ABD’de yapılan bir araştırmada kışın yaşanan depresyona benzer, yazın da mevsimsel etkilerden kaynaklanan bir depresyon yaşandığı ortaya çıktı!
ABD’de bulunan Georgetown Üniversitesi Tıp Fakültesi’nce yapılan bir araştırmada yalnızca kış aylarına özgü olduğu sanılan “Mevsimsel Duygulanım Bozukluğu” (Seasonal Affective Disorder) adlı depresyonun yaz aylarında da ortaya çıktığı belirlendi. Araştırmada yazın çıkan depresyonda intihara meyletme riskinin de daha yüksek olduğu açıklandı. Mevsimsel etkilere bağlı yaz depresyonu için uyarıda bulunan uzmanlar şunları ifade ediyorlar:
İlaç tedavisi şart!
Uzman Psikiyatrist Doktor Ayhan Akçan: Mevsimsel etkiler genellikle kışın ya da yazın değil ilkbahar ve sonbaharda ortaya çıkar. Örneğin aniden kapalı havadan güneşli bir havaya çıkılması mizacı etkiler. Yaz depresyonunda kış depresyonunun aksine daha az uyumak, daha az yemek yemek ve hızlı kilo kaybı söz konusudur. Bu etkilerle beraber hiçbir şeyden zevk almama, enerji ve ilgi kaybı ve ilişkilerde bozulmalar ortaya çıkar. Müdahale edilmediği takdirde halsizlik, umutsuzluk, karamsarlık ve uç nokta olarak intihar düşünceleri ortaya çıkar. Yazın bu belirtileri yaşayan hastaların mutlaka uzman psikiyatristlere gitmeleri ve ilaç tedavisine başlamaları gerekiyor.
Sıkıntıyla uyananlar dikkat
Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli: Bilimsel olarak yazın yaşanan depresyonlarda intiharların daha çok olduğu söylenebilir. Bu intiharlar mevsimsel değişiklik faktörüyle çok daha ilgilidir. Yazın insanın biyolojik saatini düzenleyen melatonin hormonu kışa oranla düzgün çalışmamaya daha meyilli olduğu iddia edilir. Bu da kışa oranla insan biyolojisinin depresyonla bağlantılı olarak yazın daha ciddi etkilendiğini ortaya koyar. Kışın depresyon yaşanmadan havanın kapalı olması dolayısıyla mutsuzluk yaşanabilir ancak yazın hava kapalı olmamasına rağmen kişide yorgunluk, bitkinlik, sıkıntıyla uyanmak gibi belirtiler varsa bu durum depresyonu ifade eder.
Kas ağrısı varsa...
Psikiyatrist Dr. Tanju Sürmeli: Vücutta biyolojik saati düzenleyen ve ‘Melatonin’ hormonu bulunuyor. Bu hormon uykuda ve karanlıkta salgılanıyor. Örneğin gece uykudan kalkıp bir ışığı açtığınızda bu hormonun salgılanması kesilir ve sabah daha bitkin kalkılır. Yazın daha çok ışığa maruz kalındığı için melatonin hormonu düzeni bozuluyor. Melatoninin bozulması ise sabahları bitkin, dinlenmemiş ve omuzlar başta olmak üzere tüm vücutta ağırlık ve yorgunluk ila kas ağrıları oluşuyor. Bu bozulmanın da depresyonu etkilediği iddia ediliyor.
VATAN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...