E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Uzman doktor uyardı: Yeni pandemiler mutlaka gelecek 

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, FLiRT'ün ABD, Avrupa ve Asya'da test yapan ülkelerde hızla yükseldiğini vurguladı. Ceyhan, geçtiğimi ayın başından itibaren LB.1 varyantının da görülmeye başlandığını ifade etti.

16.07.2024 - 12:50
Uzman doktor uyardı: Yeni pandemiler mutlaka gelecek

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kovid-19'un yeni varyantları "FLiRT" ve "LB.1" virüslerinin dünya genelinde baskın hale geldiğini belirtti. Varyantların bilinen semptomları aralarında ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, kas ağrısı, ishal, koku ve tat bozuklukları yer alıyor. .

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, FLiRT'ün ABD, Avrupa ve Asya'da test yapan ülkelerde hızla yükseldiğini vurguladı. Ceyhan, geçtiğimi ayın başından itibaren LB.1 varyantının da görülmeye başlandığını ifade etti.

'FLİRT'ÜN YERİNİ LB.1 ALACAK'
Koronavirüsün yeni varyantlarının oluşmasının doğal bir durum olduğuna dikkat çeken Ceyhan, "Çünkü bu virüslerin özelliği bu. İnfluenza (grip) virüsü ve bu koronavirüsler sıkça mutasyona uğruyor. Dolayısıyla yeni varyantlar ortaya çıkıyor. O yüzden bazı tedbirler alarak bu dolaşımı yavaşlatmak lazım. FLiRT varyantı ilkbaharda ortaya çıktı ve hızla yaygın varyant haline geldi. Gerek ABD'de, gerek Avrupa'da, gerekse de Asya'da, yani test yapan ülkelerde ve varyant analizi yapan ülkelerde FLiRT varyantı hızla ilk sıraya yükseldi. Fakat arkasından geçtiğimiz ayın başında LB.1 dediğimiz yeni bir varyant görülmeye başlandı. Bunun ne kadar yayılacağı, ne kadar önemli olduğu henüz belli değildi. O yüzden takip listesindeydi DSÖ'nün. Geçtiğimiz hafta içerisinde yapılan değerlendirmelerde artık bunun FLİRT varyantından da hızlı bir yayılım özelliğine sahip olduğunu gördük. Görünen o ki önümüzdeki ay artık FLiRT varyantlarının yerini bu LB.1 varyantı alacak." diye konuştu.

ACİLE BAŞVURULAR YÜZDE 18, HASTANEYE YATIŞLAR YÜZDE 13 ARTTI
Risk grubunda olan kişilerde yeni varyantların ölümcül seyredebileceğini söyleyen Ceyhan, ABD'de acile başvurularda yüzde 18, hastaneye yatışlarda ise yüzde 13'lük artış görüldüğünü belirtti.

2020 yılındaki gibi sokağa çıkma yasakları, okulların ve iş yerlerinin kapanması gibi durumların yaşanmasının söz konusu olmadığını kaydeden Ceyhan,"Ancak bazı tedbirler alınması lazım. Bunların bir kısmı devlet tarafından alınabilecek tedbirler, bir kısmı da bireysel tedbirler. Yazın bu vaka artışının olmasının en büyük nedeni yeni varyantlar dışında, insanların hava çok sıcak olduğu için açık havadan çok kapalı yerlerde vakit geçirmesi. Özellikle iyi havalandırılmayan kalabalık ve kapalı yerlerde bu hastalığın çok rahatlıkla bulaştığını biliyoruz. Risk grubundaki kişiler bu tip ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmalı." dedi.

'YENİ PANDEMİLER MUTLAKA GELECEK'
Risk grubundaki kişilerin mecburen bu tip ortamlara girmesi gerektiğinde ise N95 maskelerini kullanmaları ve el hijyenine çok dikkat etmeleri gerektiğini aktardı.

Ceyhan, "Bu gibi tedbirleri de bireysel anlamda alırsak, hiç değilse mutasyonların yayılmasını ve yeni mutasyonların ortaya çıkmasını biraz yavaşlatabiliriz. 'Yeni bir pandemi geliyor' meselesi deprem gibi, mutlaka yeni pandemiler gelecek. Bunu önlememiz mümkün değil." dedi.

'DEVLET HAZIRLIK PLANI OLUŞTURMALI'
Devlet tarafından da alınması gereken önlemlere dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Devlet hazırlık planı oluşturulmalı. Ve o plan herhangi bir pandemi başladığında, hemen yürürlüğe girebilecek bir plan olacak. Grip pandemisi için böyle bir plan var. Aslında her 4 yılda bir revize ediliyordu. Sonra edilmedi bir süredir. Ancak koronavirüs için böyle bir pandemi planı henüz oluşturulmadı. DSÖ'nün önderliğinde yapılıyor bu iş genellikle. Bütün ülkeler aynen seferberlik emrindeki gibi, kim o sırada neden sorumlu olacak, hangi bina, hangi araç kullanılacak gibi ayrıntılı bir plan yapmak lazım." ifadelerini kullandı.

'YENİ VARYANTLAR TÜRKİYE'DE VARSA DA BİLMİYORUZ'
Yeni varyantların Türkiye'deki durumuna dikkat çeken Ceyhan, "Maalesef son birkaç yıldır Türkiye'de rutin test uygulamasından vazgeçildi. Dolayısıyla Türkiye'de varsa da yeni varyantlar bilmiyoruz. Varyant analizleri de artık yapılmadığı için, olanlar da hangi varyanttır bilmiyoruz." dedi.

'SÜRVEYANS PLANLAMASI YAPILMALI'
Sürveyans yapılması gerektiğini ifade eden Ceyhan, "'Türkiye'de herkesi tarayın' demiyoruz; ama bir sürveyans planlaması yapılıp, Türkiye'de şu anda hangi varyant ön planda hangi varyant yeni başlamış diye bunun takibini yapmak lazım. Bunu bütün Avrupa ülkeleri, ABD, Güney Asya ülkeleri yapıyor. Zaten şu ortamda, yani turizmin bu kadar kontrolsüz yapıldığı, işte bütün dünyada turistik hareketlerin bu kadar arttığı bir dönemde bir yerde çıkan bir varyantın başka bir yere gitmemesi zaten mümkün değil." diye konuştu.

'BU AŞILARLA 'TEKRAR AŞI OLUN' DİYE ÖNERMİYORUM'
Risk grubuna uygulanacak kadar aşının temin edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Mevcut aşılarla gidin aşılanın diyemiyorum. Çünkü etkisini kimse bilmiyor. Dolayısıyla bizim elimizde bulunan Turkovac, Sinovac, Biontech gibi aşıların artık kullanımı olmadığı için kimse de çalışıp bu yeni varyantlara ne kadar etkili olduğunu bilmiyor. Ama teorik anlamda düşündüğümüzde etkisinin pek fazla olmadığını kabul etmek lazım. Çünkü bunlar daha etkili olabilecek aşılara bağlı bağışıklığı bile geçebilen varyantlar. Onun için hiç kimseye 'gidin tekrar aşı olun' diye bu aşılarla önermiyorum" ifadelerini kullandı.

ETİKETLER:
Sağlık , Haber
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanlar uyarıyor! İlk yıllar, bir ömür boyu etkiliyor
Uzmanlar uyarıyor! İlk yıllar, bir ömür boyu etkiliyor
Yanlış uygulanan botoks 'taksirle yaralama' sayıldı
Samsun'da bir güzellik merkezi işletmesinde uygulanan yanlış botoks üzerine ...
Akrabalarınızda varsa dikkat! Depresyon uyarısı
Medicana Sağlık Grubu Psikiyatri Doktorlarından Hilal Dost, majör depresyona ...
 
DSÖ'den uyarı: FLiRT varyantı hızla yayılıyor
Kovid-19 virüsü mutasyonlarla kendini yenilemeye devam ederken "FLiRT" ...
DSÖ'den korkutan 'Yaz Kovid'i uyarısı: Dünyaya yayılıyor
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), FLiRT adı verilen yeni bir Covid varyant grubunun ...
Uzmanı uyardı: Güneş kreminin unutulduğu dört bölge
Uzmanlar, Güneş kremi kullanımındaki büyük artışa rağmen dermatologlar, ...
 
Çarpıcı araştırma: Bitkisel yağlar kalbe iyi geliyor
Uzmanlar, tereyağı gibi hayvansal yağlardan kaçınılması ve bunun yerine ...
Zamanla yarışan Masal bebek destek bekliyor
Kocaeli'nde yaşayan SMA hastası 3 aylık Masal bebeğin yardım kampanyasında ...
Sağlık hizmetlerinde yapay zeka: Geliştirilmiş tanı koyma
Sağlık hizmetlerinde yapay zeka: Geliştirilmiş tanı koyma
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Torku Konyaspor
Serdar Ortaç
yunanistan
Tedavi
passolig
Çankaya
A Milli Takım
Anayasa
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin