Tartışmaların odağında olan seçim barajı ile ilgili bir yorum da Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer’den geldi. Dinçer, “Biz, bu barajın düşürülmesi gerektiğini öteden beri söylediğimiz için ne şekilde düşürüleceği önemli değil. Mahkeme kararı ile mi düşürülür, siyasilerin kararı ile mi düşürülür, bizim için önemli olan bu barajın düşürülmesidir.” dedi.
Haluk Dinçer, Brüksel temaslarının detaylarını açıkladığı basın toplantısında gazetecilerin gündem ile ilgili sorularını da cevapladı. Bu aralar çokça tartışılan seçim barajına dair sorulara Dinçer, şu karşılığı verdi:
“TÜSİAD’ın bu konuda görüşü bellidir, yüzde 10 barajı yüksektir. Anayasamız temsilde adalet, yönetimde istikrar ilkesini belirtmiş, ancak bir yüzde koymamıştır. Yüzde 10, daha sonra yasalarla belirlenen, konulan bir barajdır. 2002’den evvel, AK Parti hükümetlerinden evvel konulan yüksek bir seviyedir. Bizce yüksektir, dünyada görülmemiş seviyede; Türkiye’nin doğusunda ve batısında bulunan demokratik ülkelerde görülmemiş seviyede bir barajdır. Biz, bunun düşürülmesi için iktidar ve muhalefet partisi ile senelerdir çok defa görüştük, olmadı. Tabii açıklama Anayasa Mahkemesi Başkanı’ndan geldi. Biz Anayasa Mahkemesi konusunda polemiğe girmek istemeyiz, bizim pozisyonumuz net. Burada yapılan yorumların da Anayasa Mahkemesi’ne zarar vermesini de hiç arzu etmeyiz.”
Dinçer, ayrıca seçim barajının önemle ele alınması gerektiğini vurguladı ve “Yapılması gereken siyasi partilerin temsilde adalet adına bu barajın sorunlu olduğunu kabul edip bugüne kadar düşürmeleriydi. İktidar ve muhalefet partilerinden beklediğimiz bir şeydi. Bu konu daha evvel Anayasa Mahkemesi’nde de görüşüldü, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde de görüşüldü. Bunlarla ilgili yorum yapmak istemiyoruz. Biz, bu barajın düşürülmesi gerektiğini öteden beri söylediğimiz için ne şekilde düşürüleceği önemli değil. Mahkeme kararı ile mi düşürülür, siyasilerin kararı ile mi düşürülür, bizim için önemli olan bu barajın düşürülmesidir.” ifadelerini kullandı.
”YOLSUZLUKLAR KENDİLİĞİNDEN ORTADAN KALKMAYACAKTIR”
Türkiye’nin yolsuzluk endeksinde gerilemesi ile ilgili yorumları da sorulan Dinçer, “Yolsuzlukla mücadele G20, B20 ve 62. Hükümet’in gündeminde. Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Türkiye’yi 11 basamak aşağı düşüren çalışması, bulguları bizim geçen hafta açıkladığımız yolsuzluk raporunu teyit ediyor. Sayın Babacan'ın da ‘Bu konunun üzerine gidilecek, strateji oluşturulacak’ beyanatı var. Yani hiçbir şey yapılmadığı takdirde bu yolsuzluklar kendiliğinden ortadan kalkmayacaktır.” dedi.
"Bedelli askerlik ile ilgili sosyal adalete uygun olmadığı, vicdanları yaraladığı tenkitleri var. Bu konuda sizin beyanatınız olacak mı?" sorusuna TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı, “Biz bunu okuyoruz ancak TÜSİAD olarak bedelli askerlik konusunda pozisyonumuz yok, bu konuda bir yorum yapamayacağım.” diye cevapladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Güney Akımı’nın iptal edileceği, yerine Türk Akımı’nın devreye alınacağı açıklamasının Avrupa’da nasıl algılandığı sorulunca Haluk Dinçer, “Biz, Putin’in dillendirdiği yeni hattın doğru adım olduğu kanısındayız. Bu bizim kararımız değil, Rusya’nın kararı. AB’den bir araya geldiğimiz isimlere şunu ifade ettik, ‘Rusya’dan gaz Türkiye için gelmiyor, AB ülkelerine Güney Avrupa’ya gitmek üzere Türkiye’ye geliyor. Ha Bulgaristan-Avusturya,-Macaristan’dan gitmiş ha Türkiye- Yunanistan-İtalya’dan gitmiş pek bir şey değişmiyor. Biz, bunu sadece Türkiye’nin menfaatleri adına daha doğru, uygun bir adım olarak görüyoruz.” dedi.
AB ve ABD’nin tarafı olduğu serbest ticaret anlaşmasında (STA) Avrupa’ya önerileri sorulan Dinçer, şurnları kaydetti:
“STA’nın bu haliyle ekonomiye yönelik tehdidin biz de farkındayız; boyutları tam tahmin edememekle birlikte. Gümrük Birliği kapsamında tüm ürünlerin, ABD kaynaklı ürünlerin Avrupa üzerinden Türkiye’ye girmesi mutlaka Türkiye’nin dış ticaret dengesini olumsuz etkileyecek. Burada mutabıkız. Biz, anlaşmada gözlemci olacağız ama yetmez. Ayrıca anlaşmanın imzalanmasında opsiyonumuz olmalı. AB’ye bu kadar entegre olan bir ekonomi var. Bu da anlaşmanın bir parçası olmak opsiyonu olacak elimizde. Gözlemci müzakereleri masada oturup müdahale etmeden riskleri fırsatları anlamak demek. Eğer işimize gelirse bu opsiyonu kullanıp anlaşmanın parçası olacağız. Bizim önerdiğimiz metot bu.”
cihan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |