Afrika’da 12 Ağustos tarihsel itibarı ile kati ve ya şüpheli hasta sayısının 1848’e yükseldiğini, bu hastalardan 1013’ünün hayatını kaybettiğini, enfazla Gine, Liberya, Sierra Leone ve Nijerya’da görüldüğünü hatırlatan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Çağrı Büke yetkililere çağrıda bulundu. Prof. Dr. Büke, ’Şu an için hastalığın görüldüğü ülkeler göz önüne alındığında bu ülkelerden gelen insanda ateş yüksekliği, bulantı, kusma, adale ve mafsal ağrısı bunun gibi yakınmalar uyarıcı olmalı ve ters ispat edilinceye kadar bu kişiler hastaneye yatırılarak sıkı izolasyon yolları uygulanmalı ve hızla var yollar ile tanısal girişimlere ve tedavilerine başlanmalıdır’ diye konuştu.
Ebola virüs hastalığının kati kaynağının bilinmediğini belirten Prof. Dr. Büke, ’Buna rağmen virüsün yarasa, maymun, goril, şempanze ve kirpi bunun gibi hayvanlarda da bulunması nedeni ile ilk insan Ebola virüs hastasının virüsü, enfekte hayvandan aldığı tahmin edilmektedir.
Hastalığın kişiden kişiye bulaşmasında ise Ebola virüs sorununa yakalanmış hasta bir insanın kanının ve ya dışkı, idrar, ter, tükürük ve semen bunun gibi öteki gövde sıvılarının sıhhatli bir insanın ten ve ya mukozasına temasının rol oynadığı düşünülmektedir. Bu nedenle enfekte hasta ile yakın teması olan hasta yakınlarının söz konusu enfekte gövde sıvıları ile temasları sonucu hastalığa yakalanabilecekleri de akılda bulundurulmalıdır. Hastalıktan iyileşen erkek hastaların genital salgılarında virüsün 7 hafta boyunca bulunabildiği saptanmıştır. Bu hal Ebola virüs hastalığının cinsel yol ile de bulaşabileceğini akla getirmektedir.
Hastalığın bir öteki ciddi bulaşma alternatifini da hasta insanların tedavilerinde uygulanan enfekte araç-gereç ve kesici-delici aletler ile yaralanmalar oluşturmaktadır. Bu hal bilhassa bu tür hastalar ile uğraşan sıhhat çalışanları açısından ciddi bir bulaşma alternatifini oluşturmaktadır.
Söz konusu ve tekrar kullanılabilir enfekte tedavi ekipmanlarının sterilize edilmeden başka bir hastada kullanılmaları da hastadan-hastaya enfeksiyonun bulaşmasında rol oynamaktadır’ dedi. Ulaşımın kolaylaştığı çağımızda hastalığın ülkeden ülkeye yayılmasının çok çok basit olabileğini hatırlatan Prof. Dr. Büke, ’Henüz kişiler üstünde etkili bulunduğu gösterilmiş bir ilaç söz konusu değildir. Şu an için hastalığa yakalanan insanda uygulanan metod destek tedavidir.
Şu an için hastalıktan korunmada uygulanacak yöntemler; Ebola virüs sorununa yakalandığı isimlendirilen kişiler ile münasebet etmemek, gerektiğinde eldiven ve maske kullanmak, böyle hasta kişiler ile münasebet söz konusu ise elleri hemen yıkamak, hastalığın görüldüğü ülkelere mecbur kalmadıkça seyahat etmemek, Gine, Liberya, Sierra Leone ve Nijerya’dan gelen ve hastalık belirtileri işaret eden insanları hastaneye yatırarak teşhis ve var yollar ile tedavilerini sağlamak şekilde sıralanabilir’ diye konuştu.
haber8
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...