Birçok alanda kullanılmaya başlanan yapay zeka teknolojileriyle, kalp yetmezliğini yüzde 90'ın üzerinde doğruluk oranıyla tespit edebilen yazılımların geliştirildiği, algoritmalarla hastanın koroner arterlerinin sanal 3D modeli oluşturularak tıkanıklıkların tanımlanabildiği ve kan akışı hesaplanarak tanı koyma sürecinin yüzde 80 kısaltılabildiği bildirildi.
Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı ve Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği (TKDCD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Kervan, yapay zeka teknolojilerinin kalp hastalığı tanısında nasıl rol oynayacağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yapay zekanın artık sadece bir araç değil kardiyovasküler tıpta oyun değiştirici olduğuna dikkati çeken Kervan, kalp hastalıklarını her zamankinden daha erken teşhis etmekten tedavileri kişiselleştirmeye ve ameliyatları daha güvenli hale getirmeye kadar kalp sağlığına yönelik anlayışı köklü şekilde dönüştürdüğünü söyledi.
Kervan, veri güvenliği ve algoritma ön yargısı gibi zorlukların çözülmesi gereken konular olduğunu, her zaman ön planda hekimin bulunduğunu, yapay zekanın hekime yardımcı özellik taşıdığını, hız ve kıyaslamayla güvenilir sonuca etki ettiğini vurguladı.
Yapay zekanın, doktorların yerini almak için değil yetkinliklerini güçlendirmek amacıyla geliştirildiğinin altını çizen Kervan, yapay zeka araçlarını kullanan cerrahın, bir pilotun otopilotla uçmasından farksız olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Kervan, "Bu, doktorun becerilerini azaltmaz, aksine artırır. Yapay zeka, verileri analiz ederken ve içgörüler sunarken, doktorlar hasta bakımı ve karar alma süreçlerine daha fazla odaklanabilir." diye konuştu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...