Koronavirüsün birçok ülkede hızlı bulaşan yeni türü tespit edildi. Karadeniz bölgesinde vaka sayılarındaki yüksek artış da virüsün Türkiye’ye özgü mutasyonlu bir türü mü var ve bunun tespiti mümkün mü sorularını akıllara getirdi.Umut ArasUmut Aras
İlk olarak İngiltere'de ortaya çıkan ve Güney Afrika ile Brezilya varyantları da tespit edilen koronavirüs mutasyonu, bilinen virüse göre daha hızlı yayılıyor ve tespiti için de özel testlere ihtiyaç duyuluyor.
Peki Türkiye'ye özgü mutasyonlu virüsten söz edilebilir mi? Mevcut aşılar mutant virüse karşı etkili mi?
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, mutant virüsle ilgili merak edilen soruların cevaplarını TRT Haber'e anlattı.
KARADENİZ'DE HIZLI ARTIŞ
Türkiye genelinde salgına karşı alınan tedbirler ile vaka sayılarındaki düşüş sürüyor. Fakat Doğu Karadeniz Bölgesi'nde vaka sayılarında görülen yüksek artış Türkiye ortalamasının iki katından fazla. Bundan dolayı son günlerde gözler bu bölgeye çevrilmiş durumda.
Yetkililer, salgının başından bu yana hastalığa karşı en etkili yöntem olan sosyal mesafe, maske ve temizlik kurallarına uyulmasının altını çiziyor.
KARADENİZ'DEKİ ARTIŞIN SEBEBİ MUTASYON MU?
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Sürecin başından itibaren mutasyonlu virüs dünyada görüldü. Türkiye'ye özgü hastalık yapıcı düzeyde, İngiltere, Güney Afrika, Brezilya varyantı gibi bir mutasyonun varlığından söz etmek mümkün değil. Ancak şu an olmaması bundan sonra da olmayacağı anlamına gelmiyor.” dedi.
İlhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
Mutasyon ile biz aralık-ocak ayında tanıştık bilimsel veri ile gelenlerle beraber. Önlemlerimizi aldık. Her şeye rağmen Türkiye'de de görüldü, sonra yine önlemlerimizi değiştirdik. Bu sefer mutant virüsler birbirleriyle ilişkiye girmesin diye, mutant virüs taşıyan biri ile mutant virüs taşımayan bir kişiyi yeni rehber güncellemesi ile aynı odada yatırmak kısmından da ayrıştırma gerçekleştirdik. Bundaki amaç iki farklı virüsün gelip mutasyon oluşturmasını önlemekti. Bunların hepsi aslında koruyucu önlemler. Fakat şu an için Karadeniz Bölgesi'nde vaka sayıları yüksek veya Doğu Anadolu'da vaka sayıları yüksek bunun nedeni mutant virüs demek için elimizde yeterli kanıt yok.
-MUTASYON NASIL TESPİT EDİLİYOR?
Mutasyona uğramış virüs tespitinde, normal rutin yaptığımız PCR testi yani sürüntü aldığımız ağız ve boğazdan testlerde COVID pozitif diyoruz. Ancak bunun mutant olup olmadığı, geriye dönük farklı çalışmalarla farklı testlerle anlaşılabiliyor. Bunlar benzer testler olsa da rutinde yapılan testler değil. Sağlık Bakanlığımız mutant virüs tespiti noktasında gerekli imkanlara sahip ve bunun tespitini yapabiliyoruz.
AŞILARIN ETKİSİ
Virüs mutant olsa da olmasa da aşı olan kişiye bulaşabilir. Bizim şu an kullandığımız Sinovac aşısı için mutant virüs de olsa aşının etkili olduğunu ağır hastalık yapmadığını söylemek mümkün. Fakat tabii ki ekstrem örnekler her zaman olabilir. Şu an bizdeki inaktif aşının sonuçları, aşı olan kişilerin ağır hasta olmadıklarını gösteriyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |