Özel OFM Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mesut Özcan modern toplumlarda kadınların yüzde 25’inde görülen varis sorunuyla ilgili bilgi verdi
Varisin, en basit tanımı ile vücuttaki toplardamarların çapının artması, genişlemesi ve damar duvar yapısının bozulması olduğunu belirten Özel OFM Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mesut Özcan, "Mısır papirüslerinde (M. Ö. 1550) ve Hippocrates'ten günümüze kalan belgelerde (M.Ö. 5.yy) varisten söz edilir. Venöz yetmezlik ve varisler modern toplumlarda kadınların yaklaşık yüzde 25'inde, erkeklerin yüzde 15'inde problem oluşturmaktadır. Problemler basit telenjektazilerden, (kılcal damar varisleri) bacak yaralarına kadar geniş bir yelpazede görülebilir" dedi. Toplardamarların temel görevinin, kanın oksijenlenmesi ve dolaşıma yeniden katılması için kalbe taşınması olduğunu vurgulayan Op.Dr. Özcan, "Bacaklardaki kan, toplardamarlar içindeki kapakçıkların yardımıyla kalbe doğru itilir. Bu kapakçıkların çalışması bozulduğunda, kan yukarıya taşınamaz, damar içinde birikerek varis görüntüsünü oluşturur. Bacaklarda şişlik, ağrı, yorgunluk, gece krampları ve karıncalanma olur. Bayanlarda adetler sırasında bu ağrı ve şişlik artar. Ciddi varisli toplardamarlar bacakların cildinde dolaşım bozukluğu ile cildin beslenmesini bozar, egzema türü şikayetlere yol açarken, bazen de yaraların açılmasına ve iltihaplanmalara neden olabilir" diye konuştu.
Varisiniz varsa nelere dikkat etmelisiniz?
Hareketsiz kalmayın:
Uzun süre aralıksız ve hareketsiz ayakta durmayın veya oturmayın. Mesleği gereği uzun süre hareketsiz olarak ayakta duran insanlarda varis oluşması neredeyse kaçınılmazdır, örneğin tezgahtarlar, öğretmenler, doktorlar bu gruba girerler. İşiniz uzun süre ayakta kalmanızı gerektiriyorsa, varisten koruyucu çoraplar giyebilirsiniz. 'Uzun süre bacak bacak üzerine atmayın.
Yüksek topuk giymeyin:
Yüksek topuklu ayakkabılar, baldır kaslarından çok kalça kaslarını kullanmanıza neden olur. Bu durum varisler için uygun zemin hazırlar. Kısa topuklu spor ayakkabılar baldır kaslarını çalıştırarak dolaşımı kolaylaştırır ve varisleri önler.
Çok dar giysiler giymeyin:
Kan dolaşımınızı bozabilecek olan aşırı dar giysiler varis oluşumunu arttırabilirler
Aşırı güneşlenmeyin:
Aşın güneş ve sıcak uygulaması damarları genişletir. Bu durum varislerin artışına neden olabilir.
Düzenli ayak ve bacak jimnastiği yapın:
Düzenli yürüyüş veya egzersiz kan dolaşımını düzene sokar. Böylece varisleşmeyi veya mevcut varislerin ilerlemesini önler.
Ayaklarınızı yukarı kaldırın:
Mümkünse günde en az 3-4 defa olmak üzere, 5-10 dakika süre ile ayaklannızı kalbinizin seviyesine kadar kaldırıp dinlenin. Fırsat buldukça bacaklarınızı yukarı kaldırın, yatarken mümkünse bacağınızın altına yastık koyun. Baharatlardan uzak durun: Alkol ve fazla baharat tüketilmesi damarları genişletir.
Soğuk su masajı yapın:
Sıcak su damarların genişlemesine ve sorunların artmasına neden olur. Bacaklarınıza her gün ılıksoğuk basınçlı suyu ayağınızdan yukarı doğru yavaşça çıkararak uygulayın. Doktorunuzun verdiği ilaç ve/veya varis çorabını kullanın. Fazla kilolardan kaçının: Fazla kilolu insanlarda varis daha sık görülür. Vücut ağırlığının artması; kanın bacaklardan yukarıya doğru hareketini güçleştirir. 'Dolaşım aksayınca toplardamarlar bozulur ve varisleşmeye başlar.
Aile Hikayesi:
Anneniz, babanız ya da yakın akrabalarınızda varis varsa, sizin daha da dikkatli olmanız gerekir.
Hamilelik:
Hamileliğin son 3 ayında çok sık varis görülür. Hamilelikte hormon düzeylerinin yükselmesi kan miktarındaki artış nedeni ile toplardamarlar genişlemektedir. İlave olarak da genişlemiş olan rahimin toplardamarlara baskı uygulaması da toplardamar varislerine neden olabilmektedir. Hamileliğe bağlı olarak gelişen varisler doğumdan en az 3 ay içerisinde kendiliğinden iyileşebildikleri gibi düzelmeyebilir. En sık sorulan soru,varisler için tedavinin gerekli olup olmadığı ve hangi tedavinin en iyisi olduğudur?Kozmetik olarak hastayı rahatsız eden ağrı ve başka semptomlar oluşturan varisler tedavi edilmelidir.
sabah
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...