Ultra işlenmiş gıda (UİG) nedir? Hangi gıdalar ultra işlenmiştir? Türkiye ve dünyada, UİG tüketim istatistikleri nedir? Peki, bu gıdaları tüketmeniz halinde karşı karşıya kalacağınız ciddi sağlık riskleri olduğunu biliyor muydunuz? Deakin Üniversitesi'nden bilim insanları, bu konuya ışık tutan çarpıcı bir araştırma yayımladı.
Pek çoğumuz tüketiyoruz, özellikle çocuklarımız onları çok seviyor, fakat pek çok kişi onları, yarattığı "ölümcül" sağlık risklerinden bihaber tüketiyor. British Medical Journal'da yayınlanan güncel bir araştırma, ultra işlenmiş gıdaların (UİG) yaşatabileceği 30 büyük sağlık riskini mercek altına aldı... Araştırma, bu tür gıdaların zararlı etkilerine yönelik "ilk sistematik inceleme" olarak literatürdeki yerini aldı.
ULTRA İŞLENMİŞ GIDA NEDİR?
The Wall Street Journal'da yer alan habere göre, ultra işlenmiş gıdalar, genellikle sağlıksız kabul edilen, yüksek oranda işlenmiş ve çeşitli katkı maddeleri içeren gıdalardır. Bu gıdalar, besin değerini artırmak, raf ömrünü uzatmak, ürünün yapısını iyileştirmek veya tadını güçlendirmek amacıyla yoğun işlemlerden geçer. Tipik olarak, ultra işlenmiş gıdalar diğerlerine göre daha fazla şeker, yağ ve tuz içerir ve beslenme uzmanları tarafından tüketimlerinin sınırlı tutulması önerilir.
Hazır çorba ve soslar, Hazır mikrodalga yemekleri, Fast food ürünleri, Cips, kraker ve benzeri atıştırmalıklar, Hazır kek, bisküvi ve tatlılar, Gazlı ve şekerli içecekler, İşlenmiş et ürünleri; örneğin, sosis ve salam, Hazır pizza gibi dondurulmuş yiyecekler.
Protein barları gibi, bazı tüketicilerin daha sağlıklı olarak gördüğü gıdalar da bilim insanları tarafından listeye dahil edilirken, ultra işlenmiş gıdalar ne kadar çok tüketilirse, sağlık risklerinin o kadar arttığı ortaya çıktı.
Çalışma kapsamında, "Ultra işlenmiş gıdalara daha fazla maruz kalanların, özellikle kardiyometabolik, yaygın ruhsal bozukluklar ve ölüm dahil yüksek düzeyde olumsuz sağlık riskleriyle karşı karşıya kaldıkları" sonucuna varıldı. Bilim insanlarına göre, UİG tüketmenin yarattığı sağlık riskleri aşağıdaki gibidir:
Kansere bağlı ölüm, Kardiyovasküler kaynaklı ölüm, Kalp hastalığına bağlı ölüm, Meme kanseri, Merkezi sinir sistemi tümörleri, Lösemi, Kolorektal kanser, Pankreas kanseri, Prostat kanseri, Uyku ile ilgili sorunlar, Anksiyete, Yaygın ruh sağlığı sorunları, Depresyon, Astım, Hırıltı,
Kalp krizi, Kardiyovasküler hastalık ölümleri, Hipertansiyon, Hipertrigliseridemi, Düşük HDL kolesterol, Crohn hastalığı, Ülseratif kolit, Abdominal obezite, Hiperglisemi, Metabolik sendrom, Alkol harici yağlı karaciğer hastalığı, Obezite, Aşırı kilo, Aşırı kilo + obezite, Tip 2 diyabet.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...