30 ile 50 yaş arasında sıklıkla görülen ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bel fıtığı, beldeki omur kemikleri arasında bulunan disklerin fıtıklaşarak sinirlere baskı yapması sonucu oluşuyor.
Konuyla ilgili olarak bilgilendirmede bulunan . Fizyoterapi ve Rehabilitasyon öğretim görevlisi Reşat Coşkun, Türkiye’de yetişkinlerin yaklaşık yüzde 80’inin yaşamlarının belli bir döneminde bel ağrısı yaşadığını, bel ağrılarının temel sebeplerinden biri olan bel fıtığının, farklı tedavi yöntemleri ve egzersizlerle tedavi edilebildiği gibi, erken önlem alınarak da engellenebildiğini söyledi.
Coşkun, bel fıtığında yüzde 75 oranında genetik faktörler etkili olurken yüzde 25 ise duruş bozukluğu, aşırı kilo, ağır yük kaldırma, sigara kullanımı, stres, yanlış egzersiz ve az su tüketiminden kaynaklandığına dikkat çekti.
HASTALARIN YAPMASI GEREKENLER
Bel fıtığı hastalarının yarım saatten fazla sabit oturmamaları ve mutlaka stresten uzak durmaları gerekiyor.
İnsan vücudunda boyun kısmından başlayarak kuyruk sokumuna kadar uzanan ve omuriliğin de içinden geçtiği 31 adet omur bulunuyor. Bel fıtığı riskini azaltmak için mutlaka kötü alışkanlıklardan uzak durmak ve doğru bir duruş şekline kavuşmak için egzersizler yapmak gerekiyor.
Yapılan çalışmalarda belinde düzleşme olan ve sırtındaki kifoz (kamburluk) açısı normalden fazla olan kişilerde bel fıtığının görülme oranının daha fazla.
Bacak boyu farkı, dizlerde kireçlenme ve menisküs dejenerasyonu gibi rahatsızlıkları olan bireylerde bel fıtığının daha fazla görülüyor.
Yapılan çalışmalarda bel, karın ve bacak ön grup kasları zayıf olan kişilerin bel fıtığına yatkın olduğu ortaya çıktı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...