E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

WMO yayınladı! Korkutan Türkiye detayı 

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Celeste Saulo, WMO'nun "2023 Küresel İklim Durumu" başlıklı raporunu düzenlenen basın toplantısında paylaştı.

19.03.2024 - 20:28
WMO yayınladı! Korkutan Türkiye detayı

Raporda, 2023'te iklim durumunun alışılmışın dışında olduğu belirtilirken, sera gazı seviyeleri, yüzey sıcaklıkları, okyanus ısısı, deniz seviyesinin yükselmesi ve buzulların geri çekilmesinde yeni rekorların kırıldığı bildirildi.

Sıcak hava dalgaları, seller, kuraklıklar, kontrol edilemeyen yangınlar ile hızla yoğunlaşan tropikal kasırgalar gibi aşırı iklim olaylarının sefalet ve kargaşaya yol açtığı, bunun milyonlarca insanın günlük hayatını etkilediği ve milyarlarca dolarlık ekonomik kayba neden olduğu bildirildi.

EN SICAK YIL OLDU 

"2023 kayıtlara geçen en sıcak yıl oldu" ifadelerinin yer aldığı raporda, küresel ortalama yüzeye yakın sıcaklığın sanayi öncesi taban çizgisinin 1,45 santigrat derece üzerinde ölçüldüğü hatırlatıldı. 

2014-2023 arasının tarihteki "en sıcak on yıllık dönem" olduğu bildirilen raporda, bu süreçteki on yıllık ortalama küresel sıcaklığın 1850–1900 yıllarındaki ortalamanın yaklaşık 1,20 santigrat derece üzerinde olduğu vurgulandı. 

Raporda, 2023'te küresel olarak hazirandan aralığa kadar her ayda rekor düzeyde sıcaklık görüldüğü kaydedilirken, en büyük sıcaklık artışının 0,46-0,54 santigrat derece civarında yükselişle Eylül 2023'te yaşandığı ifade edildi. 

"Küresel sıcaklıktaki uzun vadeli artış, atmosferdeki sera gazı konsantrasyonlarının artmasından kaynaklanıyor." bilgisi verilen raporda, 2023'ün ortasında La Nina'dan El Nino hava olayları koşullarına geçişin, 2023'te sıcaklığın hızlı yükselişine katkıda bulunduğu bildirildi. 

2023'te küresel ortalama deniz seviyesinin, 1993'ten bu yana tutulan uydu kayıtlarına göre rekor seviyeye ulaştığı, bu durumun, devam eden okyanus ısınmasının yanı sıra buzulların ve buz tabakalarının erimesini de yansıttığı vurgulandı. 

1950'DEN BERİ EN BÜYÜK KAYIP

Raporda, 2014-2023 küresel ortalama deniz seviyesi artış oranının, uydu kayıtlarının ilk on yılındaki (1993-2002) deniz seviyesi artış oranının iki katından fazla olduğu belirtildi. 

Öncü verilere göre, küresel referans buzul setinin, hem Kuzey Amerika'nın batısı hem de Avrupa'daki aşırı erimenin etkisiyle (1950'den bu yana) kayıtlardaki en büyük buz kaybının yaşandığı kaydedilen raporda, İsviçre'deki buzulların son iki yılda mevcut hacimlerinin yaklaşık yüzde 10'unu kaybettiği aktarıldı. 

Kuzey Amerika'nın batısında 2023'te, 2000-2019 dönemi için ölçülen oranlardan beş kat daha yüksek oranda buzul kaybının yaşandığı ve buradaki buzulların, 2020-2023 döneminde, 2020'ye kıyasla tahmini olarak hacimlerinin yüzde 9'unu kaybettiğine işaret edildi. 

Hava koşullarından kaynaklanan tehlikeler 2023'te yerinden edilmeleri tetiklediği belirtilen raporda, "Bu durum, iklim şoklarının dayanıklılığı nasıl zayıflattığını ve en savunmasız nüfuslar arasında yeni koruma riskleri oluşturduğunu gösterdi." ifadeleri kullanıldı. 

ÇARPICI TÜRKİYE DETAYI

Aşırı hava ve iklim olaylarının tüm kıtalarda önemli sosyoekonomik etkilerinin olduğu, bunlar arasında büyük seller, tropikal kasırgalar, aşırı sıcaklık ve kuraklık ile bunlara bağlı kontrol edilemeyen yangınlar olduğu kaydedildi. 

Raporda, "Akdeniz Daniel Kasırgası'ndan kaynaklanan aşırı yağışlarla bağlantılı sel felaketi eylülde özellikle Libya'da ağır can kayıplarına neden oldu, Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye'yi de etkiledi." ifadelerine yer verildi. 

Aşırı sıcakların dünyanın birçok yerini etkilediği belirtilen raporda, özellikle temmuzun ikinci yarısında Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'nın çok etkilendiği hatırlatıldı. 

333 MİLYON KİŞİYE ULAŞTI

İtalya'da sıcaklıkların 48,2 santigrat dereceye ulaştığı, Fas'ta ise termometrelerin 50,4 santigrat dereceyi gösterdiği bildirildi. 

Raporda, iklim değişikliğinden dolayı dünya çapında akut gıda güvensizliği yaşayan insanların sayısı Covid-19 salgını öncesi 149 milyonken bu sayının 2023'te 333 milyon kişiye yükseldiği belirtildi. 

'İMDAT' ÇAĞRISI

Basın toplantısına video mesaj yollayan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, iklimle ilgili yaşanan olaylar karşısında "Dünya imdat çağrısında bulunuyor." değerlendirmesinde bulundu. 

"ALRM ZİLLERİ ÇALIYOR"

Fosil yakıt tüketiminden kaynaklanan kirliliğin iklim dengesini "kaosa" sürüklediğini kaydeden Guterres, alarm zillerinin her alanda çaldığını bildirdi. 

Guterres, sıcaklığın rekor seviyeye ulaştığını, deniz seviyelerinin yükseldiğini ve deniz suyu ısısının arttığını, buzulların çok daha hızlı eridiğini anımsatarak, "Tüm bunların etkisi çok şiddetli, acımasız ve ölümcül bir hızla artıyor." uyarısını yaptı. 

Acilen harekete geçilmesi gerektiğine işaret eden Guterres, iklim değişikliğindeki hıza oranla radikal adımlar atılması ve sürdürülebilir kalkınmaya uygun hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

WMO'DAN IKLIM KONUSUNDA EYLEME GEÇME ÇAĞRISI 

WMO Genel Sekreteri Saulo, bu raporun, insanlığın iklim kriziyle ilgili karşı karşıya olduğu zorlukları gösterdiğine işaret etti. 

Artan gıda güvensizliği, insanların yer değiştirmeleri ve biyolojik çeşitlilik kaybının savunmasız nüfuslar için tehdit oluşturduğunu vurgulayan Saulo, şunları kaydetti: 

"Aşırı iklim koşulları, sıcak hava dalgaları, seller, kuraklıklar, kontrol edilemeyen yangınlar ve yoğun tropikal kasırgalar Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin tamamını baltalıyor, her yıl milyarlarca dolarlık ekonomik kayıplara neden oluyor. İklim eyleminin maliyeti yüksek görünebilir ancak bu konudaki eylemsizliğin maliyeti çok daha yüksek."

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Astronomlar, evrenin 1,3 milyon süper kütleli kara delik içeren yeni bir haritasını oluşturdu
Gök bilimciler, evrenin 1,3 milyon süper kütleli kara delik içeren yeni bir haritasını yaptı.
BM: Gazze'de yardım dağıtımına ilişkin kısıtlamalar sürüyor
Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'de insani yardım dağıtımına ilişkin kısıtlamaların ...
'Gazze'de neredeyse hiç gıda yok'
Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Gazze'de ...
 
Meta, Avrupa’da Instagram ve Facebook için abonelik fiyatlarını düşürüyor
Avrupa Birliği (AB) veri koruma otoritesi yetkilileriyle yapılan görüşmelerin ...
İtalya, İsrail’in Refah’a yönelik planladığı askeri harekata karşı
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İsrail'in Gazze Şeridi’ndeki Refah kentine ...
Fransa’da kamu çalışanları zam talebiyle greve gitti
Fransa’da yükselen enflasyon nedeniyle maaşlarının yetersiz kaldığını ...
 
İsrail, esir takasında serbest bıraktığı 11 Filistinliyi yeniden gözaltına aldı
İsrail güçleri, Hamas ile varılan son esir takası kapsamında serbest bırakılan ...
'İsrail Şifa Hastanesinde 50 Filistinliyi öldürdü, 200'ünü alıkoydu'
Gazze'deki hükümet, İsrail ordusunun baskın yaptığı Şifa Hastanesinde ...
Çin, Gazze'ye saldırıların başlamasından bu yana ilk kez Hamas'la temasta bulundu
Çin yönetimi, İsrail'in saldırısı altındaki Gazze Şeridi'nde çatışmaların ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Kobani
DEAŞ
Tedavi
premier lig
Yeni Zelanda
FED
İthalat
harç
çin