Hafıza kaybı, kafa karışıklığı ve yönelim bozukluğu Alzheimer hastalığının en iyi bilinen üç belirtisi. Ancak hastalığa işaret edebilecek pek çok ince davranış değişikliği de yaşanıyor. Uzmanlar hastalığın en yıkıcı semptomları başlamadan önce, hastaların davranışlarında değişiklikler olabileceğini belirtiyor.
Hastalığı araştıran bilim insanları hastaların davranışlarındaki değişiklikleri mercek altına aldı ve bu hafta hastalığın habercisi olabilecek yeni bir belirti daha eklediler. Güney Kaliforniya Üniversitesi’ndeki (USC) araştırmacılar, bir yabancıya para vermeye daha istekli olan yaşlılarda hastalık riskinin daha yüksek olduğunu buldu.
Uzmanların Alzheimer’ın habercisi olabileceğini düşündüğü davranış değişiklikleri şu şekilde:
Son araştırmalar, para dağıtmanın potansiyel olarak Alzheimer’ın erken bir işareti olabileceğini gösteriyor. İsrail’deki USC ve Bar-Ilan Üniversitesi’nden araştırmacılar, finansal fedakarlığın hastalıkla önemli ölçüde bağlantılı olduğunu buldu.
Araştırmacılar, çalışma için 70 yaş civarında 67 yaşlı yetişkini inceledi. Her katılımcı, laboratuvar ortamında daha önce hiç tanışmadıkları başka bir kişiyle eşleştirildi ve kendileri ile diğer kişi arasında paylaşılması için 10 dolar verildi. Yaşlı katılımcılara ayrıca mevcut bilişsel durumlarını ve potansiyel Alzheimer geliştirme risklerini belirlemek için nörolojik testler yapıldı.
Araştırmacılar, hiç tanımadıkları bir kişiye daha fazla para vermek isteyenlerin daha kötü bilişsel duruma sahip olduklarını buldular ve bu kişilerde Alzheimer riskinin daha yüksek olduğunu öne sürdüler.
MİZAH ANLAYIŞINDA DEĞİŞİKLİK
University College London araştırmacıları, bu hastalığa yakalanmış kişilerin, aynı yaştaki sağlıklı yetişkinlere göre hicivli veya absürt komedi gösterileri karşısında daha çok eğlendiğini buldu.
Alzheimer ve frontotemporal demans (davranış ve dil ile ilgili sorunlara neden olan nadir bir demans türü) olan 48 kişinin arkadaşlarına ve akrabalarına, hastalıktan muzdarip kişilerin hangi komedi türlerinden hoşlandıklarına dair anketler yapıldı.
2015 yılında yayınlanan çalışma, Alzheimer hastalarının tipik demans semptomlarının başlamasından yaklaşık dokuz yıl önce kaba komedi tercih etmeye başladığını buldu. Frontotemporal demansı olan kişilerin haberlerdeki veya kişisel yaşamlarındaki trajik olaylara gülme olasılıklarının daha yüksek olduğu görüldü.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...