplantısında konuşan yönetmen Atasever, Srebrenitsa soykırımı hakkında film çekme kararını iki yıl önce televizyonda soykırımın yıl dönümü kapsamında düzenlenen törenleri izlerken aldığını söyledi.
Atasever, "Açıkçası önceleri Srebrenitsa hakkında çok fazla bilgi sahibi değildim. Araştırmaya ve burada yaşayan insanlarla tanışmaya başlayınca filmin aslında bir insanlık görevi olduğunun farkına vardım." dedi.
Filmin yapımcısı Funda Ayan da filmin çekimlerine ağustos ayında başlamayı planladıklarını ifade ederek, "Film, Srebrenitsa, Almanya ve Hollanda'da çekilecek. Filmi hem Boşnakça hem de İngilizce çekmeyi planlıyoruz." diye konuştu.
Filme ilham kaynağı olan Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hatidza Mehmedovic, filmde savaş zamanında yaşananların tüm gerçekliğiyle anlatılacağını belirterek, özellikle Bosna Hersek'te yaşayan genç nüfusun kendi ülkelerinde neler yaşandıklarına dair bilgi edineceklerini ve filmin gelecek nesillere bırakılacak önemli bir miras olacağını kaydetti.
Film kapsamında 1995 yılında Srebrenitsa'da yaşananları fotoğraflayan Ahmed Bajric'in o döneme ait fotoğrafları da kullanılacak.
Srebrenitsa'da ne oldu?
Bosna'daki savaş sırasında, Birleşmiş Milletler'in (BM) "güvenli bölge" ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Lahey'de yargılanması hala süren Sırp komutan Ratko Miladic'e bağlı birliklerce işgal edildi.
İşgalin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar'a teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti.
Katledilen Boşnakların bedenleri toplu mezarlara gömüldü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari'deki anıt mezarlığında düzenlenen törenle toprağa veriliyor.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |