CHP, medya konusunda bir araştırma raporu hazırladı ve TBMM’ye de araştırma önergesi verdi. Ancak önerge AKP oylarıyla reddedildi. Önerge kabul edilse, CHP raporu Meclis Araştırma Komisyonuna getirecekti. Komisyon da Aydın Doğan, Turgay Ciner, Fatih Altaylı, Ertuğrul Özkök, Tuncay Özkan, Emin Çölaşan, Mustafa Balbay ve Şamil Tayyar’a kadar birçok gazeteci, basın patronu ve yöneticiyi TBMM’ye davet edecekti. Ancak AKP’nin ret oyları Meclis’teki medya savaşlarını engelledi.
CHP Yozgat milletvekili Emin Koç ve 84 arkadaşının TBMM’ye verdikleri önerge konusunda ilginç bir gelişme yaşandı. Önce AKP Grup Başkanvekili İrfan Gündüz ‘’ Bu konuda bizim de benzer önergelerimiz var. Kabul edebiliriz’’ dedi. Ancak ertesi gün AKP çark ederek önergeyi reddetti. AKP yönetimi seçim öncesi Meclis’te bir komisyon kurulup medya savaşları yaşanmasını istemedi.
KOÇ : HEPSİNİ ÇAĞIRACAKTIK
Önerge sahibi CHP’li Emin Koç TURKTİME’e ‘’Önergemiz kabul edilse ve komisyon kurulsa, Aydın Doğan ve Turgay Ciner gibi basın patronları, Fatih Altaylı ve Ertuğrul Özkök gibi yöneticiler, basın meslek örgütleri ve sendika tensilcilerinin görüşünü alacaktık. İktidar aleyhine yazmamaları konusunda baskı gördüğü iddia edilen gazeteciler ile özlük hakları elinden alınıp istifaya zorlanan arkadaşlar da komisyonda bilgisine başvurulacaklar arasında olacaktı. Ama iktidar bunu engelledi’’ dedi.
Önerge kabul edilse kurulacak komisyona da CHP üyesi olarak Koç girecekti. Bu durum gerçekleşmedi ancak CHP medya konusunda kapsamlı bir rapor hazırladı. Bu rapordaki ana başlıklar ise şöyle:
STAR’IN SAHİBİ KİM? : Devlet Star gazetesine el koymuş ve TMSF bu gazetenin yayın politikasını değiştirmiştir. Ardından Kıbrıs’lı emlakçı Ali Sefa Özmen gazeteyi satın almıştır. Ancak satış günü Alaattin Kaya’yla sözleşme yapılmıştır. Gazetenin bugünkü İcra Kurulu Başkanı Serhat Bayraktar’dır ve bu kişi Başbakanın damadının kardeşidir. Gazeteyi yönlendiren Macit Aslan ise Başbakanın Başdanışmanı ve AKP Diyarbakır Milletvekilinin de oğludur. Star, Cem Uzan’dan Tayyip Erdoğan’a geçmiştir.
FLASH TV: Flash Televizyonunda Sabahattin Önkibar alternatif adlı program yapıyordu. Bir programında, Hükûmetin türban ve imam hatipler konusunda yanlış yaptığını söylemiş, bunu izleyen Başbakan, bir hışımla telefon açarak “Bir daha ağzından bunları duymayacağım.” demiştir.
AKİF BEKİ OLAYI: Başbakanın korumasının görevden alınmasının gazetelere yansıması engellenmek istenmiştir. Başbakanlık basın sorumlusu Akif Beki gazetecilere “Bunu haber yapmayacaksınız.” demiş ancak bazı gazeteciler haberi yazmıştır. Beki, Başbakanlığı izleyen gazetecileri salonda toplamış ve ‘’Bunu neden haber yaptınız? Bundan sonra bu tür haberleri yapan arkadaşların iznini iptal edeceğiz ve buraya bir daha sokmayacağız’’ demiştir.
MEDYANIN DURUMU: 2000 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından medya-siyaset-ticaret ilişkileri yeni bir eksene oturmuş, basın sektöründe el değiştirmeler başlamıştır. Ekonomik kriz medya kuruluşlarını ve onların ortağı olduğu ekonomik girişimleri siyasi iktidarın kararlarına bağımlı kılınmıştır.
SABAH ÖZEL GÜNDEM: Siyasi iktidarın ilk yıllarında, medya kuruluşlarının yönetimlerinin borçlarından dolayı TMSF’na devredilmesi sonucunda devlet güdümünde bir medya ortaya çıkarılmış ve gazeteci kıyımları yaşanmıştır. Sabah Gazetesi buna örnektir. Özellikle Ankara Bürosunda yaşanan olaylar ve yönetici baskıları mercek altına alınmalıdır.
PROGRAMLAR: Medya-siyaset-ticaret ilişkilerinde yaşanan dönüşüm, oto sansürle kalmamış, iktidar yanlısı olmayan gazetecilerin köşeleri, televizyoncuların ise programlarının ellerinden alındığı; siyasi iktidarın baskıları ile gazete köşe yazarlarının belirlendiği bir süreç yaşanmıştır. Maliyenin Kanaltürk TV ve çalışanları hakkında başlattığı incelemeye ilişkin belge, özgür basına yapılan baskıları göstermektedir.
YANDAŞ MEDYA: Siyasi iktidara yakın medya gruplarına halkın parasını gasp eden holdinglerden para aktarıldığına ilişkin iddia ve belgeler vardır. Ayrıca özlük hakları açısından kazanımların yitirildiği bir dönem yaşanmaktadır. İlkelerinden taviz vermeyen deneyimli gazeteciler işsiz kalırken, yeterli formasyona sahip olmayanların mesleğe alındığı bir süreç yaşanmaktadır. Bu süreç basında sendikasızlaştırmayı da beraberinde getirmiştir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |