AB Karma İstişare Komitesi’nde sadece TOBB’un temsil edilmesine itiraz eden TÜSİAD, konuyu Ekonomik Sosyal Konsey toplantısında Başbakan’a iletti. Erdoğan “Durumu araştıracağım” dedi. TOBB ise bu talebe karşı çıkıyor
Türkiye’nin patronları AB sürecinde yetki ve temsil için yeniden karşı karşıya geldi. TÜSİAD ve MÜSİAD, AB Karma İstişare Komitesi’nde Türkiye’yi sadece TOBB ve TİSK’in temsil etmesine karşı çıkarak, daimi üye olarak komitede yer almak istedi.
Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında geçtiğimiz hafta gerçekleşen Ekonomik Sosyal Konsey’de (ESK), TÜSİAD ve MÜSİAD, AB Türkiye Karma İstişare Komitesi’nde işveren tarafını temsilen daimi üye olarak sadece TOBB ve TİSK’in bulunmasına karşı çıktı. Kendilerinin de komitede daimi üye olarak temsil edilmeleri gerektiğini söyleyerek Başbakan’a taleplerini ilettiler. Başbakan Erdoğan, konuyla ilgili detayları araştıracağını ve durumu değerlendireceğini söyledi. Ancak komitedeki temsile karar verme konusunda Hükümet’in hiçbir yetkisi bulunmuyor. Konuyla ilgili oylamayı, yine mevcut üyeler yapacak.
Konsey’in önemi büyük
AB - Türkiye Karma İstişare Komitesi, AB’yi yöneten organlara (Adalet Divanı, Bakanlar Konseyi, Avrupa Parlamentosu gibi) doğrudan görüş bildiriyor. Komite Türkiye ve AB’den eşit sayıda işveren ve işçi örgütü temsilcilerinden oluşuyor. Özellikle teknik konularda yürütülen çalışmaların sonucunda AB ve Türk taraflarının ortak imzalarıyla ortaya çıkan bildirgeler AB’de tavsiye niteliği taşıyor ve karar süreçlerinde mutlaka dikkate alınıyor. Biri Brüksel biri Türkiye’de olmak üzere yılda 2 kez toplanan komitenin son toplantısında, Türkiye adına TOBB, nakliyecilerin vize sorunlarını gündeme getirmiş ve sorunun çözümü AB nezdinde kabul görmüştü. Yapısı itibarıyla komite her iki taraftan eşit şekilde işveren, işçi ve diğer sosyal taraflar olmak üzere 3 ayrı kesimden oluşuyor. Buna göre halen Türkiye tarafını işveren kesimi adına TOBB ve TİSK temsil ediyor. İşçi kesimi ise Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Kamu-Sen’den oluşurken, diğer sosyal taraflar başlığı altında ise TZOB ve TESK yer alıyor. Komite’de TÜSİAD ve MÜSİAD temsil edilmiyor. Her iki patron örgütünün talebi de bundan kaynaklanıyor. Komitede yer alan sivil kurumlar, müzakere sürecinde Türkiye adına AB nezdinde doğrudan muhatap kabul ediliyorlar.
TÜSİAD ve MÜSİAD’ın ESK’da gündeme getirdiği talebe TİSK karşı çıkmazken, TOBB muhalefet etti. Gelişmenin özellikle TOBB’da gerginlik yarattığı belirtiliyor. TOBB, 1 milyon 200 bin üye ve Türkiye sathına dağılmış 364 oda örgütlenmesi ile Türk iş dünyasını temsil ettiğine, daimi üye olarak kendisinin bulunuşundaki meşruiyete dikkat çekiyor.
vatan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...