Zika virüsü taşıyan Aedes sivrisineklerinin ulaştığı yerlerde hastalığın yayılabileceği uyarısında bulunan Dünya sağlık Örgütü, riskin en yüksek Madeira adası ve Karadeniz’in kuzeydoğu sahilleri olduğunu belirtti. Reuters’in haberine göre, örgüt önlem alınmaması durumunda Aedes sivrisineklerinin 18 ülkede virüsü yayabileceği açıkladı. Bu 18 ülke en yüksek riskten düşüğe doğru şöyle sıralanıyor:
Fransa, İtalya, Malta, Hırvatistan, İsrail,İspanya, Monako, San Marino, Türkiye,Yunanistan, İsviçre, Bulgaristan, Romanya, Slovenya, Gürcistan, Arnavutluk, BosnaHersek ve Karadağ. Kalan 36 ülkede ise risk düşük ya da çok düşük.
Orta ya da yüksek risk taşıyan 18 ülkenin yetkililerine, virüs taşıyıcılarına karşı önlem alınması, sağlık çalışanlarının erken tanı için eğitilmesi, vakaların erken raporlanmasının sağlanması ve gebeler başta olmak üzere risk altındakilere kendilerini korumaları için yardım edilmesi gibi konularda çağrı yapıldı.
ZİKA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ
Zika virüsü çok fazla bir belirtiye neden olmamakla birlikte, görülen belirtiler arasında gözlerde kızarma, ateş yüksekliği, kusma, ciltte döküntü, baş ağrısı,kas ve eklem ağrıları gibi belirtiler vardır; ancak uzmanların verdikleri bilgilere göre zika ateşi herhangi bir belirtiye neden olmadığı da bilinmektedir. Zika virüsü, özellikle hamile bir kadına bulaştığında sakat bebek doğumuna neden olmaktadır. Zika virüsü bebeklerde beyin hasarı oluşturması nedeni ile bebeklerin anormal küçük kafalı doğmalarına sebep olur. Zika virüsü bebeklerin beyninde oluşturduğu hasar nedeni ile bu çocukların vücutlarının aşağısından yukarıya doğru felçler ile seyredebilen bir hastalığa da neden olmaktadır. Son yıllarda Brezilya’da mikrosefli(anormal küçük kafalı) bebek doğum oranının 4 bin civarlarında olduğu bildirilmektedir.
ZİKA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
Bilim insanları, Zika virüsünün Aedes cinsi sivrisinkelerin hamile kadınlara bulaştırarak bu virüsün yayılmasına neden oldukları konusunda ve bu kadınların doğurdukları bebeklerde doğumsal nörolojik problemlerin (Mikrosefali) geliştiği konusunda bilgiler vermektedirler. Tam olarak netleşmemiş olsa da virüsün kan nakli, doğum sürecinde veya doğum sırasında ve cinsel yolla da bulaşım gösterdiği hakkında da bilgiler vardır.Zika virüsü sivrisineklerden insanlara bulaşmakta ve sıtma hastalığında olduğu gibi insandan alınan kan sivrisinek yolu ile başka insanlar da yayılmaktadır.
HAMİLELER ZİKA VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNMALI?
Zika virüsü, grip virüsüne çok benzeyen bu virüs hamilelerde neden olduğu tehlikeli sonuçlardan dolayı Dünya Sağlık Örgütü uyarılarda bulunmuştur. Zika virüsü sivrisinekler aracılığı ile bulaşmakta ve grip benzeri şikayetlere neden olmaktadır. Zika virüsü hamileler açısından daha tehlikeli olmaktadır. Zika virüsü seyrini 4-5 günde tamamlayarak en geç bir haftada iyileşebilmektedir; ancak zika virüsü bulaşmış hamile kadınların çocuklarının, zika virüsü bulaşmayan kadınların çocuklarına göre 20 kat daha fazla mikrosefali hastası olma riskinin olduğu tespit edilmiştir. Zika virüsünün görüldüğü bölgelere seyahat eden insanlar nedeni ile zika virüsü hastalığı Avrupa’da da görülmeye başlamıştır. Bu nedenle Türkiye’de uzmanlar zika virüsünün görüldüğü bölgelere özellikle hamile kadınların seyahat etmemeleri konusunda uyarılarda bulunmaktadırlar. Ayrıca zika virüsünün görüldüğü bölgelerde kadınlara 2 yıl süresince hamile kalmamaları konusunda da uzmanlar uyarılarda bulunmuştur.
ZİKA VİRÜSÜ HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLMÜŞTÜR?
Dünya Sağlık Örgütü tarafından verilen bilgilere göre 2015 ve 1016 yılının başlarında 23 ülkede Zika virüsüne rastlandığı bildirilmiştir. Zika virüsünün Güney Amerika’da yayılmaya devam ettiği de Dünya Sağlı Örgütü tarafından bildirilmektedir. Virüsün, Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya,Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika’da da yayılma gösterdiği hakkında bilgiler de vardır. Zika virüsünün son günlerde Avrupayı’da yayıldığı hakkında bilgiler bulunmaktadır. Danimarka’da bir hastada Zika virüsüne rastlandığı ve bu hastanın Güney ve Kuzey Amerika’ya seyahat ettiği konusunda bilgiler vardır.
ZİKA VİRÜSÜ TEDAVİ EDİLİR Mİ?
Zika virüsünün neden olduğu Zika hastalığına özgü bir tedavi henüz bulunmamaktadır. Bilim insanları zika virüsü için aşı geliştirme çabası içinde olduklarını bildirmişlerdir; ancak geliştirilecek aşının ilaç düzenleme kurulundan onaylanması ve aşının dünya genelinde kullanılmaya başlamasının en az 10 yılı alacağını da bildirmektedirler.
ZİKA VİRÜSÜ NASIL ÖNLENİR?
Zika virüsünün neden olduğu enfeksiyondan korunmak için hastalığın görüldüğü bölgelere zorunlu olmadıkça seyahat edilmemesi önemlidir. Ayrıca bu bölgelerde yaşayanlar ve mecburi bu bölgelere seyahat etmek zorunda kalanların Zika virüsünden korunmak için sivrisinek ısırıklarından korunmaları ve hamile kalmamaya çalışmaları önerilmektedir. Uzmanlar Zika virüsünün bulunduğu bölgelere hamilelerin seyahat etmemelerini de önermektedirler.
Milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...