E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

TÜSİAD BEĞENDİ... PAKET İYİ!

*TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, açıklanan 'Yatırım ve İstihdam Teşvik Paketi'ndeki aktif işgücü politikalarının son derece yerinde olduğunu söyledi *Yalçındağ 'Teşvik paketiyle doğal olarak artması muhtemel bütçe açıklarının yönetimi önümüzdeki günlerin en önemli sorunudur' diye konuştu

6.06.2009 - 07:50
TÜSİAD BEĞENDİ...

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Yatırım ve İstihdam Teşvik Paketi’nin bir süredir, hükümetin sivil toplum örgütleri ile paylaştığı ve geniş görüş alışverişi imkanı tanıyarak geliştirdiği bir düzenleme olduğunu belirterek, “Ekonomik krizle mücadele ile başlayıp, teşvik ve istihdam paketi ile doğal olarak artması muhtemel bütçe açıklarının yönetimi önümüzdeki dönemin en önemli sorunudur” ifadelerini kullandı.
Yalçındağ, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanlar Konseyi’nde yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün açıklanan Yatırım ve İstihdam Teşvik Paketi’nin bir süredir, hükümetin sivil toplum örgütleri ile paylaştığı ve geniş görüş alışverişi imkânı tanıyarak geliştirdiği bir düzenleme olduğunu ifade etti.
Paketin uluslararası yükümlülükler, yani Türkiye’nin Gümrük Birliği ve Dünya Ticaret Örgütü taahhütlerinin göz önüne alınarak şekillendiğini kaydeden Yalçındağ, şu mesajları verdi: 

Katkı sağlayacağını ümit edebiliriz: Özellikle aktif iş gücü politikaları uygulayarak yapısal işsizlikle mücadele, gerçekten son derece yerinde ve uzunca bir süredir tartışılan konuydu. Bu düzenleme işsizliğin yaratacağı sosyal huzursuzluğu sınırlayacak ve gençlerin edinmiş olduğu tecrübe ışığında iş bulma olanaklarını kolaylaştıracak. Paketin büyümenin önünde önemli bir yapısal engel oluşturan, bölgesel kalkınma farklarının azaltılması yönünde de katkı sağlayacağını ümit edebiliriz.

Sorun açıkları yönetmek: Krizle mücadeleyle başlayıp bu paketle doğal olarak artması muhtemel bütçe açıkları yönetimi, önümüzdeki dönemin en önemli sorunu olarak karşımızda durmaktadır. Bir yandan daralmayı kontrol etmek, öte yandan bütçenin finansmanını, ekonominin itibarını koruyacak şekilde gercekleştirmek gerekecek. Bunun son derece güç olduğunun farkındayız. Bu aşamada yeni büyüme sürecinin finansmanı konusunda iç ve dış tasarrufların ne şekilde oluşturulacağı konusunun açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. 

Teşvikler çok iyi: Bu teşvikler çok iyi. Krizi atlatmak için maliye politikasının biraz genişletilmesi TÜSİAD olarak bizce de doğrudur. Olağanüstü durumlar, olağanüstü önlemler gerektirir dedik. Ancak bu sürdürülebilir mi? Nereye kadar varır? Bankacılık sektörü, kamu açıklarını finanse ederek 90’lara mı geri döneriz? Eğer bankacılık sektörü Hazinenin borçlarını finanse ederse, reel sektöre nereden kaynak verecek? sorularına bir cevap bulmamız gerekir. Yapısal olan iç tasarrufun azlığını da göz önünde bulundurduğumuz da yüksek büyüme için, kaynağa nereden ulaşacağız? Bunlar cevaplamamız gereken ana sorular.”

Kriz sonrası da ihmal edilmesin: Kısa vadede krizin atlatılması için atılacak adımları tartışırken, kriz sonrasının da ihmal edilmemesi gerekir. Krizin ardından şekillenecek dünyayı doğru anlamak ve bu dünyada Türkiye’nin nasıl bir yer alacağını tartışmak da bu nedenle gündemin birinci maddesi olmalıdır. Bu hazırlıkları yapmadığımız taktirde, geleceğin fırsatlarından potansiyelimiz ölçüsünde yararlanmamız çok olacak. 

Kredi mekanizması sağlıklı çalışmıyor: 2001 yılındaki yeniden yapılanmanın ardından, sağlam temellere oturan ve zehirli varlıklara pek bulaşmamış olan Türk bankacılığının, krizden fazla etkilenmediği de söylenebilir. Ancak krizin heybeti karşısında kredi mekanizmalarının çok sağlıklı çalıştığını söylemek pek mümkün değil. 

Kamu açığı önemli sorun: Bugün için en önemli sorunlarından biri kamu açığıdır. Kriz öncesi hissedilmeye başlanan kamu dengesizliğinin krizle birlikte kontrol edilmesi daha zor bir şekle ulaştı. Bu gevşek maliye politikası tercihinin sonuçları ile bir süre daha yaşamak durumundayız gibi. Bu sorunun aşılamamasının tercümesi de Türkiye’nin uzun dönemde düşük büyüme hızlarına mahkum olmasıdır. 1990’ların ikinci yarısında olduğu gibi, bankacılık kaynaklarının kamuyu finanse etmesidir, özel sektör yatırım kaynaklarının kurumasıdır.

Terör bitmeden Kürt meselesi zor tartışılır: 21. yüzyılda hala Türkiye’nin terörizm ile uğraşmak zorunda olması bir diğer talihsizliktir. Toplumumuz terör ve şiddet ile muhatap olmaktan bitap düşmüştür. Demokratik sistemin her şeye rağmen derinleştiği bir ortamda şiddet yolu ile siyasi mücadele yapılmasının kabul edilmesi mümkün değildir.

Erdoğan: Özel sektöre de gayret düşüyor
Öte yandan Moldava dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Tayyip Erdoğan da, bir gazetecinin önceki gün açıklanan teşvik pakediyle ilgili olarak TÜSİAD’ın ‘bütçe açığı’ uyarısını hatırlatması üzerine, şunları söyledi:
“Açıklanan teşvikle ilgili kanaatler genelde olumlu. Şu anda bütçe açığı noktasında tabiiki sıkıntılarımız var. Bizler de bu bütçe açığının daha aza indirilmesi noktasında gayretlerimizi ortaya koyacağız, çalışacağız. Bu noktada devlet olarak elimizden gelen gayreti gösterirken, temenni ederim ki özel sektörün de aynı gayreti göstermesi suretiyle ülkemizin büyüme hızını artıralım ve buna katkıda bulunalım. (Radikal)

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
o.ersöz 31 Mayıs 2009 Pazar 19:42

işte en dogru bir ses diyarbakırdan teşekkürler sayın kurt yüce rabbim seninle olur inşallah

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Maliye Bakanlığı Müsteşarı Emeklilik İstedi
Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, emekliliğini istedi. Aktan'ın ...
IMF ile Teşvik Paketi Pazarlığı
Türkiye ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında süren görüşmelerde yeni ...
KEY İtirazları İncelendi
Ankara SGK İl Müdürlüğü, yaklaşık 140 bin kişinin KEY ödemeleriyle ilgili ...
 
Eker, Buğday Alım Fiyatlarını Açıkladı
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 2009-2010 dönemi için hububat müdahale ...
Petrol Fiyatları 70 Doların Üzerine Çıktı
Petrol'ün fiyatı ABD'den gelen olumlu verilerin ardından son yedi ayın ...
KEY'de Hak Sahipleri Nihayet Belirlendi!
Ankara Soysal Güvenlik İl Müdürlüğü, KEY ödemelerine yapılan itirazların incelenmesini tamamladı.
 
İŞÇİNİN SURATI ASILDI
Kamu işçi temsilcileriyle hükümetin bugün toplantısı vardı. Hükümetin ...
Diyarbakır'da Yüksek Gravitede Petrol Bulundu
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nca (TPAO) Diyarbakır'ın Hani ilçesinde ...
TUİK'TEN YENİ UYGULAMA
TÜİK, işsizlik, işgücüne katılım, sektörel istihdam gibi işgücü parametrelerini ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Gaziantepspor
Serdar Ortaç
Belçika
Ankara
Barack Obama
Gürcistan
Faruk Bal
ismail kartal
Edward Snowden