E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Adnan Küçük

15 TEMMUZ: NİÇİN DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜDÜR?
15 Temmuz 2024 Pazartesi

Gerek diğer ülkelerde gerekse Türkiye’de bazı tarihler, o devletin ve toplumun önemli kırılma anları, dönüm noktalarıdır. 

Bu tarihler, ilgili ülkeler ve tolumlar için çok önemlidir. Önemine binaen de bazı ülkelerde o günler “BAYRAM”, “bağımsızlık” ya da “milli birlik günü” olarak kutlanır.
Mesela Amerika’nın bağımsızlığına kavuşması Amerikan toplumunun mukadderatı açısından son derece önemlidir. 
4 Temmuz, ABD’de Bağımsızlık Günü (Independence Day, halk arasında bilinen ifadeyle Fourth of July/Temmuz’un Dördü)’dür. 4 Temmuz 1776’da yayınlanan Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi ile ABD bağımsızlığına kavuştu. ABD’de bağımsızlık gününü anmak için  her sene düzenli olarak kutlamalar yapılır. 4 Temmuz, federal düzeyde tatil günüdür. 

Türkiye’de de, 23 Nisan 1920 günü Osmanlı Devleti’nden yeni Türkiye Devletine geçişi sağlayan TBMM’nin açılışı, “Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı”, Cumhuriyetin resmi olarak Anayasada yer alarak ilan edildiği 29 Ekim 1923 günü de “Cumhuriyet Bayramı” olarak kutlanmaktadır.
Bazen de devletlerin kuruluşu haricinde, toplum ve devlet açısından hayati öneme sahip bazı hadiselerin gerçekleştiği günler de bayram ya da birlik günü olarak kutlanır.
Burada önemli olan, bu bayram ve birlik günlerinin, toplumun bütünü tarafından kabullenilmesi, hakikaten ve coşkulu şekilde bayram olarak kutlanmasıdır.
Her bir ülkede, bayram günlerinde, halk, coşku içinde kutlamalar yaparlar. 

Milli bayramlar, daha ziyade resmi törenler, günün anlamı ile alakalı konuşmalar, programların yapılması, şenliklerin düzenlenmesi şeklinde kutlanır. Bu bayramlarda, toplumun bütününün ruh birliği içinde gönülden katılımı ile bayram manasına uygun birlik ruhu içinde kutlamalar gerçekleştirilir.

Özellikle milli bayramlarda, bayramın ilanına vesile olan hadise ile alakalı vurgular da önem arz eder. Toplumda, bayramın ilanına vesile olan söz konusu hadise hakkında toplumun bilinci güçlenir. Bu günlerde, geçmişe yönelik söz konusu hadisenin, ilgili ülke ve toplum açısından hayati önemi öne çıkarılır. Bir nevi, “bu hadise olmasaydı ülkemiz ne hale gelirdi” şeklinde bir kurgu yapılarak, “iyi ki bu hadise gerçekleşti de biz de bu günü coşku ile kutluyoruz” şeklinde ruh ve bilinç yoğunlaşması yaşanır.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı da 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı da Türk Milletinin bu şekilde kutladığı bayramlardır.

Vesayetçi Etki Altında Kabul Edilen 27 Mayıs Hürriyet ve Anayasa Bayramı
Ülkemizde, 27 Mayıs 1960 günü milletin iradesine kaba saba yöntemlerle son verildi. 
Güya, sözüm ona sivil yönetim(!?) (TBMM) tarafından 09.04.1963 tarih ve 221 Sayılı Kanunla, 27 Mayıs günü, “Hürriyet ve Anayasa Bayramı” olarak ilan edildi. 

Bu bayram, Milli Güvenlik Konseyi’nin 10.03.1981’de aldığı bir kararla kaldırıldı. Bu kararın gerekçesi şu şekildedir: “27 Mayıs günü, 1963’den beri Hürriyet ve Anayasa Bayramı olarak kutlanmaktadır. Bugün 1961 Devriminin ve dolayısıyla 1961 Anayasasının kutlandığı gündür. Ancak özellikle 1970’li yıllardan itibaren meydana gelen gelişmeler sonucu 1961 Anayasasının toplum bünyemize uygunluğu tartışılır hale gelmiş ve bayram günü halk arasında etkinliğini yitirmiştir. Bu nedenle 27 Mayıs resmi bayramlar arasında sayılmamıştır”.

Öncelikle belirtmek gerekirse, bir bayramın varlığından söz edilebilmesi için, bunun bayram olduğunun, -toplumun çok istisnai azınlık kesimleri hariç- kabul edilmiş olması gerekir. Bir bayramın, süreklilik kazanması, toplumla ruh ve bilinç olarak bütünleşmesine, toplumun büyük ekseriyetinin bunu bayram olarak kabullenmesine bağlıdır. 

“27 Mayıs Hürriyet ve Anayasa Bayramı” toplumun çok büyük ekseriyeti tarafından kabullenilmedi. Bunun sebebi de, 27 Mayıs gününde toplumun takriben yarısına yakınının iradesi ile demokratik yollarla iktidara gelen sivil siyasi iktidarın kaba saba yöntemlerle askeri cunta tarafından sonlandırılmış olmasıdır. Yani toplumun önemli bir kesimi, hem bu darbeye karşı olmuş hem de bu darbenin yapılmasını gayrı meşru olarak görmüştür. 
Tolumun geniş kesimleri tarafından bayram olmaya layık görülmeyen bir bayramın ömrünün uzun olmayacağı belliydi. Geniş kesimlerce samimi ve içtenlikle kabul görmeyen “27 Mayıs Hürriyet ve Anayasa Bayramı” 1981 yılında kaldırıldı.
Bu bayramın kaldırılmasına toplumdan tepki gelmedi. Toplumsal tepkinin olmaması, bu resmi bayramın, hakikatte bayram olmak vasfından ne kadar uzak olduğunu gösteriyor.

Demokrasi Bayramı İhtiyacı

Ülkemizde Cumhuriyet bayramı var. Cumhuriyete hakiki manada anlam katan demokrasidir. Demokrasisiz cumhuriyet diktatörlüktür. Bu sebepledir ki, Cumhuriyet bayramı olduğu halde demokrasi bayramımızın olmaması ülkemiz açısından önemli bir eksikliktir.
Geçmiş yıllarda, muhtelif kereler yazdığım yazılarda ve konuşmalarda bu eksikliğe vurgulu bir şekilde temas ettim. Hatta 14 Mayıs 1950 tarihinde, ilk defa ülkemizde demokratik yollarla siyasi iktidar değiştiği, otoriter yönetimden demokrasiye geçildiği için, 14 Mayıs’ın demokrasi bayramı ilan edilmesini önerdim.
Bazı fikir dostlarım da bu yöndee önerilerde bulundular. Hatta 15 Temmuz öncesinde, bizler 14 Mayısta bayramlaşma da yapıyorduk. Bazı bayramlaşma mesajlarımı alanlar; “bu bayram da nereden çıktı” deseler de; izah edince, onlar da bayramlaşmayı kabul ettiler.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

Ülkemiz 15 Temmuz 2016 günü, tarihinin en tehlikeli kalkışmasına sahne oldu. Sömürgeci güçler, ülkemizi hem içeriden kuşatmak hem de dışarıdan kuşatmaya zemin oluşturmak için, bir avuç FETÖ ihanet örgütünün TSK’daki militan yapılanması vasıtasıyla askeri darbe yoluyla demokratik yönetime son vermek istedi. 

Siyasi iktidarda olan yönetim, esasen demokratik yollarla, meşru zeminde ülkeyi yönetmekte olduğu halde, Amerika’nın mutlak güdümündeki işgal aracı FETÖCÜ yapılanma, demokratik yönetime kast etme girişiminde bulundu. 

15 Temmuz ihanet kalkışması başarılı olsaydı, muhtemelen ülkemiz Suriye ve Irak’tan daha da beter olabilecekti. Demokrasi bittiği gibi, devletin ve toplumun birlik ve bütünlüğü, devam ve bekası da ciddi tehlikeye düşecek belki de tarumar olacaktı. 

Türk milleti, 15 Temmuz gecesinde, Amerika’nın işgal birliği olarak hareket eden FETÖ ihanet örgütünün ülkemizde demokrasiyi ve ülkemizin birlik ve bekasını yok etmeyi amaçlayan ihanet kalkışmasını, dünyada emsali olmayan şanlı direnişi ile engellemiştir. 

Türk milletinin, 15 Temmuzdaki efsanevi direnişi ve hem kendi mukadderatına ve hem de devletinin bekasına sahip çıkışı neticesinde:

(1) Ülkemiz işgalden; Suriye, Irak gibi parçalanarak etkisiz eleman olmaktan kurtuldu.
(2) Demokrasimiz, milletimizin bağrında köklü olarak yerini aldı. Türk Milleti, Cumhuriyetle birlikte, demokrasiye de sımsıkı sarıldı; “hiçbir güç, bize ait olan demokrasiye son veremez” mesajını tüm dünyaya ilan etti.
(3) 15 Temmuz gecesi sergilenen şanlı direnişin sahibi Türk milletidir. Benim de içinde yer aldığım o şanlı direnişi gerçekleştiren kahraman Türk evlatları arasında, toplumdaki tüm kesimler mevcuttu. FETÖ ihanet örgütü teröristleri ve onların yardakçıları, hâmîleri hariç, toplumdaki her kesimden insanlar orada idi. Bu vesileyle, 15 Temmuzda ortaya konulan irade, belli bir toplumsal ya da siyasi kesime değil, tüm milletimize aittir. 
(4) Türk milletinin 15 Temmuzda sergilediği, demokrasiye, ülkesine, yönetimine sahip çıkma şahlanışı, birçok milletlere de emsal olmuştur. İşgalci Amerika’nın güdümünde Venezuela’da, yakın geçmişte Bolivya’da sivil yönetimi devirme teşebbüslerini engelleyen o ülkelerin halklarının, karşı direnişi gerçekleştirirken, bizim milletimizin 15 Temmuzda yazdığı destansı direnişten etkilenmediği söylenemez.

15 Temmuz Gecesinde Türk Milleti, 
- Kendi mukadderatına sımsıkı sahip çıktığı;
- Cumhuriyetle demokrasiyi sımsıkı kaynaştırdığı;
- Milletin birlik ve bütünlüğünü mutlak olarak sağladığı;
- İşgal girişimini mutlak olarak engellediği;
- Bu şanlı direnişle işgalci güçlerin bağımsızlığına dokunmasına müsaade etmediği;

için, 15 Temmuz, milletin gönlünde, vicdanında, sinesinde emsalsiz bir yere ve öneme sahiptir. Esasen kurtuluş savaşında sömürgeci güçlere karşı kazanılan zaferle, 15 Temmuzda müstemleke güçlerinin işgal girişimine mani olunması arasında pek fark yoktur. Kurtuluş savaşıyla, Türkiye Devleti işgalcilere karşı kuruluşunu ve kurtuluşunu ortaya koyarken, 15 Temmuzda da yıkılışına mani olmuş, demokrasisine sımsıkı sahip çıkmıştır.
Bu sebepledir ki, bu ülke insanı, bir demokrasi ve milli birlik gününü doyasıya kutlamayı hak etmektedir.
Nitekim 25.10.2016 tarih ve 6752 sayılı kanunla, 15 Temmuz günü “Demokrasi ve Millî Birlik Günü” adı altında resmî tatil olarak ilan edildi.

15 Temmuz “Demokrasi ve Millî Birlik Günü”ne dair kutlama etkinlikleri, Cumhuriyet Bayramı etkinliklerinden farklı gerçekleşiyor. Bir bayram havası oluşturmaktan ziyade, çeşitli sivil etkinlikler gerçekleştiriliyor. 
Peki, bu etkinlikler ne derece yeterli, kalıcı, toplumsal coşkuyu layıkıyla yansıtıcı?
Ben bu sorunun tatmin edici, doyurucu bir cevabına ulaşamıyorum. 

Nitekim 15 Temmuz sonrasında yaşanan bazı hadiseler, bazı etkili muhaliflerin 15 Temmuz ruhundan uzaklaşarak, âdeta FETÖ ihanet örgütünün bu girişimini önemsizleştirme çabalarına girişmesi, toplumda 15 Temmuzda sergilenen Ruh bütünleşmesine zarar verdi. 

Maalesef, demokrasi ve milli birlik günü ruhuna zarar veren, bunu zedeleyen bazı uygulamalardan da kaçınılmıyor. Bir misal vermek gerekirse, 15 Temmuz’un 8. Sene-i devriyesinde, Erdal Beşikçioğlu’nun başkan olduğu CHP'li Etimesgut Belediyesi, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nün yıl dönümünde etkinlik düzenlememe kararı aldı.
Bu karar, maalesef, antidemokratik cumhuriyet özlemi ile yanıp tutuşan bir muhalefet partisinin demokrasiye yönelik hazımsızlığını ortaya koymaktadır. Bazı CHP’li belediyeler de, muhtemelen bu karara benzer kararlar alabilir.

Türkiye’de demokrasinin güçlenmesi, Cumhuriyetin, kalıcı bir şekilde Demokrasi ile kaynaşıp bütünleşmesi, başta CHP’liler olmak üzere, partili partisiz tüm toplumsal kesimlerin, demokrasi ve milli birlik gününe ruhen ve zihnen güçlü bir şekilde sahip çıkmasına bağlıdır.

Umarım, “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü”, hak etmediği bir sonla, yani “27 Mayıs Hürriyet ve Anayasa Bayramı”nın akıbeti ile karşılaşmaz.
Bu ihtimal ne kadar söz konusu olabilir? Şeklinde bir soru sorulabilir.

Maalesef, CHP zihniyetinin iktidara gelmesi halinde bu ihtimalin çok güçlü bir şekilde söz konusu olduğu söylenebilir.

Bu vesileyle mutlaka, 15 Temmuz şanlı direnişi ile uyumlu olarak, “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü” etkinliklerinin, sadece belli kesimlere özgü bir etkinlik görüntüsü vermekten uzaklaşılması gerekiyor.

Bu etkinliklerin, sadece belli kurumların seremonik etkinlikleri olmaktan çıkarılması, mutlaka ülkenin her bir yanında, halkın “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü” etkinlikleri içinde yer almasının sağlanması gerekiyor.

Unutmayalım, demokrasisiz cumhuriyet diktatörlüktür. Demokrasisiz bir Cumhuriyet bayramı eksiktir. Cumhuriyet bayramını anlamlı kılan, onu insani kılan, halkla bütünleştiren demokrasi bayramıdır. Yani “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü”dür.

Ülkemizde, cumhuriyet bayramı kadar “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü”nün de sarsılmaz ve sökülmez şekilde köklü ve kalıcı olması dileğiyle Türk milletinin “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü”nü tebrik ederim. 

Merhum Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy: 

Allah bu millete bir daha 'İstiklal Marşı' yazdırmasın” demişti.

Benzer şekilde ben de diyorum ki: 

Allah bu millete bir daha 15 Temmuzdakine benzer bir işgal girişimi yaşatmasın”.

E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Bu yazı 19972 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
2024 AMERİKAN SEÇİMLERİ ÇOK BÜYÜK HADİSELERE GEBE GÖRÜNÜYOR
7/5/2024
31 MART SEÇİMLERİ: DERSLER, MESAJLAR, TEPKİLER, RUH KAYBI (7)
6/20/2024
31 MART SEÇİMLERİ: DERSLER, MESAJLAR, TEPKİLER, RUH KAYBI (6)
6/7/2024
31 MART SEÇİMLERİ: DERSLER, MESAJLAR, TEPKİLER, RUH KAYBI (5)
5/23/2024
31 MART SEÇİMLERİ: DERSLER, MESAJLAR, TEPKİLER, RUH KAYBI (4)
5/10/2024
31 MART SEÇİMLERİ: DERSLER, MESAJLAR, TEPKİLER, RUH KAYBI (3)
4/30/2024
31 MART SEÇİMLERİ: DERSLER, MESAJLAR, TEPKİLER, RUH KAYBI (2)
4/20/2024
31 MART SEÇİMLERİ: DERSLER, MESAJLAR, TEPKİLER, RUH KAYBI(1)
4/9/2024
“ZİBİDİ”LİK İTHAMINI SAHİBİNE AYNEN İADE EDİYORUM!
3/29/2024
31 MART SEÇİMLERİ DEM’LENEN CHP İÇİN HÜSRANLA SONUÇLANABİLİR
3/21/2024
6 ŞUBAT 2023: UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ (3)
3/7/2024
6 ŞUBAT 2023: UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ (2)
2/20/2024
6 ŞUBAT 2023: UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ (1)
2/6/2024
TERÖR ÖRGÜLERİ İÇİN ÖNEMLİ OLAN İDEOLOJİ DEĞİL KULLANILIR APARAT OLMALARIDIR
1/22/2024
İŞGALE MEŞRU MÜDAFAA, HAKLI DİRENİŞE DE TERÖRİZM DENİYOR
1/10/2024
CUMHURİYET HALK PARTİSİ İSMİNİ KORUMA KANUNU ÇIKARILMALI
12/25/2023
CAN ATALAY VAKASINDA NİHAÎ ÇÖZÜM TBMM’NİN DEVREYE GİRMESİDİR
12/14/2023
GAZZE’DE MÜSTEMLEKE GÜÇLERİN GERÇEK KİMLİĞİ PAZARA SERİLDİ
11/27/2023
EĞİTİMİMİZİN TEMEL SORUNLARI: DİN EĞİTİMİ VE ÖĞRETİMİ (3)
11/13/2023
EĞİTİMİMİZİN TEMEL SORUNLARI: DİN EĞİTİMİ VE ÖĞRETİMİ (2)
10/22/2023
EĞİTİM SİSTEMİMİZLE ALAKALI DEĞERLENDİRMELER: MEB’İN ÜCRETSİZ KİTAP DAĞITMASI (1)
9/22/2023
OTORİTER MİLİTAN LAİKÇİ KİMLİKLE BÜTÜNLEŞTİRİLEN KARMA EĞİTİMİN ÇOĞULCULAŞTIRILMASI
8/8/2023
15 TEMMUZ RUHU GÜCÜNÜ NE ÖLÇÜDE KORUYOR?
7/15/2023
DEPREM BÖLGESİ HATAY’DA BAYRAM VE HÜZÜN BİR ARADA
6/30/2023
CHP İktidar Olabilir mi?
6/20/2023
14 VE 28 MAYIS SEÇİMLERİ: “SAHTE” VE ÇELİŞKİLİ SİYASETİN YENİLGİSİ
6/6/2023
KILIÇDAROĞLU’NUN SEÇİM STRATEJİSİ: “KİMLİKSİZLİK VE OMURGASIZLIK”
5/23/2023
14 MAYIS SEÇİMLERİNDE REHAVETE KAPILAN KAYBEDER
5/9/2023
CHP VE HDP’NİN ÖZERKLİK VAADİ: TÜRKİYE’NİN PARÇALANMASININ ÖN AŞAMASI MI?
4/26/2023
MİLLET İTTİFAKININ PKK GÜDÜMLÜ HDP’YE MAHKÛMİYETİ
4/13/2023
14 MAYIS SEÇİMLERİ: İYİCE PRESLENEN İYİ PARTİ İLE HDP İTTİFAKI
4/1/2023
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ: BİRİNDEN NUR AKAR, BİRİNDEN KİR (3)
3/15/2023
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ: BİRİNDEN NUR AKAR, BİRİNDEN KİR (2)
3/4/2023
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ: BİRİNDEN NUR AKAR, BİRİNDEN KİR (1)
2/21/2023
VAKİT, KİN VE HUSUMET DEĞİL, DUA VE VEFA VAKTİDİR
2/10/2023
BAŞÖRTÜSÜNE ANAYASAL GÜVENCE SAĞLANMASINA GEREK VARMI?
1/27/2023
6’LI MASANIN 6+1 FORMÜLÜ YÖNETİMDE NE KADAR İŞLEVSEL OLABİLİR?
1/12/2023
İMAMOĞLU, MENDERES VE ERDOĞAN’IN MAHKÛMİYETLERİ: HANGİSİ MAĞDUR?
12/25/2022
CHP GAYRI MİLLÎ BİR PARTİ MİDİR?
12/12/2022
SAHİPSİZ KÖPEKLERE BARINAK YAPMAYAN BELEDİYE BAŞKANLARININ GÖREVLERİNE SON VERİLMELİ
11/28/2022
PKK DİYE MÜSTAKİL BİR TERÖR ÖRGÜTÜ YOKTUR: “NOKTA”
11/17/2022
AB ÜYESİ ÜLKELERİN POLİTİKA ÜRETME YETERSİZLİĞİNİN AĞIR BEDELLERİ
11/8/2022
AİLENİN SAPKINLIK VE SALDIRILARA KARŞI KORUNMASI: 30 EKİM YÜRÜYÜŞÜ
10/28/2022
AVRUPA ADALET DİVANI: SEVSİNLER SİZİN ÇOĞULCULUK ANLAYIŞINIZI
10/16/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (6)
10/5/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (5)
9/25/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (4)
9/14/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (3)
9/4/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (2)
8/24/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (1)
8/13/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRİZMLE İMTİHANI (5)
8/2/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRİZMLE İMTİHANI (4)
7/23/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRİZMLE İMTİHANI (3)
7/13/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRLE İMTİHANI (2)
7/3/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRLE İMTİHANI (1)
6/22/2022
AMERİKADA BİR CİNSEL SAPIK DAHA “VAHŞİCE” İDAM EDİLDİ(!?!?)
6/10/2022
II. ABDÜLHAMİD: MUTLAK İSTİBDADÇI, KIZIL SULTAN MI?
6/2/2022
EVLADLARINI BU VATAN UĞRUNA ŞEHİD VERENLER İÇİN EN ACI OLAN…
5/26/2022
DEMOKRATİK YOLLARLA DEMOKRASİYE GEÇİŞ: 14 MAYIS 1950
5/17/2022
İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN FESHİ KARARININ İPTALİ: YENİ BİR 367 VAKASI OLUR
5/7/2022
VAAAYYY BEEEE OSMAN KAVALA MELEKMİŞ(!?!?)
4/27/2022
PAÇALARI KANLA KİRLİ BİR ÜLKE “TÜRKİYENİN SİCİLİ BOZUK” DEMİŞ
4/20/2022
MANSUR SAVAŞ’IN CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY OLABİLME İHTİMALİ VAR MI?
4/12/2022
PAKİSTAN’DA NELER OLUYOR?
4/5/2022
GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM: SİSTEMİN “FİŞ”LE CİHAZA BAĞLANMASI
3/27/2022
AYM’NİN MEVCUT HÜKÜMET SİSTEMİNİ KİTLEYEN KARARI
3/19/2022
UKRAYNA: BÜYÜKLER TEPİŞİR, OLAN KÜÇÜKLERE OLUR!
3/11/2022
GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM AÇIKLAMASI: BOOOOM
3/4/2022
TÜRKİYE’DE MUHALEFET NEDEN İKTİDAR OLAMIYOR?
2/25/2022
HDP AYM TARAFINDAN KAPATILMAZSA NE OLUR?
2/17/2022
İNSAN HAKLARI AVRUPA SINIRLARINDAN İÇERİ GİREMİYOR!!!
2/9/2022
DEMOKRASİ NEREDEN GEÇER; DİYARBAKIRDAN MI YOKSA…?
2/2/2022
İNANANLARIN İNANCINI YARALAYAN SERÇE (!?!?)
1/26/2022
ENES KARA İNTİHAR ETTİ, CEMAAT VE TARİKAT DÜŞMANLIĞI DEPREŞTİ
1/19/2022
TÜRKİYE’DE BAŞKANLIK (CUMHURBAŞKANLIĞI) SİSTEMİ NEDEN YERLEŞEMEDİ?
1/12/2022
CHP, HALA DİNDARLAR İÇİN KORKUTUCU VE ÜRKÜTÜCÜ
1/5/2022
CHP’NİN “FETÖCÜLERLE DE HELALLEŞMEK” POLİTİKASI
12/29/2021
TÜRKİYE’DE İTTİFAKLAR VE MİLLET İTTİFAKI-HDP İLİŞKİSİ
12/22/2021
QUEBEC’DE BAŞÖRTÜSÜ TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ VE İSLAMA YÖNELİK FARKLI UYGULAMALAR
12/15/2021
OKUL ÖNCESİ ÖĞRETİMDE DİN EĞİTİMİ VE LAİKLİK TARTIŞMALARI
12/8/2021
28 ŞUBAT ZİHNİYETİ “CELLADINA ÂŞIK” BAZI MAĞDURLARINDA DEVAM EDİYOR
12/1/2021
CHP’DEN HDP’YE “PKK İLE İLİŞKİLERİNİ MİNİMİZE ETME” ÖNERİSİ
11/24/2021
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE %50+1 ÇOĞUNLUK DEĞİŞMELİ Mİ?
11/17/2021
İYİ PARTİNİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI?
11/10/2021
ANAYASADAKİ DEĞİŞTİRİLMESİ YASAK HÜKÜMLERİN VESAYETÇİ TEMELİ
11/3/2021
İŞKENCE YAPMAK, DEMOKRATİK(!?) ABD İÇİN MEŞRU, TÜRKİYE İÇİN SUÇ!
10/27/2021
ÇAĞDAŞ UYGARLIK KAVRAMININ ANAYASADA NE İŞİ OLABİLİR Kİ?
10/20/2021
“YÜCE DEVLET”TEN GÜÇLÜ DEVLETE
10/13/2021
1982 ANAYASASININ İLK DÖRT MADDESİ DEĞİŞMELİ MİDİR?
10/7/2021
KASETÇİ DÜKKÂNININ ÜSTÜNDEKİ MAHKEMELERDEN YENİ YARGITAY BİNASINA
9/28/2021
YENİ BİR 367 ÖZLEMİ: RECEP TAYYİP ERDOĞAN 2023’DE ADAY OLAMAZ
9/19/2021
YENİ YARGITAY BİNASINDA DUA EDİLDİ, LAİKLİK ELDEN GİTTİ(!!!)
9/10/2021
YÜZDE ON MİLLİ SEÇİM BARAJI NE OLMALI?
9/1/2021
28 ŞUBATIN KUDRETLİ(!) PAŞALARI LAYIK OLDUKLARI YERE MARŞ MARŞ
8/23/2021
FETÖ’NÜN SİYASİ AYAĞI HANGİ PARTİLER ACABA?
8/9/2021
TUNUS’TA CUMHURBAŞKANLIĞI DARBESİ
7/29/2021
ÇANAKKALE’DEN 15 TEMMUZA: KAHRAMAN HALKIMIZIN VATAN SAVUNMASI
7/15/2021
TÜRKİYE’DE YAKIN GELECEKTE ERKEN SEÇİM OLABİLİR Mİ?
7/8/2021
BİZ DE BAŞÖRTÜSÜ HUSUMETİ BİTTİ ZANNEDİYORDUK; MEĞERSE…
6/28/2021
BAŞKANLIK SİSTEMİ ŞAHANE, “TROLLÜK” YAFTALARI GERİ İADE!
6/19/2021
HDP, KAPATILMALI MI; KAPATILABİLİR Mİ?
6/8/2021
KORSAN İSRAİL DEVLETİNİN ZULMÜNE UĞRAYAN MAZLUM FİLİSTİN HALKI
5/23/2021
TÜRKİYE’DE PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI: ÇOK KÖTÜ BİR ŞEY Mİ?
5/10/2021
DÜNYANIN EN BÜYÜK KORSAN DEVLETİN BAŞI: ERMENİ SOYKIRIMI DEDİ
4/30/2021
RECEP TAYYİP ERDOĞAN: FİKRÎ İKTİDARIMIZI HÂLÂ TESİS EDEMEDİK
4/21/2021
VESAYETÇİLERLE DEMOKRASİ YANLILARI İÇİN TURNUSOL KÂĞIDI: 104 AMİRALİN E-BİLDİRİSİ
4/11/2021
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN FESHEDİLMESİ KARARI İPTAL EDİLEBİLİR Mİ?
4/2/2021
TÜRKİYE’NİN İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN ÇEKİLMESİNE NİÇİN BU KADAR SERT TEPKİ VERİLİYOR?
3/24/2021
TAKLİTCİ DEĞİL TÜRKİYE’NİN GERÇEKLERİNE UYGUN BİR ANAYASANIN YAPILMASI
3/15/2021
1000 YIL SÜRECEK DENİLEN 28 ŞUBAT’IN TAHRİBATLARI VE TAMİRATLAR
3/6/2021
YENİ ANAYASA: BAŞKANLIK SİSTEMİ Mİ GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM Mİ (2)?
2/25/2021
YENİ ANAYASA: BAŞKANLIK SİSTEMİ Mİ GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM Mİ (1)?
2/16/2021
CUNTA ANAYASASINDAN DEMOKRATİK SİVİL ANAYASAYA: TAŞLI YOLLAR
2/7/2021
YARATILIŞ MODELİ KONGRESİ EVRİMCİLERİ NİÇİN RAHATSIZ ETTİ?
1/29/2021
VESAYETÇİ ZİHNİYETE GÖRE ÖZDE CUMHURBAŞKANI(!?) NASIL SEÇİLİR?
1/20/2021
BAŞÖRTÜLÜ HÂKİMLER Mİ BAŞI AÇIK HÂKİMLER Mİ TARAFSIZ KARAR VERİR?
1/11/2021
1876 KÂNÛN-I ESÂSÎ’DE ÇEVİRİ HATALARI: TBMM BAŞKANINA ÇAĞRIMDIR
1/2/2021
HARF DEVRİMİNİN TÜRK DİLİNDE MEYDANA GETİRDİĞİ SONUÇLAR
12/23/2020
TÜRKİYE’DE BAŞKANLIK SİSTEMİNİN FİKİR BABASI: PROF. DR. BURHAN KUZU
12/14/2020
FRANSA’DA ÇOĞULCULUK VE HOŞGÖRÜ YERİNİ FAŞİZME Mİ BIRAKIYOR?
12/5/2020
CHP, HDP, SP VE İYİ PARTİ ANAYASASI İNKÂR EDİLDİ, İYİ PARTİ’DE NELER OLUYOR?
11/26/2020
HANGİ CUMHURİYET YAŞASIN?
11/17/2020
ABD’DEKİ SEÇİMLER Mİ, YOKSA VENEZUELA’DAKİ SEÇİMLER Mİ DAHA AZ HİLELİ?
11/8/2020
İZMİR DEPREMİ VE HÜKÜMETE BİR ÖNERİ
10/31/2020
Tarikatlar Atatürk’ün 1924 Anayasası’nda teminat altında idi
10/24/2020
ENİS BERBEROĞLU MİLLETVEKİLLİĞİNE GERİ DÖNEBİLİR Mİ?
10/14/2020
CHP’NİN SÖZÜNÜ ETTİĞİ “GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM” MÜMKÜN MÜDÜR?
10/4/2020
RECEP TAYYİP ERDOĞAN 2023 SEÇİMLERİNDE CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY OLABİLİR Mİ?
9/23/2020
İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GÖRE, DEVLET KADINA YÖNELİK 'ALKOL TEMELLİ ŞİDDETLE' MÜCADELE ETMEMELİ Mİ?
9/13/2020
TÜRK TOPLUMUNUN TEMELİ OLAN AİLEDE “ALARM ZİLLERİ” ÇALIYOR?
8/27/2020
15 YAŞ ALTI KIZLARLA İMAM NİKÂHI İLE EVLİLİK SUÇ MU, DEĞİL Mİ?
8/16/2020
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ: “BAL”IN İÇİNE ZEHİR KATILARAK SERVİS EDİLMESİ
8/5/2020
ZİNCİRLERİNİ KIRAN AYASOFYA-İ KEBİR CAMİ-İ ŞERİF’İNDE İLK CUMA NAMAZI
7/25/2020
15 TEMMUZ BENZERİ YENİ BİR İHANET KALKIŞMASI YAŞANABİLİR Mİ?
7/15/2020
27 MAYIS ASKERİ DARBESİNİN YASSIADA CİNAYET MAHKEMESİ İLGA EDİLDİ
7/6/2020
FETH-İ MÜBİN’İN SEMBOLÜ AYASOFYA SAN’AT VE İMAJA FEDA EDİLEMEZ
6/20/2020
AYASOFYA’YA DANIŞTAY KARARIYLA CAMİ STATÜSÜ KAZANDIRILMASI
6/9/2020
TÜRKİYE’DE ASKERÎ DARBELERİN ANASI: 27 MAYIS 1960
5/31/2020
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ: AİLE VE KADINLAR KORUNUYOR MU TAHRİP Mİ EDİLİYOR?
5/18/2020
ALİ ERBAŞ’IN ŞAHSINDA HUTBELERE LGBTİ+ AYARI MI ÇEKİLMEK İSTENİYOR?
5/5/2020
CORONA SÜRECİNDE YAŞANAN KÜRESEL EKONOMİK SAVAŞLARIN GALİBİ KİM OLACAK?
4/24/2020
CORONA VİRÜSÜ KÜRESEL OPERASYONA MI DÖNÜŞÜYOR?
4/13/2020
CORONA VİRÜSÜNE KARŞI “DUA İLE MÜCADELE” ÇOK MU SAÇMA?
4/1/2020
CORONA VİRÜSÜNE KARŞI HANGİ ÜLKELER BAŞARILI, HANGİLERİ BAŞARISIZ?
3/21/2020
İDLİB’DE NE İŞİMİZ Mİ VAR? ŞEHİTLİK TEPESİ BOŞ MU KALMALI?
3/10/2020
28 ŞUBAT, RAND CORPORATİON: YENİ BİR DARBE Mİ GELİYOR?
2/29/2020
SORUYORUM: FETÖ İHANET ÖRGÜTÜ’NÜN SİYASİ AYAĞI KİMLER OLABİLİR?
2/18/2020
ANAYASA MAHKEMESİ KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNLENMESİ ÇABALARINI SABOTE Mİ ETTİ?
2/9/2020
ELAZIĞ VE MALATYA DEPREMİ SONRASI SKANDAL MAÇ ERTELEME KARARI
1/28/2020
HAKİKATEN TÜRK ASKERİ’NİN LİBYA’DA NE İŞİ Mİ VAR?
1/18/2020
İNSANCIL(!) BATIDA FAŞİST BİRİNE VERİLEN NOBEL ÖDÜLÜ
1/8/2020
KANAL İSTANBUL KAMPLAŞMASI: YENİ GEZİ EYLEMLERİ HAZIRLIĞI MI YAPILIYOR?
12/30/2019
YENİ PARTİLERİN TOPLUMDA KARŞILIĞI VAR MIDIR?
12/24/2019
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
İsrail
konya
sanayi
film
ygs 2015
Yükseköğretime Geçiş Sınavı
Devlet Bahçeli
bodrum
Avustralya